Kosminiai skaičiai

Prisimindamas šią istoriją aš visų pirmą prisimenu lietų. Lietus tądien buvo itin smarkus.

Kažkurio darganoto rudens pavakarę, susidėjęs rankas už nugaros, vaikščiojau miesto parke. Vaikščiojau pirmyn ir atgal, beveik nieko negalvodamas. Vien tik  glostomas nuojautos ir padrikų minčių žiežirbų.
Atsimenu, prieš eidamas į parką pajutau kažką nepaaiškinamo. Tai nebuvo tapybiškas ateities beldimas, nors ir blankiai matomas, tačiau kone visad aiškiai suvokiamas. Nuojauta retai kada ateina su vaizdu.
Taigi aš vaikščiojau jau visai pamiršęs, kad dar prieš keturiasdešimt ar penkiasdešimt minučių laužiau galvą dėl ūmai pasireiškusios intuicijos. Parkas buvo bemaž tuščias, ir visai suprantama kodėl. Sliūkinau vien aš. Tiesa, dar priekyje ant suolelio sėdėjo porelė, tačiau ruošėsi kilti ir bėgti namo. Ir aš būčiau pasilikęs absoliučiai vienas. Bet taip nebuvo.
Man už nugaros pasigirdo galingų batų, taškančių balas, trinksėjimas. Atsisukau ir pastebėjau šypsantį keistuolį, kurį, rodos, mačiau pirmą kartą. Nužiūrėjau: apiplyšę džinsai, purvina kareiviška striukė... Žodžiu, nepaisant to, jis vis viena man padarė gerą įspūdį.

- Ar tik nepažįstate jūs kosminių skaičių, a? – paklausė staiga jis mane, ūmai perverdamas sąmonę kalba.
- Ne, - buvau priverstas atsakyti, - nežinau, apie ką jūs kalbate.

Ir tikrai, aš nė nenumaniau, ką šis ponas, stovįs prieš mane, turi galvoje. Man stačiai pasirodė, kad jis alkoholikas ar gal net valkata ir tenori vien išmaldos, tačiau, išgirdęs pirmąjį klausimą, aš pradėjau abejoti. Keista, jis neprisistatė, net nepasisveikino, toks elgesys stačiai nemandagus ir gali būti net įžeidžiantis.

- Sakot, apie ką kalbu nežinot? O gal žinote net labai gerai? Chi chi... – tęsė kalbą keistuolis.
- Matot, - kiek patylėjęs prabilo, - kosminiai skaičiai patys pasirenka žmogų. Žmogus neturi valios pasirinkti kosminių skaičių. Būtent kosminiai skaičiai savyje turi Paslaptį. Aš turiu keistą įtarimą, taip sakant, nuojautą, pone, jog tikrai jūs esate kitas kosminių skaičių atstovas, jie pasirinko jus.

Aš nieko nebesakiau. Daugiau nieko pasakyti negalėjau, bet užtat susimąsčiau: gal aš tikrai esu kosminių skaičių valdytojas? Tai dideli turtai. Keistuolis, ko gero, ne veltui šitoks sutrikęs. Tačiau, kad ir kaip yra, trūksta įrodymų. Įrodymų, štai ko reikia! Nusprendžiau prakalbėti:

- O kodėl jūs taip manote? Kokie motyvai paremia jūsų nuojautą?
- Ponuli, o jums neatrodo, kad labai kvailai paklausėte? Labai kvailai paklausėte, šito nesu girdėjęs nė iš vieno ankstesnio kosminių skaičių savininko. Chi chi.
- Gerai, - suirzęs tariau aš, - aš kosminių skaičių savininkas. Tuoj pat perduosiu šituos kosminius skaičius jums. Galėsite keliauti sau sveikas kur tik akys mato!

Nepažįstamasis ūmai išsprogdino akis, taip tik dar labiau sustiprindamas mano pyktį. Abu keletą minučių išstovėjom bežadžiai. Aš tvardžiausi, betgi galiausiai turėjau tarti žodį:

- Kosminiai skaičiai jūsų, - sunkiai iškošiau pro dantis.

Sunkiai iškošiau pro dantis paskutinį sakinį ir, smarkiai užsimojęs, smogiau keistuoliui į snukį. Kosminių skaičių teoretikas kaipmat sukniubo, tad neatsispyriau jį dar patvatinti kojomis.
Po akimirkos naujasis savininkas gulėjo nesąmoningas. Kartais didelė laimė aplanko, pareikalaudama trumpos kančios mainais į amžiną Gėrį, Grožį ir, svarbiausia, Paslaptį. Kosminiai skaičiai dabar ne mano bėda.
Taip nežinomas kosminių skaičių filosofas gulėjo kažkuriame Lietuvos parke apsipylęs krauju. Kituose Lietuvos parkuose tuo tarpu pasirodė antpuolis naujų skaičių žinovų, savo išvaizda nėmaž nepanašių į mums jau gerai pažįstamą keistuolį. Visi jie darė daugmaž tą patį, ką ir pastarasis. Savo misiją vykdė, nepaisydami to, jog žliaugė lietus. O lietus tądien buvo itin smarkus.
TavoTėvas

2011-03-03 08:18:28

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): TavoTėvas

Sukurta: 2011-03-03 22:02:03

O skaitytojas taip, gali pamiršti, kad jie pokalbis vyksta lietui lyjant. Na ir kas? Be to, pabaigoje tai primenama. Kita vertus, lietus nė nėra pagrindinė aplinkybė, nors iš pirmo žvilgsnio skaitytojas gali turėti tokią nuostatą.

Vartotojas (-a): titanas

Sukurta: 2011-03-03 21:30:26

Kvinta, norėčiau paprieštarauti. Jei prastas, tai nebūtinai logiškas.

Vartotojas (-a): kvinta

Sukurta: 2011-03-03 21:24:02

P.S.
Turinys prastas, tik logiškas (kad pokalbis vyko lietui skalbiant toliau parką ir balas, nesijaučia.)
Nenukentėtų, tik praturtėtu vaizdingumas,jei būtų parašyta:
Taip nežinomas kosminių skaičių filosofas, gulėjo viename iš daugelio Lietuvos parkų apsipylęs krauju, abejingai mazgojamas smarkaus lietaus., o dabar, pas autorių, jo publikuojamame tekste, sakinys nėra vaizdus. Jis tik netiksliai logiškas, lygiai taip pat, kaip ir kitas sakinys, kuris byloja apie tokią aplinkybę – prasidedantį lietų. Tikrai nemanau, kad du jaunuoliai, sėdėję ant suoliuko šlapiame balų prisėtame parke, ir besiruošiantys kilti nuo suoliuko, vėl prasidėjus lietui, pasakė vienam iš keistuolių (agresyviosios reakcijos, kuris yra pagrindinis lyrinis herojus tekste) kur jie ruošiasi eiti; faktas, kad pastogėn.) Kalbu apie šį sakinuką :
... Tiesa, dar priekyje ant suolelio sėdėjo porelė, tačiau ruošėsi kilti ir bėgti namo. --- (Citatos pabaiga)
silpnas pasakojimas, labai, jis tik daugiau mažiau logiškai dėstomas, bet visiškai nėra vaizdo - pokalbis ir tas pasitaškymas krauju vyko pliaupiant lietui, o to nesimato, tiek, kad pradžioje pasakyta "smarkus lietus" bet tikrai tik pasakyta, ir ne daugiau.

Vartotojas (-a): TavoTėvas

Sukurta: 2011-03-03 21:17:59

Autorius, tiesa, tik muštis mėgsta.

Vartotojas (-a): TavoTėvas

Sukurta: 2011-03-03 21:17:30

Autorius niekada nebuvo ir, tikiuosi, nebus iliuzijų priešas. Kas gi tuomet būtų?..

Vartotojas (-a): titanas

Sukurta: 2011-03-03 21:13:51

Iš kūrinio supratau, kad autorius yra iliuzijų priešas. Laukiu iliuzijų naikinimo, o ne naujų kūrimo.

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2011-03-03 19:28:57

O, kvintos pastebėjimas teisingas. Nors posakis ir vaizdingas, bet logiškai mąstant nelabai tinkamas šiomis aplinkybėmis.

Mane žavi jūsų gebėjimas taip puikiai valdyti žodį. Sakiniai nepriekaištingai dailūs, gula šalia vienas kito puikiai.
Smagu ŽŽolėje skaityti puikius Minčių etiudus.

Vartotojas (-a): kvinta

Sukurta: 2011-03-03 14:36:39

Citata:
"...Tiesa, dar priekyje ant suolelio sėdėjo porelė, tačiau ruošėsi kilti ir bėgti namo. Ir aš būčiau pasilikęs absoliučiai vienas. Bet taip nebuvo.
Man už nugaros pasigirdo galingų batų, taškančių balas, trinksėjimas.


..."Taip nežinomas kosminių skaičių filosofas gulėjo kažkuriame Lietuvos parke apsipylęs krauju."
___________________
ar nematote, kad jis gulėjo, visas šlapias, bet ne apsipylęs krauju o lietaus nuplautas ir plaunamas?