Gruodžio pamąstymai

Žiūrėdamas pro langą net nedrįstum spėti koks dabar laikas:ankstyvas pavasaris ar ruduo,apie žiemą net nepagalvotum.
Saulės spinduliai atsimuša į langus, medžių spalvos išsiliejusios į gatves ir šaligatvius, o dangumi skrenda nepailstantys sidabriniai paukščiai, kurie skrodžia kiaurai debesis ir palieka po savęs sniego baltumo kelius. Kelius tų, kurie keliauja namo, ten kur viskas kitaip, ten, kur ne tik danguje bet ir ant žemės jau yra snieguoti keliai...
Ir tik stipriai rūkstantys pastatų kaminai išduoda, kad dabar tikrai ne pavasaris ir ne ruduo...
Viskas pasikeičia išėjus i gatvę, kuria plaukia jūra vardu Žmonės. Jie visi skuba ir visi tuo pačiu tikslu – Dovanos, nes jau po trijų savaičių visi lauks Kalėdų senelio. Dabar ir supranti, kad jau žiema, kad jau gruodis, ne toks šaltas, kaip kad esu įpratusi, bet gruodis, su savo grožiu, savo žavesiu, kad ir be sniego...
Kas man yra gruodis? Tai jaudulio, ramybės ir laukimo laikas. Kai nesinori bėgti, tačiau privalai, bet viduje visvien stengies išsaugoti ramybę, nes puikiai žinai, kad tai pasibaigs, vos atsistosi ant savo Gimtosios, sušalusios ir sugrubusios žemės. Tada suvoksi, kad laikas jau nebėga minutėmis, tau jis tada sustos, nes norėsi išsaugoti, šią akimirką kuo ilgiau...
Tačiau kitiems laikas nesustos ir jie vis bėgs ir bėgs ten kažkur, kur nėra prasmės... Jie lėks, net nesusimąstydami, apie tikrąją šio mėnesio prasmę. Kokia ji?
Gruodis tai ne tik dovanų laikas, bet šį mėnesi prasideda Didysis laukimas – Adventas. Laukimo to, kuris buvo, ir to kuris vėl turi ateiti. Šiuo metu mes turime nurimti, susikaupti ir laukti, o ne bėgti galvotrūkčiais į kažką, kas yra laikina, beprasmiška ir nepasiekiama.
Gaila, tačiau ne visada pavyksta sustoti, kai tave Žmonių jūra neša kažkur...
Tačiau įmanoma surasti akimirką tylai, kuri leis tau labiau įsijausti į šį stebuklingą laikotarpį ir suprati laukimo prasmę ir grožį.
Ir kai Kūčių naktį Tu stovėsi bažnyčioje prie Prakartėlės ir kartu su kunigu giedosi „Sveikas Jėzau gimusis..“ – atsakyk sau, tai kas gi Tau yra gruodis ir jo lydimas Adventas ir šv. Kalėdos...?
gertrūda

2007-12-03 17:57:42

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2007-12-05 09:26:27

Klaidos gadina visą vaizdą, o ypač, jei žodžiai išspausdinti be lietuviškų raidžių. Be to pasigedau minčių gilumo. Manau, kad idėją kūrinyje įgyvendinti reikėjo labiau išmąstant kiekvieną sakinį. Bendrai paėmus visuma nėra visiškai bloga.