Mintys

Santrauka:
Laiškas Algirdui
Sveiki, Algirdai
Tavo pamąstymai „Pradžia. Iliuzija“ nuoseklūs, atviri ir...lyriški. Negaliu kalbėti taip nuosekliai remdamasi mokslu, nes per menkos mano žinios, bet galiu pasidalinti mintimis, sunkių dvejonių rezultatu.
Vargu ar yra buvęs pasauly žmogus, kuris niekada nebūtų beprasmiu, sustingusiu žvilgsniu žiūrėjęs pro langą į vieną tašką, į debesis, kaimyno kriaušę — viskam abejingas, susitaikęs, „viskas, kas turi įvykti — įvyks ir be mano norų“, tarsi pavargęs savo sunkiose, kaip dažnai bevaisėse, paieškose atsakymų į esminius klausimus — kame viso pradžia, kokia viso prasmė, kas mes, kokie mes, ar mūsų pažinimas tikras, ar tik paties susikurta iliuzija? Bet vėl ir vėl, tarsi pažadinti saulės spindulio pro debesis ar žodžio, grįžtam į savo dvejonių lauką, nes mums nepakanka būti, mums svarbu suprasti, sužinoti, įtakoti pagal savo modelį ar bent turėti pasirinkimą. Esu linkusi manyti, kad egzistuoja ir realybė, ir iliuzija — be realybės nesusikurtume iliuzijos, o be iliuzijos realybė taptų vienalypė, neturinti variantų ir tarsi prarastų žmogiškojo suvokimo matmenį, sugrįždama į nežmogiškumo lygmenį.
Kuo gilesnė patirtis, tuo daugiau abejonių, tuo labiau jautiesi priklausomas, įkalintas tarp dviejų mums nepavaldžių konstantų — gimimo ir mirties. Kodėl mus taip slegia mirties neišvengiamumas? Ypač dažnai klausiu savęs — kodėl mirtį mes linkę suprasti kaip išskirtinai į mus nukreiptą bausmę, mūsų egzistencijos pabaigą? Gamtoje kinta viskas, ir tai mes priimame kaip savaime suprantamą, dėsniais paremtą procesą, bet materijos perėjimo iš vienos būsenos į kitą nevadiname mirtimi. Net tapę žmonėmis mes nesiliovėme buvę Absoliutaus Nežmogiškumo dalimi ir išliekame pavaldūs jo dėsniams — mūsų Žmogiškumas yra tik viena iš Nežmogiškumo savybių, susiformavusi kitimo eigoje. Mirtis — tai Žmogiškumo grįžimas atgal į Nežmogiškumą, bet procesas tęsiasi, miršta individas, o žmonija gyvena ir iš tiesų bene labiausiai mane žeidžia ne mirtis, o tai, kad kažkas, gimęs po manęs, nebebus aš. Iš čia ir amžinybės siekis. Betgi tai, kas buvo, negali tapti nebuvusiu, per tai mes tampam nemirtingi.
Suabejojau Tavo teiginiu, kad senoviniam kape rastas durklas žymi pamatinę žmogaus prigimties savybę — naikinti. Manau — valdyti, keisti pagal savo supratimą. Jau seniai žmogus nebežudo kito gyvo padaro ar savo genties atstovo, kad išgyventų, o todėl, kad užvaldytų, o to negalėdamas padaryti, dažnai sunaikina, net prieinant iki absurdo, kai žmogus ar tauta naikinama net už tai, kas ne jos valioje pakeisti, pav., nepriklausyti rasei, genčiai, socialiniam sluoksniui.
„Aš tik svečias, aš tik laikinai čia, Žemėje, o tikrieji namai — TEN“.
Sutinku su Tavim, tai tik dar viena iš pamatinių žmogaus iliuzijų — guodžianti, žadanti, gelbstinti nuo vienatvės ir beprasmybės, nuo laikinumo. Vardan to, kad nebūtų vienišas visatoje, kad užsitikrintų amžiną gyvenimą, kad galėtų tikėtis tiesos (dažnai kiekvienam savos) triumfo, žmogus sutinka atsisakyti pirmavimo būties hierarchijoje, sutikdamas būti antras po Dievo. Ne Dievui reikia žmogaus, o žmogui Dievo ir todėl jis jį susikūrė. Galėti tikėti Dievu yra palaima. Tik stiprus žmogus gali savo laisva valia pasmerkti save kosminei vienatvei, mirtingumui ir atsakomybei vien prieš save už savo veiksmus.

Ačiū, nesantis Dieve,
Kad esi.
Kad esi greta vienišo,
Kad duodi, kai atima,
Kad nušvieti tamsą,
Kad myli, kai, rodos, nemyli niekas,
Kad neišduodi,
Kad esi lazda — klumpančiam,
Kad esi tiesa melo pasauly,
Kad esi priebėga,
Kad esi tobulybė,
Kad esi duona alkstančiai sielai,
Kad esi amžinas,
Kad esi Dievas, kai mes tiktai žmonės,
Kad esi
Nuostabiausias žmogaus kūrinys,
Nesantis Dieve.
Tave tokį, nesantį, betgi esantį,
Mėginu mylėti.
daliuteisk

2012-08-25 04:35:53

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Nijolena

Sukurta: 2012-09-24 17:03:22

Patirtis leidžia atsiverti be pozos. Laiškas buvo vertas atidengti ne tik adresato akims. Dėkui.

Vartotojas (-a): Pienių Bitė

Sukurta: 2012-08-26 22:00:34

Sujudino, palietė, gal dėl to, kad pati pastaruoju metu išgyvenu laikinumo prasmės paieškas ir t.t.

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2012-08-26 14:33:08

Ačiū, nesantis Dieve,
Kad esi.
Kad esi greta vienišo,
Kad duodi, kai atima,
Kad nušvieti tamsą,
Kad myli, kai, rodos, nemyli niekas,
Kad neišduodi,

Nuostabios, brandžios mintys... Ačiū už jas.

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2012-08-25 17:20:58

Manau, tekstas, ypač pradžia, artima daugeliui skaitytojų. Tik kaip tokiame trumpame tekste juntamas vos vos per staigus šuolis nuo vienos temos prie kitos. Gal būtų geriau nuodugniau išsiaiškinti vieną du klausimus.
bene labiausiai mane žeidžia ne mirtis, o tai, kad kažkas, gimęs po manęs, nebebus aš > hm hm:)
Vardan to, kad nebūtų vienišas visatoje > šiaip lietuvių kalboje yra tik bu atvejai, kada žodis „vardan“ vis dar vartojamas: tai kalbama žegnojantis ir dainuojant Lietuvos himną. Jį dar galima atrasti senesnio leidimo knygose, bet dabar jis nevartotinas ir keičiamas žodžiu „dėl“.
Poezija priminė Motiną Teresę:))

Vartotojas (-a): Ražas

Sukurta: 2012-08-25 17:11:17

Atsiprašau, penktoje eilutėje turėtų būti „Jį praranda TIE...“

Vartotojas (-a): Ražas

Sukurta: 2012-08-25 16:55:51

Dievo sąvoka — absoliutaus žmogiškumo telkinys ir išraiška, solipsistinis kiautas, nenutūralizmo pagrindas nežmogiškos Tikrovės kaitoje, godėjas, globėjas ir draugas vienišystėje.
„Neieškokite Dievo anapus, ten, kur nėra ko matyti. Dievas gyvena Jūsų akyse, Jūsų rankose, Jūsų lytėjime, Jūsų švelnume. Ne Jūsų siela, ne dvasia, ne neregimybės ilgesys, o Jūsų akys arčiausiai Dievo. Jūs Jo ieškote, o Jis yra tas, kurio nereikia ieškoti. Jį randa tie, kurie neieško. Jį praranda ties, kurie išeina į tamsų ieškojimo kelią. Dievas šalia Jūsų. Ištieskite ranką ir palytėsite Jo kūną. Atmerkite akis ir pamatysite Jį.“ A. Šliogeris „Bulvės metafizika“
Grįžimas atgal, kur liepsnoja amžinas namų židinys, ilgesnis už praslinkusį gyvenimą, ilgesys stipresnis už užmarštį „meilės lauke“, tik jame žmogus gali tapti laisva būtybe, galinti atsiverti tam, kas nėra jis pats.
http://www.youtube.com/watch?v=iSb8RkSfWys&feature=related

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2012-08-25 11:23:02

...mintys įdomios...bet nuostabiausia tai čia poezija...tokia begaline platybe alsuojanti...

Anonimas

Sukurta: 2012-08-25 08:08:25

"... ar yra buvęs pasauly žmogus, kuris niekada nebūtų beprasmiu, sustingusiu žvilgsniu žiūrėjęs pro langą į... kaimyno kriaušę..."
Aš vaikystėje irgi žiūrėdavau. Laukdavau, kol vaisiai prinoks. O tada pasidarydavau "skyniką" (ilgo pagalio gale iš vinių sukaltą "lizdą" kriaušėms) ir per tvorą vogdavau. Nors kaimynas ir taip duodavo, netgi liepdavo užeiti jam nesant ir prisirinkti ar prisiskinti. Ale kad per tvorą įdomiau... :)