E417

Santrauka:
Sunkus gyvenimo etapas.
(Vaikai, gerkit MIAU (šokoladinį)
Pragyvenęs aštuoniolika metų šiame puikiame pasaulyje supratau daugybę dalykų. Kai kuriuos iš jų mane privertė suprasti aplinkiniai žmonės. Taigi taip, mano gyvenimą galima pavadinti bergždžia patirtimi.
E417 – tai aš. Nesitikiu, kad mane suprasite. Tačiau galiu naiviai tikėtis, kad paskaitysite mano istoriją. Nors aš nepažįstų jokio kito jausmo apart liūdesio, nuoširdžiai stengiuosi būti linksmas ir pritapti prie kitų. Daryti laimingais kitus. Ir tikrai maniau, kad tai tęsis amžinai... bet, deja. Vieną dieną žmonės man galutinai užlipo ant galvos ir pražudė. Na, bent jau jie taip manė...

Aštuoniolikos metų pirmą kartą pasibučiavau su mergina. Kodėl aštuoniolikos? Aš tikrai maniau, kad ji yra ta, su kuria aš galėčiau gyventi. Ar ilgai ir ar tikrai laimingai – nežinojau, bet kad gyventi – tai tikrai. Ir dabar taip tebemanau, bet jai ilgainiui atsibodau... Nors visumoje mes net nebuvome pora. Tačiau bučiavomės, vaikščiojom susikabinę už rankų. Pasirodo, yra žmonių, kuriems tokie dalykai nieko nereiškia. Mūsų bendravimas normaliai tetruko vieną mėnesį – Balandį. Aš rašau iš didžiosios, nes labai įsimylėjau šį mėnesį. Jo metu patyriau tiek daug...
Šiaip ar taip, mano mylimoji pamilo kitą. Mano klasioką. Aš jį gerbiu, kaip ir visus žmones, tačiau... Tačiau niekada nemaniau, kad galėčiau būti prastesnis už jį. Tai mane labai įskaudino, bet ką aš? Nieko. Tegul daro kaip jai patogiau. Tą pačią dieną nusprendžiau atiduoti save kitiems. Stengtis daryti gerus darbus, padėti aplinkiniams, nesvarbu, kokio mąsto problema tai būtų... Sekėsi visai neblogai, žmonės likdavo patenkinti, o aš – išvargęs ir leisgyvis, tačiau džiaugiausi, galėdamas padėti. Vadovavausi iškilia mintimi: „tu neprivalai būti tobulas, kad būtum naudingas“.
Bet štai vieną sykį kažkokie padaužos pasinaudojo mano gerumu ir apkaltino mane paišymu ant sienų. Atvažiavo policija, įsodino porą smūgių man į pilvą, užlaužė rankas ir paguldė ant žemės. Pripaišyta buvo kažkur netoli švedų ambasados. Jie man pradėjo grasinti, gąsdinti. Žadėjo susidoroti. Vėliau dar keletą kartų įspyrė į pilvą ir nuspyrė į tamsą. O ten buvo primesta kažkokių mutavusių augalų, toksinių atliekų, na ir žinoma, kad kažkokių stiklų, ant kurių dar buvo likę neaiškios medžiagos. Aš susimaišiau su visu tuo, ką radau griovyje, ir norėjau manyti, kad mirsiu. Tačiau kitą rytą iš ten atsikėliau. Mano kraujyje kunkuliavo augalų endosperma, kitaip žinoma kaip E417.
Kada panorėdavau, galėjau pažaliuoti, siurbti iš aplinkos vandenį ir mineralines medžiagas... Kvėpuoti anglies dioksidu, o į aplinka išleisti deguonį.
E417.
Kartais pagalvojame, kad kas nors yra psichiškai nesveikas. Bet taip nėra. Mes tiesiog to žmogaus nesuprantame. Nežiūrime ir nė nesistengiame pažiūrėti pro jo pasaulio vizijos prizmę. Prisigraibstom banalių posakių, banalių frazių ir pumpuojame jas visiems, kas aplink.
Ir visi mes ateiname į šį pasaulį vieni ir išeiname vieni. Visada esame po vieną. Tik štai aš – vienišas vienas.
Taigi – E417. Puiki mintis ir didelės potencijos dėka ji gali išsirutuliuoti į visai patrauklų savarankišką kūrinį. Gal kas nors vėliau jai suteiks netgi knygos titulą. Tik va dabar... Vos prieš pusvalandį degdamas entuziazmu plėtoti šią mintį, dabar jau sėdžiu be įkvėpimo ir be noro ką nors plėtoti toliau. Ironiška...
Iškiliausi protai man aiškino, kad meilė yra mažuose dalykuose.
O man atrodo, kad netikėtume. Maloniuose siurprizuose, akimirkose, kurių metu tu atitrūksti nuo savo pasaulio ir gali pasidžiaugti laime.
Dabar, kai tai žinote (kreipiuosi į tuos, kurie visgi perskaitė) – pirmyn. Galite smerkti mane, bet aš nieko nepakeisiu. Gali paleisti akmenį, bet aš nebejaučiu fizinio skausmo (dvasinis užgrūdina dvigubai). Galite bepročiu pavadinti, bet tuomet tiesiog pasirodysite, kokie nesupratingi esat. Galite patarti, kaip parašyti savarankišką kūrinį ir neišsikvėpti vos per pusę valandos, arba kaip plėtoti šią perspektyvią (arba ne) mintį.
Taip pat atsiprašau, kad kaip koks egoistas sugaišinau jūsų laiko dalį, apkraudamas jus nereikšmingomis (o gal atvirkščiai – labai reikšmingomis) detalėmis ir faktais apie save.
Ko gero, tai viskas.
Jo. Ir dar pacituosiu:    „tačiau geriau neturėti,
                                       nei turėti tai,
                                       ko visai netrošti...“
Čia, reiškia, apie meilę. Apie meilę... Aš, taip suprantu, esu tas, ko visai žmogus netrokšta.
Kartais darosi liūdna. Spėlioju, ar kas nors apie mane pasaulyje kam nors pasako skambių žodžių? Ar apgina nuo karštų pretenzijų, nuo neapykantos spindulių, nuo eilinės keiksmažodžių salvės? Po galais... Kartais man to taip reikia. Tik dabar darosi įdomu, ar aš to vertas?
Taip pat mano adresu tas pats žmogus pažėrė dar dvi širdį pjaustančias mintis:
1. „Kai suprasi, kas tavyje, suprasi, kas yra banalybė“
2. „Tu neįsitrauki į žaidimą, Vytai. Vien su savo tom knygom ir filosofijom...“
Po galais. Juk bergždžias gyvenimas! O skaudžių žodžių buvo ir daugiau. Kaip liūdna... Tas žmogus, kur turėtų man padėti – pila ant manęs pamazgas, o mane patį vadindavo angelu...
Tai gal man tada kas nors leis pabūti mirties angelu? Kodėl mano artimiausi žmonės miršta, o naujų gyvenimas nesuteikia... Vien tuos, kurie dar labiau skaudina. Kodėl mane pats gyvenimas varo į aklavietę? Negi mano atveju aklavietė – vienintelė išeitis?
E417.
Kartais taip norėčiau, kad tai, ką aš pastoviai išsigalvoju, virstų tikrove. Kad kokia nors išsigalvota mergina mane apkabintų ir tai vis tiek būtų tikra, kad pasakytų, kad ji mane myli. Kad aš jai patinku. Po galais...

Iki šiol nenusižudžiau dėl trijų dalykų (dėl tėvų, dėl to, kad nė vienas savižudybės būdas man nėra priimtinas ir, be abejo, dėl religinių įsitikinimų).
Jautrumas ir atmintis – pavojinga kombinacija.
O kas pikta mena – tam akį lauk.

Ir aš tiesiog realistas. Ne pesimistas, kaip mane vadina žmonės, ir ne optimistas, kokiu apsimetu minioje.
Realistas, kuris gyvena savo iliuzijų pasaulyje, kuris svajoja ir gyvena praeitimi.
Tačiau svarbiau už viską yra tai, kad aš...
Realistas.
(Idealizuoju tik praeitį)
Nematomas

2007-05-04 16:05:18

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2007-09-17 00:11:36

žinai, yra viena pasaka, kurioje žmogui ruošės įgelt gyvatė ir jis paprašė: "būk gera, neįgelk, aš visą gyvenimą tave prisiminsiu ir geru žodžiu minėsiu". O gyvatė pasakė, kad tai - netiesa. Nes žmogus visą gyvenimą prisimena tik blogus dalykus. Ir, aišku, įgėlė.
taigi, jei idealizuoji praeitį.. vadinasi, arba esi kitoks, arba nemoki prisiminti blogio.
tai kaip? kitoks?

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2007-05-04 20:34:49

Įdomus, gyvas ir originalus kūrinys, užkrėtęs mane. Originaliai perteiktos mintys, nors vietom kai kur labai asmeniškas, dienoraštiškas. Bet visgi patiko. Patiko.

Vartotojas (-a): Izabelė Terhoven

Sukurta: 2007-05-04 17:47:42

Siūlyčiau perkelti į prasmingus dienoraštinius įrašus...
Suvokiau viena, beskaitydama Jūsų (gal galiu kreptis "tu"? Juk vienmečiai esame ;)) kūrinį, esi beviltiškas idealistas. Labai panašus į mane, tik vyriška versija. Tik aš taip viešai jausmų neišreikščiau, man mano mintys per daug asmeniškos...
Praeities idealizuoti nereikia, o gyventi toliau - tai jau menas. Taigi, ar jautiesi menininku? ;)

Vartotojas (-a): kvinta

Sukurta: 2007-05-04 17:15:28

Gerai jūs rašote; būna kūrinių(buvo) kurie atrodo filosofuota bet skystai, tokie na patrupinti, lyg
r a š a n t - kuriant, dėstant mintį ir vystant - plėtojant įdėję, prasilenkia jausmas ir žinojimas, o ne eina
koja kojon kartu. Tokių sugalvotų momenčiukų, strikinėjančių pasitaiko. Yra buvę tokių, bet visumoje
gerai rašote, tikrai atrodo, kad esate kažkada rašęs daug, paskui užmetęs, numetęs, paskui sugrįžęs, vėl prisiminęs, o va šitas kūrinys atrodo, jau įsivaževęs. Tikrai gerai;
Nuo tos vietos: citata --- "Mano kraujyje kunkuliavo augalų endosperma, kitaip žinoma kaip E417.
Kada panorėdavau, galėjau pažaliuoti, siurbti iš aplinkos vandenį ir mineralines medžiagas... Kvėpuoti anglies dioksidu, o į aplinka išleisti deguonį." --- citatos pabaiga;
galvojau, kad prasidės fantastinis kūrinys, bet svarbiausiai buvau sužavėta, kaip gerai ir ne tuščiai į ją įvedama. Organiškai lengvai, ir su mintimis giliomis. Neišgalvotai;
bet, kad fantastika neprasidėjo visai nenuvylė (nors tai puikus tramplynas fantastiniam kūriniui, tikrai.) visada būna skaitant fantastiką, neįdomus į ją įvedimas, reikia pastangų skaitant, kad praskaityti įžangas, retai kada įdomu ir tai harmoninga. todėl ir kalbu apie tai, kad čia atvejis tas, kada labai puikus įėjimas į fantastinio žanro kūrinį, tramplynas - tiesiog perliukas fantastikai., kuri gali būti visai apie ką kitą, mutantą kokį nors ir t.t..))
Bet nenuvylė visai, kad tai ne fantastika, tikrai labai daug galimybių jame, gali pereiti ir į esė. Dabar lyg prasmingas dienoraštinis įrašas. Patiko. Mintys patiko, viskas liejasi harmoningai. Skaitosi labai lengvai labai mąsliai.
viena vieta kurią keisčiau tai Citata: "Galite bepročiu pavadinti, bet tuomet tiesiog pasirodysite, kokie nesupratingi esat. Galite patarti, kaip parašyti savarankišką kūrinį ir neišsikvėpti vos per pusę valandos, arba kaip plėtoti šią perspektyvią (arba ne) mintį.
Taip pat atsiprašau, kad kaip koks egoistas sugaišinau jūsų laiko dalį, apkraudamas jus nereikšmingomis (o gal atvirkščiai – labai reikšmingomis) detalėmis ir faktais apie save." --- ji nėra tokia gili, dėstant mintį, pačios mintys daug seklesnės nė per kūrinį.
Ir svarbiausiai jos forma. Keisčiau forma, na nekalbėčiau su skaitytoju. Palikčiau samprotavimą sau, lyg pamąstymą. T.Y. ne galite, o galima. Daugiau monologiniame, nė dialoginiame rakte rašyčiau ir tą vietą, kaip yra rašyta,s daugiau mažiau, visas kūrinys.
Tik ta vieta pasirodė silpnoka; Bet jau tas citata "Jo. Ir dar pacituosiu:" - labai gerai. GERAI RAŠOTE. ne tuščiai ir smagiai skaitosi. Gyvai mintis liejasi ir mąsli. ( atrodo galite rašyti ir tragiškame ir komiškame žanruose tai pat gerai, ir fantastiką įdomę, nors nežinau, bet galvojau, kad jau bus fantastika.)