Mirusi žemė

Iš Viešvilės vaikų namų kiemo išrieda dengtas sunkvežimis – „letuška“, tuo metu, apie 1967-uosius, jų dar daug riedėjo Lietuvos keliais. Nebeatsimenu, kokiais reikalais važiuota į Kaliningradą (Karaliaučių), tik likęs įspūdis visam gyvenimui – pirma pamatyta, tik paskui imta domėtis viskuo, kas susiję su Mažąja Lietuva.
„Letuškos“ būdoj prieblanda, kyla dulkės nuo seniai nevalytų grindų – ir tas dulkių kvapas įsirėžia atmintin. Važiuoti teks ilgai. Kad neprailgtų prisispaudžiu prie mažučio langelio ir žiūriu žiūriu į pravažiuojamas sodybas, tiltą per Nemuną. Karalienės Luizos tiltas. Man tai kažką primena. Ką?
Pervažiuojam neišvaizdų miestą su daugybe sugriautų namų tarsi ištrupėjusių dantų. Tilžė. Jau primena daug – tas vardas daug sykių girdėtas. Kokia jauna buvau, kaip mažai dar žinojau.
O paskui ilgi kilometrai apleistų žemių, pievos, krūmynai, pavienės apgriuvusios sodybos, raudonų plytų pastatai, nemūsiškas stilius, daugelis apgriuvę, bet gyvenami, prie jų menki dirbamos žemės lopinėliai, braido būreliai palaidų avių – jų kailiai prisivėlę varnalėšų „kibių“. Tų varnalėšų čia ištisos plantacijos. Pasivejam sunkvežimį, „polutorką“, jos kėbulo gale baltas užrašas: „Nėuveren – nėobgoniai“. Juokiuosi, parodau bendrakeleiviams. Vėliau, kai tie užrašai puikuojasi ant visų mašinų, nebestebina. Pasivejam visą kelią užtvindžiusią galvijų bandą. Raiti piemenys  šūksniais ir botago kirčiais valdo gyvulius. Tie botagai mūsuose nematyti – kotai trumpi, o virvelė ilga, su svareliu gale. Stebiu, kaip virtuoziškai užsimoja tuo botagu ir taikliai kliudo svareliu bandos prieky einantį gyvulį. Ilgai velkamės vėžlio žingsniu, kol pagaliau banda nugenama nuo kelio į pievas – be jokių tvorų, ribų.
Miręs kraštas. Didžiuliai plotai mirusios žemės, kurios niekam nebereikia – paspringo per daug apžioję.
Karaliaučiuj pamirštu, kad atvažiavau nusipirkti dukrai drabužėlių ir šiaip, ko reikia namams, klajoju akiplotu po sudaužytą miestą, ilgai stoviu ir iš tolo žiūriu, kaip kareiviai tarsi skruzdėlės rėplinėja ant pilies liekanų, ardo, trupina, plytas meta į sunkvežimius ir kažkur išveža. Aš beveik nieko nežinau apie Karaliaučių, bet man baisus tas griovimas.
Nuo tos kelionės per Mažąją Lietuvą ėmiau klausytis, skaityti, išmokau išgirsti net tai, kas nutylima. Viešvilė taip pat turėjo ką papasakoti ir apie ką patylėti.
Kodėl šiandien rašau? Todėl, kad vėl užplūdo žodžiai iš sunaikinto pasaulio, sujungę praeitį su dabartim – per Vydūną, Vacį Bagdonavičių, Wolf von Lajevsky, kurio knygą „Mano tėvynė, tavo tėvynė“ perskaičiau prieš kurį laiką – tai ne mažiau baisus pasakojimas apie ir šiuo metu tebesitęsiančią krašto mirtį, o šiąnakt – Alvydo „Mano vardas – Marytė“.
Kas man galėtų pasakyti, kaip tai nutinka, kad vienas ar keletas bepročių ima valdyti milijonus protingų ir jie eina į pražūtį, sugriauna tai, kas sukurta daugelio kartų ir neatsiranda, kas pasako, kad karalius nuogas? Kaip nutinka, kad numiršta žemė?
daliuteisk

2013-03-23 06:12:46

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): barbė

Sukurta: 2013-05-17 15:36:08

O ar šiais laikais mylim žemę? Ar mylim? Ar mylim save? Ar iš vis ką nors mylim? Gal bijom ar geidžiam...o ar mylim?
O kiek daug žemės plotų į kuriuos žiūrint širdį apima tokia nykuma!...

Vartotojas (-a): Pelėda

Sukurta: 2013-03-25 12:29:06

O Lietuvoje? Ar nėra mirusios?
Paežerės už tvorų, o toliau nuo - gausybė hektarų mirusios. Bet ir nemirusioje, dar po dienelės, kitos ir virs į viršų dūmai, liepsnos naikins pirmąją pavasaryje sukrutusią gyvybę...
Kitur žemė irgi ne geriausiu būdu išlaikoma.
Bet vis tiek man atrodo, kad geriau būti "mirusiai i žemei" ( natūraliai žemei) negu maudytis kiaulių srutose ir dvokti, dvokinant ir aplinką.

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2013-03-24 20:23:00

Taip vaizdžiai. Skaitau ir matau...

Vartotojas (-a): Laima

Sukurta: 2013-03-24 20:00:56

ir dabar apleistas, važiavom pro Nidos postą, kuo toliau, tuo baisiau

Vartotojas (-a): Rudenė

Sukurta: 2013-03-24 18:39:16

Aha.

Vartotojas (-a): kaip lietus

Sukurta: 2013-03-24 01:03:46

Buvau tarybiniais laikais ten ne kartą - košmaras visame kame...

Vartotojas (-a): Algimantas

Sukurta: 2013-03-23 21:00:01

Prisiminimai, prisiminimai...
Aš turiu nuotrauką iš tarnybos armijoje...
Joje stovime cukrinių runkelų lauke,
o šalia mūsų augančios pusantro metro balandos rankos storumo...
Turtingas kraštas buvo, bet labai apleistas...Įdomu, o kaip dabar?

Vartotojas (-a): juodvarnis

Sukurta: 2013-03-23 18:02:03

Teko tam krašte apsilankyt ne savo noru, mirus žemė, daug ten visko, ir nuo karo ir nuo armijos

Vartotojas (-a): P Aibutis

Sukurta: 2013-03-23 15:30:09

1965 m skaudu buvo matyt viešą tualetą ant I.Kanto kapo ir greta filmo "Kareivio tėvas" dekoracijas ir nesenų sprogdinimų pėdsakus ant katedros sienų. Vyšniauti į lietuvininkų paliktus sodus važiuodavo pasiėmę motopiūklus...Bet čia tik bolševikinės "civilizacijos" trupiniai. Buvo ir dar baisiau...

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2013-03-23 13:24:49

...labia skaudu matyti, kaip marinama žemė...

Vartotojas (-a): Ražas

Sukurta: 2013-03-23 10:30:08

Skaudžiai Tu čia „kaip nutinka, kad numiršta žemė?..Vadinasi, tie milijonai ne visai protingi. kaip A. Vienuolio „Užkeiktuose vienuoliuose“ po Žemaitijos žeme vaidenasi užkasti milijardai...čia su šiadiena.
1951 m. teko vaiko akimis matyti sugriautą Vilnių. Žiema, šaltis, speigas, vien senamiestyje griūvėsiai, siauros gatvelės jau buvo išvalytos. Kokia nykuma ir kaip miestiečiai tokią žiemą išgyveno.

Moderatorius (-ė): Goda

Sukurta: 2013-03-23 09:11:26

Vaizdžiai ir sklandžiai atpasakoti prisiminimai, istorija tiesiog atgyja kinematografiškai. Jautri patirtis, brandus požiūris nepalieka abejingai, skatina pamąstyti. Įtaigūs klausimai pabaigai kartu kaip savotiškas atsakymas, net su filosofiniu užtaisu.