Svečiai

Internete štilis. Teisingiau, gyvenimas jame vyksta įprastiniu, kasdienišku ritmu – nė vienos sensacijos, apie kurią rėktų visi žinių portalai, niekas, vertas dėmesio, nenusižudė, nesusituokė jokios įžymybės (R. Piekautaitė ir K. Verslovas jau vakardiena), nieko nebegali sudominti kasdieniniai pranešimai, kaip uždirbti 1200 lt neišeinant iš namų, ar mergaitės Mašenkos išmintingas humoras. Karas Ukrainoj? O kas ten naujo? Melo liūnas – kuris priimtinesnis? Kažkas nesilaiko paliaubų susitarimo? Taip pat nenauja, tam ir yra susitarimai, kad jų nesilaikytų.
Senka baravykų antplūdis ekrane – kas grybavo, prisigrybavo, tik aš juos temačiau vien nuotraukose. Pasigendu bulvių, o jų derlius tikrai neprastas ir jos gražios – greta grybų vaizdų bulvių milžinių kompozicijos galėtų veikti raminamai – žiema nebus alkana, išgyvensim.
Staiga sublyksi žinutė skaipe: „Važiuojam pas tave. Lauk. Ona“.
Apėmė toks džiaugsmas! Nužvelgiau, ar užteks kavos, kuo vaišinsiu ir, atsisėdusi savo priebučio svetainėje laukti,  paleidau vaizduotę į lankas – negi sėdėsim su vaikystės drauge tokią, paskutinę šiltą, saulėtą dieną namie? Žinoma, pavažiuosim į mišką ir man gal pavyks, rasiu baravyką, tikrą, gyvą. Nors vieną, nors galbūt paskutinį savo baravyką!  Čia pat, greta mašinos, nes mano kiekvienas žingsnis lito vertės. Taip ir matau mintyse, kurioj vietoj ant keliuko sustosim.
Susiradau akinius, skirtus žiūrėti į tolį ir skaityti (o šiuo atveju patikrinti, ar grybas sveikas), peiliuką, kuris visada mane lydėdavo į miškus, guminukus. Prirenku obuolių – sierinių. Nepamiršti pasiūlyti svarainių, kitais metais veždavosi.
Laukiu. Skaitau Emilį Zola, negaliu susikaupti. Lėtai slenka laikas. Jau tikrai įtartinai ilgai važiuoja. Sudraudžiu save – negalvok, negalvok, nieko blogo nenutiko. Skaitau. Prisnūstu – senatvinis marazmas, o kėdė tokia patogi. Nubudusi ne iš karto susivokiu, kodėl esu ne miške, o  ant savo priebučio. Vakarėja.
Kai svečiai atvažiuoja, akvaizdu, kad ruoštis į mišką per vėlu ir aš nė nebeužsimenu. Paskutinis mano baravykas liks miške.
Kodėl taip ilgai užtruko? Oi, kai liepusi Petrui parašyti, kad aplankys šiandien, dar tik ruošėsi užmaišyti pyragą, paskui kol iškepė... Nesusiprato žmogus nurodyti laiko.
Išlydint atsisveikinam jau iki pavasario. Tačiau iki jo dar reikia išgyventi. Tiesa, kalaitė Čilė šį kartą, ne taip, kaip pernai, greit pripažino mane sava, o dar papirkta vienu kitu kąsneliu, nieko blogo man nebepranašavo. Negi taip lengvai būsiu išsipirkusi?
Kai kieme lieku viena, akimirksnį pasivaidena, kad išgirstu iš toli toli, iš vaikystės, babūnės atodūsį ir žodžius: „Kad tik nebūtų karo...“
Apie obuolius ir svarainius visai pamiršau.
daliuteisk

2014-09-09 04:45:10

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): klajūnė

Sukurta: 2014-09-10 12:44:46

Nuostabus, ramus laukimas...o tą baravyką tikrai dar surasite.

Vartotojas (-a): Laũmele

Sukurta: 2014-09-10 08:07:11

Gera skaityti, jausti, matyti...apie ką berašytumėt, mylima Dalija, viskas apglostyta šiluma, meile ir tikrumu... jei internetas ne toks jau tikras, tai  jūsų pasakojimai tikrų tikriausi: kvepiantys, šviečiantys, kalbantys, skaudantys ir visada skelbiantys GYVENIMĄ... ačiū, kad dalinatės savo širdies kalbėjimais...

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2014-09-09 21:27:15

Pernai atrodė, kad Čilė pranašauja, o kraitelėje štai yra dar vieni metai. Kas toliau, kas pirmas nebeis baravyko, niekas nežino.
Pasaulis sukosi ir tada, kai to jo papildo, spartiklio – interneto nė užuominos nebuvo. Ir ką? Net elementarūs norai ne visada pildėsi. Grybai ekrane ir neįvykusi sufantazuota išvyka – iš gyvenimo serijos.
Jei ilgu ir vieniša priremtam, visada yra tokia prabanga – apie ką nors galvoti. Šimtas metų vaizduotės.

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2014-09-09 18:06:50

Susirandu akinius tolumui ir skaitymui (šiuo atveju patikrinimui ar grybas sveikas) > veiksmažodiniai daiktavardžiai su priesagomis -imas, -umas, - ymas nevartojami su naudininko linksniu paskirčiai reikšti. Todėl sakinį keičiu taip: Susiradau akinius, skirtus žiūrėti į tolį ir skaityti (o šiuo atveju patikrinti, ar grybas sveikas).
Išties, prasmingas ir nuoširdus įrašas – trumpas, tačiau nėra tik nuogai išlietas jausmas.

Vartotojas (-a): Nijolena

Sukurta: 2014-09-09 13:50:17

Žmogaus būdas visur prasimuša - ir nekantriame svečių laukime, paskutinio(?) baravyko ilgesyje, ir neišsipildžiusio dosnumo širdgėloje...Visur atrasi (ne, ne baravyką..) save..

Vartotojas (-a): Pelėda

Sukurta: 2014-09-09 06:53:53

Nesielvartauk. Baravykas toks  dalykas, kad  jeigu  tavo - nedings. Aš  savo suradau Vilniuje, Verkių regioniniame parke.