Tao ir mes

Santrauka:
pamąstymai
Vienas iš kiniečių Tao išminčių puikiai apibrėžė paprastutę tiesą, kuri telpa vos keliuose sakinukuose, kurie sudėlioti per poetinę prizmę:

Jeigu šviečia saulė,
neuždegi šviesos.
jeigu lyja, nelaistai krūmelių.

autorius Čvang-še

Žodis tao- iš kiniečių kalbos į lietuvių kalbą verčiamas į žodį kelias. Jau nuo akmens amžiaus kiniečiai žinojo gamtos duotą žmogui kelią. Žmogui beliko tik juo eiti. Atitrūkus nuo gamtos subalansuoto žmogui kelio, atsirado dvasinės ligos. Juk ne paslaptis, jeigu serga kūnas, vadinasi tai iššaukė dvasinės pusiausvyros nebuvimas. Tą puikiai iliustravo L. Hay knyga " Mylėdamas save tu būsi laimingas", Jono Markūno knyga "Žmogaus gyvenimo nesėkmių bei ligų priežastys ir galimybės jų išvengti", L. Borbo knyga " Klausyk savo kūno kalbos" ir t.t. Lietuvoje knygynų lentynos vos ne lūžta nuo stebuklingai naudingos ir reikalingos informacijos streso iškankintiems XXI amžiaus žmonėms. Ši puiki lektūra iššluojama iš knygynų, o stresas kaip lamdė taip ir lamdo žmogų, kūno bei sielos ligos ne mažėja. Savižudybių skaičius verčia susirūpinti. Tauta nyksta. Masiškai lietuviai palieka savo gimtąjį Baltijos kraštą, ieškodami laimės svetur. Verčiame kaltę politikams. O ar ne mes patys išsirenkame valdžios atstovus? Vis laukiame, kada valdžia padarys mus laimingais. Juk taip daug paprasčiau: pačiam nieko nesiimant kaltinant kitus godoti godoti... Tik pamirštame paprastą tiesą: žmogus kaltindamas atiduoda savo galią ką nors pakeisti į gerą ( pagal L. Hay). Beviltiškumas užblokuoja pasąmonę, ir einame kaip tie akli kačiukai bet kur, bet kaip, gyvendami besiskundžiant, dejuojant, dūsaujant ir depresuojant.
Gal kuris skeptikas palinguos galvą; Lengva jai kalbėti, kai nieko netrūksta gyvenant Vakarų Europoje. Tik niekas to gėrio man neatnešė ant lėkštelės ir nepaklausė: gal tu nori šių gėrybių? Viską teko pačiai kruvinu prakaitu užsitarnauti, nebijant rizikuoti, tikint savo jėgomis ir nieko nekaltinant, pačiai statytis emigracijos bruzgynuose savo mažąjį saugų pasaulėlį, kuriame nebijau būti savimi.

Daugelis iš mūsų jau žinome kokia yra pasąmonės galia. Kuo patikėsime tą ir susikursime. Tad gal atėjo laikas mums įtikėti, kad mes esame "dievai" ir mes patys, o ne kas nors kitas atsakingi už mūsų pačių laimę ir Lietuvos geresnę ateitį.
Esu išeivė, bet man ne tas pats, kuo kvėpuoja, ką godoja Lietuvoje gyvenantys tautiečiai. Skauda, kada savižudybių skaičius ne mažėja, o kardinalių pastangų šiai akivaizdžiai tautinei problemai skiriama per mažai. Kodėl miestų savivaldybės nesiima priemonių ir neiškabina prie stotelių plakatų su pagalbos telefonais, moterų nakvynės namais, vaikų globos namais ir t.t.?
Todėl vidinio nerimo vedama, ėmiau ieškoti būdų kaip galima būtų palengvinti Lietuvoje gyvenančių tautiečių būtį, kaip išklimpti iš tautinio dejonių mentaliteto. Ėmiau analizuoti lietuviškąjį mentalitetą, papročius ir juos lyginti su olandų mentalitetu. Neteigiu, kad Olandijoje nėra savižudžių bei dvasinę pusiausvyrą praradusių, tačiau procentalus skaičius net ir be statistinių duomenų plika akimi matomas. Olandijoje įvedus eurą, atsirado skurdžių, kurie vos suduria galą su galu. Įsisteigė visoje Olandijoje labdaringos savanorių organizacijos, kurios renka lėšas skurstantiems ir aprūpina nemokamai juos būtiniausiais buities reikmenimis: cukrumi, skalbimo milteliais, duona ir t.t. Olandai labai išdidūs ir jiems didžiausias pažeminimas elgetauti, tačiau skurstantys nebijojo net tv kamerų ir visi kaip visuomet susirinkdavo tuščioje turgaus aikštėje, kur dalinami pagalbos paketai. Olandų žurnalistai drąsiai ėmė iš šių nelaimėlių interviu. Keisčiausia tai, kad ne degradavę tai žmonės, o vienišos motinos, sergantį vyrą prižiūrinčios žmonos, senukai ir t.t.
Kuo skiriasi iš esmės olandų mentalitetas nuo olndiškojo? Lietuviai su dideliu užsidegimu skundžiasi, dejuoja, kalba negatyviai apie save ir savo veiklą, savo artimuosius. O juk žodis- subtilioji energija. Teigiamas pašnekesys krauna žmogaus energiją, kelia optimizmą, tiesia spindulėlius į sėkmę, tuo tarpu negatyvios godelės ne tik mus išvargina emociškai, bet ir mūsų pašnekovą. Negatyvus laukas dviese padvigubėja. Padarius šių žmonių aurų nuotraukas nustebtume, kokios jų spalvos, skylės aurose, kur prasiskverbia iš visatos vibruojančios neigiamos vibracijos.
ieva

2007-05-31 20:34:42

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): radaa

Sukurta: 2007-06-17 23:51:07

is tiesu:)))

Vartotojas (-a): ieva

Sukurta: 2007-06-01 10:20:19

Mielas Kaimyne, neteisinu korumpuotų politikų jokiu būdu. Neteisingai mane supratote. Tiesiog nedejuokime, o patys kažką keiskime į gerą pusę. Vat, sakote daugiavaikės gauna tik penkiasdešimt litų už vaikus. Čia galite ir jūs kaimyne prisidėti prie geresnės Lietuvos ateities. Elizabeta Teilor įsteigė Amerikoje aids sergantiems fondą. Kodėl Kaimynui neįsteigus daugiavaikių motinų fondą? ;-) Nekritikuokime, o patys imkimės veiksmų.

Vartotojas (-a): ieva

Sukurta: 2007-05-31 20:35:31

bus tęsinys.