Kaltas

5.

Žaibas visuomet gražus. Net nuotraukose. Tačiau ypatingai žavus, kuomet jis gyvas, raižantis dangų su apniukusiais jį debesimis, ir ypatingai gražus naktį, vienu žybsniu išdeginantis užgulusią tamsą.
Ta naktis buvo dosni: žaibai švytravo, perkūnas griaudė, lietus šniokštė ir žliaugė. Galinga tu, oi galinga, debesimis įsupta stichija, tačiau pavargsti ir tu. Net ir tu.
Bus gerai, pagalvojau, jungdamas televizoriaus ekraną, kur kitame pasaulio krašte – Venesuelos Karakase - į krepšinio aikštelę išbėgo Lietuvos krepšininkai, ant marškinėlių atnešę užrašus: LIETUVA.
Ir iš tikrųjų, po poros valandų buvo gera – laimėjome rezultatu 100:82, o mūsų vadas – treneris Kęstutis Kemzūra sužinojo, kad jis... Juokdarys. Bet šie dalykai man jau mažiausia rūpėjo. Pravėriau Pastriekės (Pastogės) departamento langą ir įsistebeilijęs akimis Anykščių pusėn, mintyse riktelėjau:
– Algirdai! Negi miegi? Laimėjau!!!
Retai kada pagalvodavau, kad toks greitas minties šauksmas. Tai ne tas įprastas, vadinamas gerkliniu.
– Nešauk taip garsiai. Juk nekurčias, – paprašė Algirdas ir padavė į rankas klebonišką. Pilną. Ir gerokai talpesnę, negu kunigai per mišias prie altorių kilnoja.
– Tai už tave, Pranuci. Kad laimėjai, – pasakė ir paragino: – gerk! Bus daugiau.
– O sakoma, Algirdai, kad senatvė negreita. Kaip pat pas tave atsiradau.
– Ir, kaip suprantu, ne iš Vilniaus, o iš Venesuelos.
– Na žinoma, kad iš ten. Iš Karakaso. Tik per Vilnių. O mes va lig šiol dar: Vytautas, Vytautas... Didysis, Didysis... Tai bent vyras! Net Juodąją jūrą žirgais pabraidė. Betgi tai menkniekis, Algirdai, palyginus su toliais iki kito žemės krašto. Per visas jūras jo nepasieksi, kol neįveiksi vandenyno.
– Tiesiog stebuklas, – pasakė Algirdas, pripildamas po antrą.
– O kiek nedaug mūsų, a? Buvo, regis, trys su puse ar beveik keturi milijono, o dabar ar tik ne pustrečio milijono gyventojų. Net ir tankai nepadėjo. Taip, Vytautas išėjo, bet užtat atėjo Kęstutis. Nėra Didžiojo, bet užtat yra... Et, pavardę primiršau.
– Kemzūra?
– Taip, taip... Atsirado Kemzūra – Juokdarys.
Algirdas kilstelėjo akis, kad geriau įsižiūrėtų į manąsias ir aš išgirsčiau nebylų jų klausimą, tačiau man tai padaryti nepasisekė. Patogiau buvo skaičiuoti kleboniškas.
– Gal, Algirdai, dar po viena, a?
– Negailiu, Pranuci, betgi tavęs laukia Nigerija, Būtų nekaip, jeigu nesukluptų kaip Venesuela.
– Suklups, Algirdai, – patikinau bičiuli – jeigu tikrai nesigaili, tai bent man dar vieną įpilki. Skani, linksma bjaurybė, – bet žmogus lyg neišgirdo ir nuklydo į atsiminimus.
– O tavo laišką, kurį anuomet rašei, regis, dar neišsipagiriojęs aš, mielas bičiuli, atsimenu. Galiu net pacituoti. Paklausyk. O tada jau derėsimės dėl kleboniškos. Bet gal nereikės. Juk protas pajėgus nugalėti ir ją, o jeigu kokį žodelį aplenksiu, mintinai cituodamas, tai ne taip svarbu, kaip neįmesti kamuolio į Nigerijos krepšį, – miglotai pakalbėjo Algirdas ir citavo mane iš anuomet parašyto jam laiško. Rašiau:
„O mielas Algirdai, tik dabar bandau paskaityti, kas ką man (o ir aš kitiems) parašiau. Baliai pradėjo užtrukti, kaip ir mirties prieigose laikas. Ką pametu, jau nesurandu, o pametu irgi vis daugiau. Dabar tave perskaičiau, bet nemanau, kad teisingai supratau, nes galva irgi aptemus, be dienos šviesos.
Iki didesnės švieselės galvoje... Žinoma, mano galvoje. Reikėtų pamesti šituos balius, bet kaip, jeigu jie tiesiog Savęsp dalis.“

Man neatrodė, kad jis cituodamas nors vieną žodelį ištarė ne taip, ar klysdamas pametė. Rankoje laikiau ištuštintą klebonišklą ir laukiau, ką dar pasakys.
– Skauda? – paklausė.
– Dabar jau ne. Galėčiau ir vėl.
– Pranuci, gal kada nors vėliau, o dabar Lietuvai tavęs dar reikia krepšiniui laimėti.
Sugrįžau atgal į Pastriekės departamentą, kur apvaikščiojau visas pakampes, ieškodamas savo butelių, bet jie buvo tušti. Todėl pasiruošti kovai su Nigerijos krepšininkais buvo nepaprastai sunku, tačiau atsikėlęs ryte ogi žiūriu: ir vėl laimėjau. Šį kartą rezultatu 86:80.
– Nubusk ir bebūk Juokdarys. Užteks vieno, – priėjęs pasakė komandos treneris Kęstutis Kemzūra. Ir beveik nepiktai – Kas atsitiko, Pranuci, kad taip blogai žaidei? Beveik neįtikėtina. Negi ir vėl pas A. Ražą buvai nukakęs? Gerai, kad dar Dievas padėjo, užrišdamas krepšį paskutiniam nigerų metimui.
– Pralaimėjom?
– Deja, bet su viltimi atsigauti.
– Kaltas. Atsiprašau.
( Iš \„Pakeliui į 75\“)
Pelėda

2012-07-05 12:01:54

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Pelėda

Sukurta: 2012-07-05 19:47:58

Įdomus komentaras.
Ypatingai paskutinė eilutėi:
Senų, bet gyvų žmonių pašnekesys.

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2012-07-05 17:38:07

Pirmoji pastraipa įveda į pastarųjų dienų nuotaiką:D
Senų, bet gyvų žmonių pašnekesys.

Vartotojas (-a): Pelėda

Sukurta: 2012-07-05 14:32:02

Taip, taip... Sako, namuose ir sienos padeda. Nieko panašaus.
Jeigu jos padėtų, tai argi būtų prireikę trenktis į Venesuelą?
Atsimenu praėjusius metus ir patirtus nuokautus Lietuvos krepšinio aikštėse.
Dabar dar blogiau atsitinka su Venesuela...

Vartotojas (-a): juodvarnis

Sukurta: 2012-07-05 14:19:26

Tai abu su Kemzūra Venesuelai ragus įtaisėt?