Alaus bus!

Santrauka:
Fiodras Fiodrovičius Kulmukas, Antanas Kurdikeliauskas, Smetona, vestuvės, karas. Vieno kaimo istorija.
Fiodras Fiodrovičius buvo Kontenių kaimo pavieto seniūnas. Kiek problemų jis išspręsdavo per dieną, vargu ar kas suskaičiuotų. Pats pirmininkas niekada neskaičiuodavo darbo valandų, eidavo ten, kur reikia, darydavo tai ką reikia, nors ir neprivalėjo. Valsčiaus gyventojai už tai gerbė pirmininką Fiodrą. Tiesa, skulptūrų jam niekas nestatė, bet visuotinė meilė ir pagarba šildė kaimo atmosferą.

Konteniai buvo nedidelis kaimas Telšių valsčiuje. Nieko jis nesiskyrė nuo Žarėnų ar Ryškėnų. Kaip visada tvarkinga centrinė gatvelė, aikštė, kurioje stovi paminklas Vytautui. Maža krautuvėlė, felčerės punktas, bažnyčia – neatskiriami gyvenvietės atributai. Trūko tik geros užeigos. Bet, kaip sakydavo Fiodras Fiodrovičius, tai ne jo jurisdikcija. Iš tikro jis tik džiaugėsi, mat alaus nebuvimas duodavo gerų vaisių: girti valstiečiai neapteršdavo paminklo, nesivoliodavo aikštėje... Samanę gerdavo tik namie, kai seniūnas nemato.

Kartą į administraciją užėjo Antanas Kurdikeliauskas. Atidarė seniūno kabineto duris, seniūnas sėdėjo už stalo, ant sienos kabėjo prezidento Smetonos portretas, pasisveikino ir prezidentą pagarbinęs prisėdo. Fiodras žinojo ko reikia Antanui – alaus. Sukdamas savo skrybėlę, nuleidęs galvą, Antanas tylėjo. Fiodras atsikrenkštė ir tarė:
- Alaus bus!
Net nepadėkojęs Kurdikeliauskas išrūko namo. Turėjo gi pasakyti žmonai ir vaikams, kad alaus bus. Šeima išgirdusi šią puikią naujieną labai apsidžiaugė. Dukros Marytės vestuvės turės alaus bariuką!

Atėjus vestuvių dienai, kaimą buvo užvaldžiusi šventinė nuotaika. Kurdikeliauskas nepagailėjo pinigų, išpuošė miestelio aikštę, kurioje ir turėjo vykti iškilmės. Džiaugėsi turtingo valstiečio širdis, vienitelė dukra išteka. Į veselę buvo sukviesti viso miestelio žmonės.

Po pamaldų visi kaimiečiai susėdo už ilgų stalų, grojo liaudies muzikantai. Trūko tik garbingiausio svečio – seniūno Fiodro Fiodrovičiaus Kulmuko. “Ateis vėliau, gal kur užtruko”, pagalvojo Antanas ir prisidėjo prie vyrų, smaguriaujančių alų. Netrukus vieškeliu, vedančiu į Telšius, parkulniavo seniūnas. Jo veidas buvo liūdnas, gal net perkreiptas siaubo.
- Vyrai, - tarė jis, - nepasigerkit.
Neprisidėjo Fiodras prie šventės. Kol dar alus ir samanėlė nemušė per galvas, prisimdavo jie seniūną, vėliau užmiršo. Tik ryte sužinojo, kad kilo karas. “Matyt, seniūnas nenorėjo mums šventės gadint”, - pagalvojo daugelis konteniškių.
sufler

2007-07-13 12:12:24

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Barabas

Sukurta: 2008-01-09 14:40:25

Toks tarsi puota maro metu.
Tiesa sakant istorija ne itin įsimenanti. Galėjai ir daugiau paplėtoti:) Tuo labiau, kad sakinius dėlioji tvarkingai. Sėkmės.

Vartotojas (-a): sufler

Sukurta: 2007-07-14 12:39:02

ačiū už komentarus i pastebiejimus, bet nuoru pasakyt, kad pons F.F. nebova okupacinins valdžiuos atstuovs, kap Jūs či manot, ons tik bova rusu tautybis žmuogus, o kap žinuoma, tų laikų žmuonis bova gana tolerantiški.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 19:47:14

Iš tikro jis tik džiaugėsi, mat alaus nebuvimas duodavo gerų vaisų: girti valstiečiai neapteršdavo paminklo, nesivoliodavo aikštėje...Samanę gerdavo tik namie, kai seniūnas nemato.

...tai gal valančiai buvo tie raudonieji okupantai???IŠTIKRŲJŲ BUVO ATVIRKŠČIAI, jie lėkdavo,braudavosi į kaimo pirkias,kad prisisprogti tos samanės,kaimiečiai specialiai jiems laikydavo paruošę,bijodami gauti kulkos į kaktą.
Gerai pažįstu rusų dvasią, tai puikūs šilti, draugiški, protingi žmonės,didi talentinga tauta, tik nežinau,kodėl jiems valdžioje visada vadovavo kruglodurovai ,aferistai ir visokie manijakai,todėl jie baisiai irgi nukentėjo. O paprastai okupacinė valdžia pastatydavo į seniūnus tokius jau nužmogėjusius,jie privalėdavo skųsti,žudyti ir visokiais būdais griauti LIETUVOS kultūrą.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 18:16:45

Prašau nepykti, kad ginu ŽEMAIČIŲ GARBĘ /nors nesu žemaitė,bet JUOS labai myliu,esu gyvenusi Žemaitijoje ir gerai pažįstu JŲ BŪDĄ, PAPROČIUS, ISTORIJĄ/

Dukros Marytės vestuvėse turės alaus bariuką.

...Ir šito bariuko Žemaitis ėjo prašyti pas okupacinės valdžios atstovą F.F.??? TO ŽEMAITIS NIEKAD NEDARYS.Visų pirma moka pasidaryti patys ,kiekvienam kaime yra puikių specialistų ir valgiam ir gėrimam vestuvių progai pagaminti.Niekad neleis pinigų tokiam pirktinian birzgalui šlamštui,vienas malonumas ,suėjus kaimynam besisnekučiuojant, alaus bačkelę gaminti. JOKIŲ BARIUKŲ NEBUVO, niekas tokio vardo nežinojo, tai jau naujos mados miestitiškos terminas...Mielas autoriau,patariu rašyti tai,ką esate pats išgyvenęs,ką jaučiate širdimi,tada neįsipainiosite tamsias kreivaveidrodines aklavietes--didelė sėkmės Jums.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 17:32:01

...mielas, Autoriau, jei rašote istorinio pobūdžio vekaliuką, tai reikėtų turėti didesnę atsakomybę už kad ir išgalvotą siužetą, kūrėjas privalo atspindėti LAIKMEČIO TIESĄ --TIKRI ŽEMAIČIAI GALI LABAI UŽSIGAUTI--niekas tikrai girtas nesivoliodavo TAIS LAIKAIS PO LIETUVOS KUNIGAIKŠČIO VYTAUTO PAMINKLU IR JO NEAPTERŠDAVO.ALKOHOLIZMO EPIDEMIJĄ ATNEŠĖ OKUPACIJA IR KOLCHOZAI .Esu gydytoja psichiatrė, gerai žinau visas alkoholizmo plonybes ir Lietuvos ir Rusijos/esu baigusi Leningrado Gydytojų Tobulinimo Institutą ,kur turėjau progos klausyti paskaitų ta tema GARSIAUSIŲ RUSŲ PROFESORIŲ,AKADEMIKŲ nuostabių žmonių ...Be to kurį laiką dirbau gydytojos psichoneurologės darbą sukarintam dalinyje --gydžiau ir rusų karininkus ir kareivius, tai tą Jūsų herojų Fiodorą Fiodorovičių iki paskutinio nervo pažįstu...ŽEMAIČIŲ BLAIVYBĖS MOKYTOJAS??? juokaujate žinoma...

Vartotojas (-a): sufler

Sukurta: 2007-07-13 16:42:00

kadangi kabėjo Smetona, veiksmas gali vykti nuo 1918 - iki 1920, jei neklystu, taip pat nuo 1926 - iki 1940. Taip pat norėčiau pabrėžti, kad čia yra faktų neatitinkančių realybės, nes tais laikais jau nebebuvo pavietų ir valsčių. Kadangi neturėjau jokios relios datos galvoje, galima manyti, kad yra ir istorijos pakeitimų, tokių, kaip antai SSRS okupacijos pradingimas, vietoj to kilęs karas, t.y. atsisakymas patenkinti SSRS atsiųstą ultimatumą.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 16:32:08

...ant sienos kabėjo prezidento Smetonos portretas,

...drįstu paklausti/kaip sakydavo mano mylimasis Šveikas/kokie tai metai buvo , prieš kokį karą?Ar 1940,ar1942,ar1945...ar dar kiti...baisiai domiuosi istorija,iš anksto dėkoju gerbiamam Autoriui.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 16:22:40

...ar jį žemaičiai patys išrinko savom vedliu,ar buvo paskirtas iš aukščiau?...SUPRANTU, kad gali būti ir stebuklų ir stebuklingų žmonių...va, čia mano manymu ir yra visas šio kūrinio grožis...labai užintrigavo ir begalinai patiko...

Vartotojas (-a): sufler

Sukurta: 2007-07-13 14:01:26

niekas nesakė, kad Fiodras yra žemaitis. Manau, dauguma skaitytojų iš pavardės supras, kad tai rusiškos kilmės žmogus.

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2007-07-13 12:59:17

...įdomus tas FIODRAS FIODROVIČIUS KULMUKO...dar nedirdėjau, kad taip vadintųsi žemaičiai...bet juk sakoma -kaip pavadinsi, nepagadinsi...