Kodėl tiki į Dievą?

Daugybė žmonių galvoja, kad šiame mokslinių atradimų ir kaip niekada toli žmonijos istorijoje pažengusios civilizacijos (jei civilizacija laikysime tik materialinę gerovę, pasiekimus ir patogumus) laikotarpiu Dievui nebelieka vietos. Šiuolaikiniam žmogui, kaip labai apsišvietusiam ir intelektualiam individui, visur ir viskam reikia įrodymų. Ką gi, tai labai gera savybė. Kritiškas mąstymas yra pagirtinas. Tik blogai yra tai, kad dažnai žmonės savo civilizacijos pasiekimus ir tai, kas jau žinoma šiuolaikinio mokslo, iškelia vos ne iki dangiško lygio. Iš tikrųjų, nors mūsų technologijos ir žinios per pastąrąjį šimtmetį padarė įspūdingą progresą, bet mes žinome mažai. Labai mažai. Kaip skruzdėlės, pastačiusios milžinišką skruzdėlyną ir ištyrinėjusios 100 metrų spinduliu aplinkinį mišką, gali pasijausti pasaulio bamba, nors iš tikrųjų jų skruzdėlynui sugriauti užtenka vieno išdykusio vaiko su lazda... Tikintieji dažnai išjuokiami, išvadinami neapsišvietusiais, kvailais, atsilikusiais, tikinčiais „barzdotu seniu ant debesies“ (juokinga tai, kad tie išjuokiantieji net nežino esminės religinės tiesos, kad Dievas yra visur esantis ir neturintis konkretaus pavidalo, tai kaip jis gali būti senis ant debesies?) net neįsigilinant į jų argumentus. Bet tokie žmonės dažniausiai ne kažin ką išmano apie religiją ir gyvenime kažin ar yra įsigilinę netgi į tą patį paprasčiausią vaikišką Katekizmą, iš kurio moko vaikus, einančius pirmos komunijos, ką jau kalbėti apie Senąjį, Naująjį Testamentą... O įrodymų daugybė. Jei manęs kas paklaustų, kodėl tikiu į Dievą, atsakymas nebūtų „todėl, kad tradicija tokia“. Joks tikras tikėjimas neateina be abejonių ir ieškojimų. O įrodymų yra. Štai pagrindiniai įrodymai, kurie verčia patikėti neabejotinu aukštesnio absoliuto egzistavimu:

Beveik pažodinis Biblijos ir Korano (krikščionybė, islamas - monoteistinės religijos, garbinančios vieną Dievą ir turinčios tą pačią kilmę) Apokalipsės pranašysčių pildymasis pastaruoju metu. Nežinia kiek liko laiko - šimtmetis, keli šimtmečiai - bet viskas artėja link išsipildymo. Žmonijos kreivė nuo XX amžiaus karų, „papročių pasikeitimo“ ir tradicinės moralės atmetimo juda žemyn, ir baigtis yra pakankamai aiški. Aišku, tai neįvyks rytoj, poryt, gal netgi per artimiausią dešimtmetį. Ne, per greit, tokie dalykai nepasidaro per metus - būtų per daug primityvu, kaip pasakoje ar filme. Bet pildymasis jau vyksta, ir galbūt mes jo nepastebime todėl, kad mūsų gyvenimas tik trumpa atkarpa šiame ilgame, laipsniškame istoriniame procese. Iš apokalipsės mes tikimės kažkokio staigaus, didelio, siaubingo „bum“, ir net nepagalvojame, kad tie šventosiose knygose aprašyti įvykiai gali būti visai kasdieniški, matomi žinių laidose, visuomenėje, ar net mūsų pačių palaikomi...

Kokios tos pranašystės? Visi gali susirasti paskutinės Biblijos knygos - Apreiškimo Jonui (Apokalipsės) originalus, bei musulmonų pasaulio pabaigos pranašystes, juk esant gerajam Google, nereikia net bibliotekose knistis. Visuotinis pasileidimas ir religijos naikinimas, materializmas, sekso kultas. Visa tai matome šiandien. Kai kurie gali sakyti „o tokių dalykų buvo visada“. Buvo, aišku, reti ir visuomenėje labai smerkiami atvejai, dažniausiai - turtingo ir ant visko spjovusio elito užgaidos. Sultonų haremai, orgijos viduramžių Europos feodalų pilyse, gobšūs pirkliai... Visa tai buvo. bet tai neapėmė visuomenės taip masiškai, kaip dabar. Tai visada buvo užribis, smerkiama veikla, mažos populiacijos dalies užsiėmimas (arba išpindėjusio elito, arba „puolusių“), kai šiandien tai kasdieniška ir dažnai net laikoma žmogaus „sėkmės“ matu. Religijos griovimas akivaizdus. Krikščionybė Europos civilizacijoje praktiškai sugriauta. Kiek Vakarų civilizacijoje dabar rasime tikrai tikinčių, tuo labiau - pagal Dievo įsakymus kasdienybėje gyvenančių žmonių? Vienetus. Krikščionybės įtaka visuomenei sugriauta. Dabar karas, juodinimas eina prieš kitą monoteistinę abraominę religiją - islamą, kuris pasižymi nemažu atsparumu palaidumui, materializmui ir kitiems šėtoniškiem gaivalams.

Tarp kitko, svarbu yra tai, kad musulmonai yra labai artimai giminiška krikščionybei religija, pripažįstanti vieną Kūrėją, Senąjį ir Naująjį testamentą, Dievo įsakymus ir kitas moralines normas, Abraomo/Ibrahim, Mozės/Musa, Jėzaus/Isa mokymą. Mahometo Koranas nepaneigia krikščioniškų tiesų, o jas labiau pagilina ir smulkiau paaiškina.

„Didžiosios turtingosios ištvirkėlės imperija ant didžiųjų vandenų, ištvirkimo nuodus paleisianti per pasaulį“. Šiais laikais nesunku atspėti, apie ką kalbama šioje pranašystėje. Pernelyg akivaizdu.

Dar vienas įdomus punktas - Izraelio atkūrimas, išsipildžiusi pranašystė. Ne taip senai - 1948 metai.

Musulmonų pranašystės apie VIENAAKĮ antikristą/dadžalą. Vienaakį? Labai svarbi detalė, nes vienos akies simbolika daugeliui žinoma, šiais laikais daug kur sutinkama, ir daugeliui ne paslaptis, kas ją naudoja ir kam.

Kelios dar neišsipildžiusios, bet labai realistiškos pranašystės - Pasaulinė valstybė (pasaulis aiškiai juda link centralizuotos valdžios, ir matosi, kuri šalis gana įžūliai vadovauja pasauliniam paradui). Dar - keturių šalių valdovai, nužudyti Jeruzalėje, kuriuos VISAS PASAULIS MATYS gulint ant grindinio. Visas pasaulis matys - štai kur labai įdomus „kabliukas“. Biblijos rašymo laikais tai buvo neįmanoma ir skambėjo kaip kliedesiai, bet dabartiniame televizijos ir interneto amžiuje tai kasdienybė. Reiškia, čia yra šiuolaikinių technologijų išpranašavimas? Ir galiausiai Armagedonas - paskutinis, visai žmonijai lemtingas karas Izraelyje, kur pagrindiniai įvykiai vyks prie Megido kalvos (realus vietovardis), hebrajų kalba Har Megidan, iš čia ir pavadinimas. Ar atsitikrinai Izraelis/Palestina yra vienas didžiausių įtampos židinių šiuolaikiniame pasaulyje, kur įsivėlę ne tik žydai su arabais, bet ir daugybė galingesnių pasaulio šalių, ir iki pasaulinio kataklizmo čia dažnai tik mažas žingsnis? JAV, ES, Iranas, kitos musulmonų šalys, Rusija, netgi Kinija... Ir jų visų interesai keistai kertasi būtent ŠIAME regione.

Labai įdomi ir mūsų kartai bei šaliai aktuali Biblijos pranašystė apie vieną iš artėjančios apokalipsės ženklų - nuodingą žvaigždę Mėtėlę, nuo kurios toli šiaurėje mirs daug žmonių. Mėtėlė - augalas, ukrainietiškai - černobylka, ir Ukraina žvegiant iš Biblijos parašymo vietovių - tolima šiaurė. O juk nuo šios „žvaigždės“ nukentėjo ir mūsų tautiečiai...

Žmonės visa tai žinojo. Žinojo senai, prieš 2000 ir daugiau metų. Klausimas - IŠ KUR? Galima visa tai išjuokti, vadinti kvailystėmis, bet kažkodėl šiandieninių įvykių realumas ir atitikimas išpranašautiems tiesiog bado akis. Ir joks mokslas, netgi istorija, to niekada nepaneigė. Priešingai - istoriniai įvykiai, visuomenės socialiniai pokyčiai, pasaulinė politinė situacija vis labiau tai patvirtina.

Be pranašysčių, ne mažiau svarbus ir moralinis aspektas. Praktiškai visos kultūros, atsisakiusios tradicinės/religinės moralės, naikina save. Pasileidimas, materializmas, hedonizmas, kas lemia į gimstamumo mažėjimą (niekas taip nestabdo gimstamumo, kaip laisvas seksas), ko pasėkoje žmonių ima mažėti ir civilizacija žlunga. Be religijos civilizacija - kaip be stuburo. Žmonija nieko geresnio už religinę moralę nėra sugalvojusi, ir dviračio čia išrasti kažin ar įmanoma. Pavyzdys prieš akis - Europos civilizacija, nusispjovusi ant savo krikščioniškų šaknų, su kiekviena karta traukiasi, mažėja. Technologiškai gal ir tobulėja, bet su kiekviena karta vis labiau mažėja svarbiausio dalyko - žmonių. O ką lamia žmonių mažėjimas, aiškiai parodo Romos Imperijos pavyzdys (germanų invazija buvo tik pasėkmė vidinio nusilpimo ir žmonių mažėjimo, moralinio nuosmukio). Musulmonų civilizacija, besilaikanti tradicinės moralės, auga ir stiprėja. Panašiai augo, stiprėjo, didėjo ir Europos civilizacija, kol nebuvo paniekinusi religijos ir iškeitusi jos į kūniškus malonumus. Aišku, daug kas prisimins kryžiaus karus, indėnų naikinimą, prūsų naikinimą... Taip, faktas, kad religijos piktavalių žmonių buvo panaudotos savo bjauriems tikslams. Bet tai, kad kažkoks piktavalis gerą idėją panaudoja blogiui, nesumenkina tos idėjos vertės. Peiliu galima pjaustyti duoną, arba paskersti artimą savo - bet kaltė krenta ne peiliui, o jį panaudojusiam. Kad indėnai buvo žudomi „Dievo vardu“, kaltas ne Dievas, o tie, kas žudė. Juk ir Biblijoje sakoma - spręsti ne pagal žodžius, o pagal darbus, r visiems bus atseikėta pagal nuodėmes ar nuopelnus. Nė vienas neišvengs. Jei kažkas žudė, prisidengdamas religija, kažin ar dėl to jo siela susilauks malonės... Nes daryti blogį, prisidengiant gėriu - tai dviguba nuodėme, nes prisideda dar ir šventvagystė - baisi, kruvina.

Pabaigai šiaip pamąstymas, tebūnie tai mano „nusisvaigimas“, jo prie rimtų įrodymų nepriskiriu, bet gal kada jis ir taps juo... Kas žino:

Naujausi fizikos atradimai patvirtina, kad smulkiausios subatominės dalelės (protonus, neutronus sudarantys patys smulkiausi dariniai) neturi jokio kieto, materialaus pavidalo. Pačios smulkiausios pasaulį sudarančios dalelės nėra kietos, o tik energijos virpesiai. Reiškia, materija „kietu pavidalu“ kaip ir neegzistuoja. Viskas, kas yra aplink, net mes patys, smulkiausiame atomų dalelių lygyje esame sudaryti tik iš energijos virpesių. Ir kodėl tai perskaitęs, pirmiausiai prisiminiau Biblinę frazę „Dievas yra visur, visa ko priežastis, jis yra dvasia, neturinti pavidalo“.

Pradžioje jau lyginau mūsų civilizaciją su skruzdėlynu. galiu dar kartą pakartoti: mūsų mokslas ir mūsų civilizacijos pasiekimai yra kaip didelis miške skruzdėlių pastatytas skruzdėlynas. Skruzdėlėms tai atrodo kažkas didingo, kažkas nerealaus, bet iš šalies žiūrint... Tai tik skruzdėlynas. Nesusireikšminkim labai, mūsų „civilizacija“ tai tik dar vienas skruzdėlynas, tik platesnio masto. Ir mūsų žinos apie Visatą ir amžinuosius dėsnius labai ribotos. Kuo daugiau išsiaiškiname, tuo daugiau nežinomųjų, naujų klausimų. Ne mums, žemės vabalams, kalbėti apie Dievo paneigimą. Nes mes esame smulkesni gyviai už bakterijas, begalinės (o gal ir nebegalinės?) Visatos mastu.
le_hawk

2013-03-17 20:53:28

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): miaumiau

Sukurta: 2013-03-21 10:10:15

jo, sememena, kunigelis i tuscias, norincias smegenis ir tyras sirdis, "greitai" dieva ides. Turi iskalbos, oratoriaus meno, paprastumo zodyje, itaigos. Tikriausiai per paskaitas aveles nesnaudzia, visos skiepyjamos, tik susiskiepija, kas iesko ir kam reikia dievo.

Vartotojas (-a): semema

Sukurta: 2013-03-20 15:59:38

Vartotojas (-a): CureLT

Sukurta: 2013-03-18 15:46:59

To eglute7, iš principo neturėtų būti jokio, tačiau yra, nes kitaip religijų vadovai nepasidalintų vadžios, įtakos ir turtų. Tame ir yra blogumas, kad religijoms reikėtų ne skaldytis, o vienytis.

Vartotojas (-a): miaumiau

Sukurta: 2013-03-18 15:44:11

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2013-03-18 15:22:55

Kaip ir galvojau, dauguma mąsto tik apie materialius dalykus... O koks skirtumas kokia religija? Induizmas, budizmas ar kokia kita? Juk visi ieško to paties - aukščiausios visa apimančios energijos...

Vartotojas (-a): CureLT

Sukurta: 2013-03-18 14:58:37

O kodėl į viską žiūrite tik pro siaurą prizmę? Religijų yra labai daug: induizmas, budizmas, ta pati pagonybė yra savotiška religija. Jei visas idealogijas suplakus į vieną, tada gal ir Dievo pajutimas būtų kitoks ir nereikėtų sau pačiam (ir kitiem) įrodinėti jo buvimą.

Kas bus, jei religija nesitaikys prie laikmečio? Atsitiks tai, kas blogiausia, jos nebeliks. Religija tai Valstybė ir Verslas viename, kuri dabar praranda galią ir žmonių pasitikėjimą. Asmeniškai man, labai gaila, nes tas silpnėjimas bandomas pridengti anti-sekso kultu, moraliniais suvaržymais ar knygomis, kur iš esmės geri dalykai (vidinės laisvės) primetami blogiui.

Pagrindinis tikslas turėtų būti - daryti žmogaus gyvenimą laimingu ir padėti atrasti Dievą, o dabar - gaunasi viskas atvirkščiai - per įvairius ribojimus visuomenė tolsta nuo tikėjimo. Kam to reikia?

Vartotojas (-a): le_hawk

Sukurta: 2013-03-18 14:29:45

2 CureLT: religija neturi taikytis prie jokio laikmečio. Sakote, religija turi suktis kaip verslas, stengtis įtikti žmonėms? Tada ji nustos buvusi religija, nustos būti amžinu moraliniu kodeksu, gyvenimo taisyklių rinkiniu. Laikmečiai ateina ir praeina, o amžinieji dėsniai ir moralinės vertybės išlieka. Yra tokia ideologija, vadinama satanizmu. Va ji tai tikrai pataikauja žmogiškoms silpnybėms. rekomenduočiau perskaityti A. Szandor La Vey "Šėtono Biblija", yra lietuvių klaba. Labai daug ką paaiškina ta knyga, kodėl mūsų visuomenė yra būtent tokia, o ne kitokia, ir į kurią pusę ji juda. Satanizmas - tai ne ilgi plaukai ir kryžių vartymas, o labai iš pirmo žvilgsnio netgi patraukli ideologija, kur nėra jokio moralinio autoriteto, jokios pareigos vienas kitam - vien individo teisės daryti viską, ką jis nori, neatsižvelgiant į nieką.

2 daliuteisk: patvirtinate, kad moralinio autoriteto ir tradicinių vertybių atmetimas veda į degradaciją, tai tas klausimas "prie ko čia Dievas" atrodo keistai. Juk akivaizdu, prie ko. Žmonija neislaiko Jo tvarkos - kasa sau duobę.

Vartotojas (-a): Ražas

Sukurta: 2013-03-18 13:00:10

Prastai apie save: „Nes mes esame smulkesni gyviai už bakterijas, begalinės (o gal ir nebegalinės?) Visatos mastu." Vienas pastebėjimas: jokiems Žemės gyviams Dievas nereikalingas, net ir bakterijoms...Į klausimą: „Kodėl tiki į Dievą“, reiktų atsakyti į klausimą —„Kas aš esu?“ Ar „smulkesni gyviai už bakterijas“, ar esu žmogus? Tarp visų gyvių Žemėje ir žmogaus — neperžengiama praraja, įsižiūrėk į Mikelandželo „Adomo sutvėrimas“: nors Kūrėjas ir Adomas tiesia vienas į kitą rankas, bet tarp jų praraja ir jų rankos niekad nesusijungs kol Adomas — žmogus — stygiaus ir geismo individas, o Kūrėjas — Absoliuti Pilnatvė. Kas gali paneigti, jog Dievas „sąmoningai“ žmogų sukūrė kaip stygiaus ir geismo asmenį, vadinasi — kūrėją, siekiantį prarastos pilnatvės...Pamatinė dalelė, kaip ji bebūtų vadinama, tik su didelėm išlygom galima tarti, jog yra galimybė jai patekti į žmogaus kūną, o ne į pačią žmogaus esmę.
Giriu už pastangas suvokti save, Minčių raiška man patiko. Sėkmės Jums.

Vartotojas (-a): nemune

Sukurta: 2013-03-18 10:37:31

per parasta būtų:)

Vartotojas (-a): daliuteisk

Sukurta: 2013-03-18 06:23:55

Apie paskutinį pamąstymą, „nusvaigimą“ ir eglute7 komentarą jam: jei nematerialių dalelių atradimas įrodytų Dievo buvimo visuotinumą, tai norisi paklausti, nuo kokio atrandamų dalelių dydžio ir kietos materijos buvimo jose laipsnio fizika liaujasi buvusi fizika ir dalelės tampa visur esančiu Dievu? Tokiu atveju tektų pripažinti ir tai, kad Dievas yra pažinus žmogaus protui.
Galima suabejoti ir tuo, kas pirminis – religijos praradimas ir jį sekusi moralinė, dorovinė visuomenės degradacija ar atvirkščiai, degradacija vedė į religijos praradimą.
Taip, sekso kultas veda į populiacijos nykimą, nes lytinis santykiavimas kaip bene stipriausias, giminės pratęsimo, išlikimo instinktas, atima didžiulę individo gyvybinės, kuriamosios potencijos dalį, o jei naudojamas nesaikingai, bergždžiai, be tikslo pratęsti gyvybę ir savo žmogiškąją esmę, o tik susikurti malonumą sau, išsekina fiziniai, o ir dvasiniai – savo beprasmiškumu, negalėjimu patenkinti Žmogaus. O jei dar drauge seka įvairių svaigalų vartojimas – apie kokį žmogų kūrėją begalima kalbėti. Kur tai veda puikiai galima numanyti ir be jokių Mikaldos ar Nostradamo pranašysčių. Bet tai yra ne kas kita, kaip nusikaltimas prigimčiai, už kurį gamta nelieka nenubaudusi. Kuo dėtas Dievas?

Vartotojas (-a): CureLT

Sukurta: 2013-03-17 23:49:59

Perskaičius tekstą prisiminiau Nostrdamo pranašysčių aiškinimus, kur dabartiniai įvykiai tiesiog pritraukiami prie buvusių užuominų. Mes matome ir girdime tai, ką norime matyti. Nieko daugiau.

Neneigiu Dievo, net tekste tikrai radau daug įdomių minčių (apie energijos virpesius), tačiau į viską reikėtų žiūrėti plačiau. Bus daug žmonių ir kas? Ką valgys tie žmonės? Jei neišskris į Marsą ir ten nepadarys gyvenamos planetos, tai išnyks greičiau nei besidaugindami. Sekso kultas. O kas čia blogo??? Apskritai man keista, kodėl dabartinė visuomenė, net sąlyginai laisva būdama taip bėga nuo tikros prigimties, kurią mums davė kas? Dievas.

Religija, kaip pagrindas turi likti, bet šiuolaikėje visuomenėje ji turi gyvuoti pagal taisykles, suktis it verslas, bandyti įtikti žmonėms. Tačiau to nebus. Kol religijos nesutars tarpusavyje, nepasidalins valdžios, tol žmonės vis labaiu tols nuo jų. Taip, tai nėra gerai, bet dėl to kaltas tikrai ne šiuolaikinis platesnis mąstymas ar alkoholis ar seksas.

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2013-03-17 21:21:12

Tai nėra vien autoriaus nusisvaigimas. Mokslas vystosi ir atranda vis naujų ir naujų įrodymų apie dieviškos dalėlės egzistavimą, bet... Žmogus gi yra tas, kuris nepalietęs, neparagavęs, nesusimušęs kaktos nepatiki... :)