Nėščia vaikystė

Santrauka:
Ekspromtu gimęs minčių kratinys. Sukeltas perskaityto straipsnio "Lietuvos ryte".
Šiandien ant "Lietuvos Ryto" pirmo puslapio puikuojasi septyniolikos metų mergina. Ir ne šiaip sau - o dėl vienos labai įdomios priežasties - ji yra daugiavaikė motina.
Dažniausiai aš neskaitau visų tų kriminalų, aktualijų ir panašių rubrikų, kurios yra laikraščiuose. Bet šį straipsnį perskaičiau. Prisipažinsiu, ganėtinai pakraupau. Ir dėl tos merginos, ir dėl jos vaikų, ir dėl tokio gyvenimo. Kaip galima taip elgtis? Nejaugi žmonės visai nebrangina vieno iš didžiausių turtų - vaikystės?... Tikriausiai, kad ne. Nors tam straipsnyje dar buvo parašyta, kad tos merginos mama mirė prieš šešerius metus, o tėvas su ja net nebendravo. Tada galbūt ir galima suprasti ją. Kas gi tokiam jaunam žmogui paaiškins apie tokius dalykus, apie gyvenimą, kas su juo diskutuos, skatins mąstyti blaiviai, pagirs, jei ne tėvai?... Niekas. Ir nors ta mergina (ar gali dar būti jinai vadinama mergina, jei jau turi tris vaikus?) gyvena pas močiutę, bet juk močiutė neatstos tėvų.
Bet geriau pagalvojus - argi dėl tokių ankstybų lytinių santykių, dėl tokio gyvenimo galima kaltinti vien ankstyvą mamos netekimą? Aš manau, kad ne. Vis dėlto - visa dabartinė gyvenimo kultūra yra iškreipta vartojiškumo, seksualumo. Ir niekas nesiima papasakoti jaunam žmogui apie tai, kas turėtų būti gyvenime svarbu, kaip reiktų susidėlioti prioritetus. Tad ir auga dabar tokia dabartinė karta be jokių moralės normų.
Šis straipsnis laikraštyje man sukėlė įvairių minčių. Prisiminiau vieną situaciją iš tikro mano asmeninio gyvenimo. Tai štai ta istorija: vieną kartą, mokykloje, per kūno kultūros pamoką, mokytojas leido tą dieną nesportuoti, tad visos klasiokės, tame tarpe ir aš, nuėjome į rūbinę. Ir atrodo, savaime užsivedė kalbos apie visokias nesąmones. Tiksliai neprisimenu kaip viskas toliau rutuliojosi, bet pamenu, viena klasiokė pasakė:
-Jeigu aš pavyzdžiui dabar sužinočiau, kad bus pasaulio pabaiga už kokių poros valandų, tai jaučiu eičiau su bet kokiu pirmu gatvėje sutiktu žmogumi pasimylėti.
Visos klasiokės pradėjo juoktis. Kai kurios pritarė nuomonei (!), kai kurios pradėjo laidyti juokelius apie tai. Aš irgi viską nuleidau juokais. Bet vis dėlto - tai juk puikiai atspindi šiuolaikinę kultūrą. Vietoj to, kad paskutines valandas likusias gyventi, jos praleistų su šeima, ką tikriausiai daryčiau aš, jos eitų pasimylėti (klasiokė nepavartojo tokio žodžio, pasakė kai ką grubesnio, bet aš jį cenzūruoju)? Tikiu, kad pusė iš visų mano klasiokių, kad ir kokias "kietas primestų", nė velnio taip nepadarytų. Bet kitos - taip. Ir tai ganėtinai baisu.
Bet iš kur tokiam jaunam žmogui kitaip mąstyti, jei per televizorių tik ir rodo visokias "Olialia pupytes" ir panašiais nesąmones? Patys šiuolaikiniai žmonės užsiaugina sau tokią kartą.
Tam mane taip palietusiam straipsnyje buvo parašyta, kad mergina-motina užsiiminėjo lytiniais santykiais trylikos metų ir tada susilaukė pirmo vaiko. Būtent tiek metų yra ir mano klasiokėms, ir man. Aš net negaliu įsivaizduoti kaip tai galėčiau daryti. Net artimiausius dešimt metų neplanuoju susilaukti jokių vaikų. Tikriausiai buvau auklėta kitaip.
Beskaitydama tą istoriją aš pagalvojau - kaip reaguotų mano mama, jei sužinotų, kad aš nėščia? Tikriausiai mama net nesvarsto tokių galimybių, juk visada buvau protingai besielgianti. Negaliu įsivaizduoti, negaliu savo protu suvokti kaip aš, būdama tokių metų, tapčiau nėščia... Arba dar - tos daugiavaikės merginos vaikinui, visų vaikų tėvui, buvo šešiolika, kai gimė pirmasis kūdikis. Tiek šiuo metu mano broliui yra metų. Ir tikrai nemanau, kad vieną dieną jis grįžęs namo praneštų tokią "džiugią" žinią mamai: "Nepatikėsi, bet tu tapsi močiute!".
Bet vis dėlto manau, kad pakraupau ne vien dėl tos motinos, dėl šiuolaikinio gyvenimo, bet ir dėl laiko. Juk ką tik buvau maža mergaitė, važinėjanti triratuku savo kieme, o dabar mano amžiaus mergaitės (net negaliu rašyti žodžio merginos) jau susilaukia vaikų. Kartais pasvarstau, kad laikas bėga greitai, labai greitai. Ir kad pasaulis irgi sukasi per greit...

Ačiū.
paukščio sparnai

2010-05-15 16:56:56

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2010-05-18 13:08:01

O stiliaus klaidų klaidelių apstu. Visi čia komentavo turinį, o aš norėčiau atsižvelgti ir į tai, kad jei jau publikuoji savo mintis internete ir ne bet kur, o literatūrinėje svetainėje, tai reikia išsitaisyti klaidas ir nušlifuoti viską. Dabar skamba kaip iš juodraščio sau pačiai.
Taip, jaunos mamos visuomenei dažniausiai kelia gailestį. Žinoma, dauguma tikrai nėra laimingos ir kitokio gyvenimo dažniausiai nei neįsivaizduoja. Kita vertus, susilaukti vaikų jaunai nėra taip jau ir blogai. Turiu draugę, kuri dabar augina du mielus vaikučius, pirmojo susilaukė, jei neklystu, būdama septyniolikos ar aštuoniolikos. Dabar vyresnėliui ketveri. O ji džiaugiasi, kad yra jauna mama ir dar taip nenutolusi nuo vaikiškų problemų. Ar mama per jauna, ar ne, priklauso tik nuo jos požiūrio ir subrendimo.
Visiškai sutinku dėl dabartinio sekso kulto. Kur bepažiūrėsi - jis išaukštinamas, visur pusnuogės merginos, net batų, baldų ir padangų reklamos neapsieina be nuogo moters kūno. Graudu. Bet dėl to mums, jaunoms merginoms, reikia grūdintis ir ruoštis - kaip sugebėsime tokioje aplinkoje išauklėti būsimus savo vaikus ir užauginti juos savarankiškais, atsakingais ir protingais žmonėmis :)

Vartotojas (-a): Littera

Sukurta: 2010-05-16 18:14:31

Taip gražiai Klajūnė pakomentavo, kad beveik nebeturiu ką pridurti.
Beje, yra ir tokia liaudies patarlė: anksti kėlęs ir anksti vedęs nesigailėsi. Tai noriu tikėti, kad jauna mama išaugins savo vaikelius ir dar spės pamatyti daug gražaus gyvenime. (Nors tikrai labai anksti ima tokią naštą)
O autorė džiugina tuo, kad neabejinga žmonių likimams, kad tai ją jaudina, verčia mąstyti. Ir beje, labai įdomus savo autentika pokalbis rūbinėje.
Taisykime: Vietoj to, kad ... praleistų --->užuot praleidusios...

Vartotojas (-a): klajūnė

Sukurta: 2010-05-15 20:24:31

Labas, tavo mintys labai protingos, tačiau dirbu su panašiais vaikais kaip ta mergina ir žinua, kad tie, kurie neturi tėvų, neturi normalios šeimos labai trokšta artumo ir šilumos. Ir kaip plaštakės į liepsną puola į bet kieno glėbį. Gerai, jei tas glėbis ne išdaviko, ne niekšo. O gal tas jis - taip pat likimo nuskriaustas vaikas? Tokie vaikai visiškai neatsparūs šiuolaikinei seksualizuotai kultūrai, gal būt jiems seksas pasąmonėje atstoja šilumos ir artumo trūkumą.
Šaunuolė, kad palietei šią temą. O dar manau, kad jei tau taip nutiktų, mama tikrai tave suprastų ir padėtų.

Vartotojas (-a): Besparnis angelas

Sukurta: 2010-05-15 18:39:43

Nūdienos realybė, kuri tiek papurtė, kad jau nebesistebi niekuo... Tik iš visų jėgų saugai savąsias vertybes, dėkoji Dievui, kad šalia yra brangūs žmones, kad nesuklydai ir teisingai sudėliojai prioritetus, kad skubėjimą gali mesti į šalį, nes svarbesnis yra buvimas su artimaisiais, kad išmokai priimti išmintį kitų ir taip savąją patirtį apsaugoti... Šiandienos į rutiną pasinėrusiems tėvams norisi palinkėti: apkabinti, kalbėti, tylėti, patarti, paguosti, kartu nusileisti rogutėmis nuo kalno ar nupiešti bendrą piešinį, pamėtyti krepšinio kamuolį ar sugauti gėlavandenę žuvį, galop išsikepti nevykusį pudingą ir iš to skaniai pasijuokti - tiesiog būti vyresniuoju draugu savo atžalai... Šiuolaikinė vaikystė pripažįsta draugystę labiau nei perdėtą globą, draudimus, pamokslus su įkyrėta įžanga "o mano laikais....".....

Anonimas

Sukurta: 2010-05-15 18:05:50

Gyvybė yra gyvybė, ją reikia branginti ir gerbti, todėl ir naujos žmogus turėtų atsirasti iš meilės, o ne iš neapgalvotų paauglystės išdykavimų. Nors aš jau lyg ir peržengiau suaugusiųjų slenkstį, tačiau tikrai nesijaučiu vyresnė nei kūrinio autorė. "Nesuaugusių brandumo sindromas" - taip pavadinčiau nūdienos problemą. Jaunimui retai pasakojama, kokia graži gali būti vaikystė, ir kad ji tęsiasi labai trumpai, o suaugusiųjų pasaulyje mes liekam įkalinti ilgam. Todėl pasaulyje smuko kultūros lygis. Tam įtakos turi ir globalizacija, kurios dėka paaugliai pamėgdžioja Holivudo sukurptų filmų scenas, ir ne tik cenzūrines. Dabar visiems brukamas sekso kultas, kuris mus grąžins į pirminę instinktų vedamų gyvūnų būseną, bet tam priešintis ne visada yra noro ar drąsos.

Vartotojas (-a): Enėjo duktė

Sukurta: 2010-05-15 17:06:54

Kartais nutinka tokie dalykai ir visai netikėtai, ir protingoms merginoms, aišku, ne šį atvejį turiu galvoje. Irgi skaičiau tą straipsnį. Iš tikrųjų ankstyva mamos mirtis paveikia psichiką, be to, kaime žmonės mažiau šviečiami tokiais klausimais.
Vieną kartą, būdama gal kokių keturiolikos metų, perskaičiau straipsnį apie nėščią dvylikametę ir dėl įdomumo paklausiau mamos, ką ji pasakytų, jei tarkim aš būčiau nėščia. Sakė, kad tikrai nevarytų iš namų, kaip daugelis lietuvių motinų padaro, remiantis tais straipsniais, o tiesiog susitaikytų su tuo ir padėtų. Aišku, mamų su tokiu požiūriu dukros paprastai neprisidirba šitokių nesąmonių :D

Džiaugiuosi dėl tavo požiūrio!