Septynios minutės

Jei mano gyvenimas suskirstytas į šiaurę, rytus, pietus ir vakarus, tai dar nereiškia, kad kvėpavimas gali lengvai plūsti visomis kryptimis. Rodos, pasirinkčiau vieną iš jų ir ramybė susigulėtų kaip pakelės akmenys, bet tarp tų besielių gumulėlių liktų tarpai. Tuomet tektų ieškoti paukščių, kurių snapuose nešamos sėklos vis dar negalėtų suprasti augimo periodo. Jos pašnibždomis sakytų, kad trūksta dirvos, vandens, saulės, bet iš tikrųjų – septynių minučių.

Pirmosios minutės tam, kad atotrūkis nuo paukščio snapo taptų laisve ir gebėjimu save  suvokti kaip vienetą, nepaprastai svarbų tarpui užpildyti.
Antrosios minutės – pajausti kritimo laikinumą ir traukos svaigulį, suprasti, kad tas tarpas nėra toks platus, kokį įsivaizdavai. Reikės susispausti ir tiksliai žinoti, kuriame užpildas būsi.
Trečiosios – prisiminti savo kelionę nuo tos akimirkos, kai atitrūkai nuo žemės iki pirmos sekundės pradžios. Suskaičiuoti, kiek debesų ir vėjų pralenkei, kiek netikėtų posūkių patyrei.
Ketvirtosios – nusileisti taip, kad nesužeistum to, kas svarbiausia – sielos. Lengvu sklendimu nustebinti akmenis ir parodyti paukščiams, jog ne vien sparnų mostais galima laviruoti.
Penktosios – saugiai nusileidus, brautis kuo giliau į tarpą tarp akmenų, išstumdyti visas kliūtis ir įrodyti, kad galios negalima matuoti nei centimetrais, nei gramais.
Šeštosios – leisti žemei minkštais patalais užkloti dienos šviesą, lietui suteikti jėgų ir stiebtis aukštyn. Vėl brautis pro tuos pačius, kuriuos stumdei besileidžiant ir suvokti, kad Sizifo darbas kai kuriems turi kitą reikšmę.
Ir pagaliau septintosios – išdygus, didžiai pamoti stiebu paukščiams, nusilenkti saulei ir palinguoti vėjui. Parodyti, kad gyvenimo pamokos ir netikėtumai – geriausias atpildas ateities bagažui.


Jei mano pakelėje išdygtų sėklos, rasčiau tą kryptį, kuria kvėpavimas plūsta geriausiai. Per vidurį manęs einantis kuolas virstų šerdimi, apdriskę rūbai sveikiausiais lapais, o šiaudinė skrybėlė – gražiausiu žiedu.
Kaliausei reikia tik septynių minučių.
lietum

2010-06-19 01:09:02

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2010-06-23 17:35:07

Nepriekaištingai puiki noveletė. Bravo, plojimai ir rekomenduoju.

Anonimas

Sukurta: 2010-06-19 18:35:25

Ne viską supratau, tiesą pasakius, ne viskam pritariu ir teen kur supratau, bet persiskaitė sklandžiai.

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2010-06-19 16:58:54

Tai ne novelė. Gerai apmąsčius nutariau, kad šis tekstas labiausiai tinka Minčių etiudams. Jei manai kitaip, parašyk ir pasitarsim.
Tiesą sakant, tokio pobūdžio tekstų komentuoti nemoku. Nelabai juos suprantu ir nelabai mėgstu.
Švelnios, banguojančios mintys.

Vartotojas (-a): Besparnis angelas

Sukurta: 2010-06-19 15:33:18

Bet kaip gražiai metaforomis apipintos šios septynios minutės skamba... patiko labai...