No Future ištrauka iš pavasario

Santrauka:
Kadangi No Future knyga talpinama ištraukomis, ir tokiomis, kurios eina ne iš eilės, tai trumpai papasakosiu, kuri čia knygos vieta. Čia yra ištrauka iš laikų po Elijaso dingimo.
(pavasaris)

Iš pradžių tai tik fantazijos - kas būtų, jei nueičiau tuo adresu? Ką ten rasčiau, kas atidarytų man duris? Pats Elijasas? Jo tėvai? O gal visiškai svetimi žmonės, nieko apie jį nežinantys? Taip galėtų būti, jei adresas paimtas iš telefonų knygos. Dar gali būti, kad adresas išgalvotas. Tokiu atveju rasčiau gatvę, bet nebūtų namo, arba rasčiau namą, kuriame nėra to buto.
Fantazijos užtrunka ilgai. Kiekvieną kartą klube aš tikiuosi, kad jis pasirodys. Veltui. Skaičiuoju, kiek savaičių jis yra dingęs. Taip, jis ir anksčiau dingdavo, tai teikia vilties, bet nė vienas dingimas tiek nesitęsė.
Fantazijos virsta planais. Ką darysiu aš, ten nuėjęs? Štai, atnešiau kortelę. Kortelės atnešimas yra geras pretekstas apsilankymui, net jei ir adresas išgalvotas. Ne mano problemos, aš tik radau, tik atnešiau. O kas, jei atidarys pats Elijasas? Sakys, na, ko tau reikia, Toni, persekioji mane? Jeigu norėčiau su tavim susitikti, tai žinau, kur tave rasti. Jei neateinu, vadinasi - nenoriu. Tai ko tu nori iš manęs? Elijasas moka taip kalbėti ir dar baisiau, ir dar moka žiūrėti į tave, lyg būtum jam visiškai nepažįstamas. Bet kodėl turėtų? Juk mes nesusipykom. Paskutinis susitikimas buvo tikrai keistas. Dėl jo kilo daugybė minčių, ką pasakiau ne taip, ko galėjau paklausti, kaip galėjau reaguoti. Pamačiau Elijasą išsigandusį, neryžtingą - tokį, kokio nepažinojau. Tačiau tai buvo vienas iš labai retų kartų, kai jis buvo atviras su manimi, kai nesidangstė tomis frazėmis. Baisi mintis, gal aš neįvertinau jo atvirumo, jo pasitikėjimo, ir jis nusprendė nutraukti tokią draugystę. Tikri draugai juk supranta vienas kitą.

Duris atidaro Elijasas.
- Eee.. labas, Elijasai. Tu labai ilgai nesirodai klube, man tavęs trūksta.
- Oi, tik nepradėk!
Tai yra nuostabiausias atsakymas, koks tik galėtų būti, tai reiškia, jog draugas yra toks kaip visada. Industrialistas televizoriaus ekrane, dirbtinai kalbantis, dirbtinai besišypsantis, dirbtinai susiraukęs - ir visgi tai mažiau šiurpus variantas už tą bandymą atvirai pasišnekėti.
Tokia yra didžiausia mano svajonė šiuo metu.

O gal aš viską tik sapnavau? Ligoninėj per operacijas esu gavęs vaistų, nuo kurių sunku atskirti, kur sapnas, kur tikrovė. Bet plastikas mano rankoj yra tikras. Kortelė vis dar kelia siaubą. Kai žiūriu į ją, uždengiu tekstą, kad nepamatyčiau baisiojo žodžio. Žiūriu į Elijaso nuotrauką. Nėra abejonės, tai jis. Be kapišono, matosi trumpai kirpti plaukai. Jis nežiūri tiesiai, kaip paprastai žmonės nuotraukose, žiūri žemyn. Jis nenorėjo būti fotografuojamas? Arba aš įsivaizduoju, arba jo veide yra vos vos pastebima ir-jūs-man-nieko-nepadarysit išraiška.

Duris atidaro Elijasas.
- Labas, Elijasai. Tavęs labai trūksta...
Elijaso veide po truputį ryškėja ir-jūs-man-nieko-nepadarysit išraiška, aš prarandu sugebėjimą pabaigti sakinį.
- Elijasai, čia aš, Tonis. Aš tavo draugas.
Ir jūs man nieko nepadarysit.
Na ką galima padaryti žmogui, kuris nenori?
Neįmanoma priversti norėti.
Toks būdas dar nėra išrastas.
Va, su nenorėjimu daug lengviau. Yra cheminių medžiagų, kuriomis norintį galima priversti nenorėti.
Bet niekas dar neišrado atvirkštinio varianto.
Tokia yra didžiausia mano baimė šiuo metu.

Aš sėdžiu priešais veidrodį. Praktikuojuosi ir-jūs-man-nieko-nepadarysit išraišką.
Tada išgirstu baisųjį žodį.
Jį sako Erikas, grįžęs pas mus porai dienų. Taip paskyrė Centre, kur jis gydomas nuo traumų, atsiradusių gyvenant su dviem išsigimusiais broliais ir neištikima mama.
Erikas greit išbėga į kiemą su savo reikalais, o aš jo nešaukiu pasitikslinti, ką jis turi omenyje.
Esu per didelis bailys tam.
F5c_wZ3_414e_X5

2011-08-28 22:46:16

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): F5c_wZ3_414e_X5

Sukurta: 2011-08-29 21:36:42

Elijasas todė, kad kažkada labai labai seniai šiam veikėjui kažkas iš mano draugų paskyrė tokį vardą, tas vardas tapo nebeatsiejamas nuo veikėjo. Tai tikrai nežinojau, koks yra originalas ir koks yra neoriginalas. Jei rašyčiau jo vardą Elias, tai atrodytų man kaip kitas asmuo ir nebegalėčiau apie jį rašyti taip pat :)

Kažkodėl labai daug rašoma komentaruose apie techninius dalykus, čia šitam puslapyje tai įprasta? Galėtų būti daugiau kreipiama dėmesio į teksto esmę, techniniai dalykai neįdomūs. Na čia mano nuomonė, galbūt kitiems tai atrodo naudinga. Aš manau, jog tai beprasmiška, nesu lietuvių kalbos specialistė, tai visų tų dalykų niekada nemokėsiu, ir bet kokiu atveju taisys redaktoriai. Man svarbiau gerai atskleist charakterius, sukurti atmosferą, priverst skaitytoją įsijausti ir panašiai. Dėl to komentarai pvz "Pradžioje labai įsivelta į skaitytojui visai neįdomius svaičiojimus ir abejones" ir "Gerai, sklandžiai perteikta išsiilgusio draugo būsena" daug daugiau informacijos duoda autoriui negu pastabos apie lietuvių kalbos taisykles. Kaip jūs manot?

Vartotojas (-a): Laukinė Obelis

Sukurta: 2011-08-29 14:39:48

O kodėl Elijasas? Ar todėl, kad esate girdėjusi originalą Elijas? Taip, tiesa, kad svetimi vardai be lietuviškos galūnės yra lietuvinami, pvz. Karl -> Karlas, Kim -> Kimas, Erik -> Erikas etc. Tačiau ši taisyklė neturi būti taikoma aklai ir, jei vartojame vardus, kur jau originalo kalba turi lietuvių vardams įprastą galūnę, pvz. Tobias, Elias, Marius., dar viena galūnė nebesegama.

Latentic labai teisingai parašė dėl pasikartojimų. Jų čia per daug, ypač įvardžių.

Reikėtų atkreipti dėmesį į skyrybą. Pvz.: "Dėl jo kilo daugybė minčių, ką pasakiau ne taip, ko galėjau paklausti, kaip galėjau reaguoti." Čia po "minčių" siūlyčiau dvitaškį.


Pradžioje labai įsivelta į skaitytojui visai neįdomius svaičiojimus ir abejones. O nuo "Duris atidaro Elijasas." gana įdomiai parašyta, tik to nepakanka, net žinant, kad tai tik ištrauka.

Anonimas

Sukurta: 2011-08-29 12:45:37

Nekritika, tiesiog lyg pastebėjimas iš tų laikų, kai mus mokino parašyti rašinėlį ketvirtoje klasėje - Taip galėtų būti, jei adresas paimtas iš telefonų knygos. Dar gali būti, kad adresas išgalvotas. Žodis adresas neturi būti kartojamas iškart arba turi būti kažkaip kitaip viskas pateikta. Tai iškart užkerta kelią tolesniam skaitymui.

Anonimas

Sukurta: 2011-08-29 10:08:59

Draugystės keliai tokie įvairūs...Gerai, sklandžiai perteikta išsiilgusio draugo būsena. Pabaigoje kiek taisytinas sakinys, kur Erikas sako:Jį sako Erikas, grįžęs pas mus porai dienų.(?)
Patiko.