Apia vištų, katra narėja vanagaite būt‘

Santrauka:
 Iš nuotykių paukščių ūky. Visiem na 14 metų
 
                         Mūsų atšlaimi‘ kadais uliōjā tūzinas vīštų. Jas strainiai pridabōjā gražus, pintinuotas gaidys. Ānas nezvālijā jom išsilakstyt‘ pā laukus ir kōžnų par dien niat pā pōrų rōzų pavāliodavā. Jei padungēj pasrōdydavā vanagas, ānas garsiai ažrīkdavā –kad tu kudākuur,- kiřřřřsiu. Vīštās tadu kavōdavās kur pā krūmais, ā paties gaidžiā vanagas nekliudydavā, - par daug bajāvas.
                         Ale vienų roz atālākiā, matyt iš tāliau pažemi ālkanas vānagas ir niekā nelāukis čiūpā vienų raibų vištĕlį` ir jėmē iškart pešt‘. Gaidys šokā ratavot‘, ā maž pamyslijā, kad svetimas gaidys valioja jo vištų, puolā nenāudiālį su pintīnais, kad tam irgi paspylā raibās plūksnās.Ilgai grūmiās gaidelis su vanagėliu, ale tas bũvā šustresnis, pakylis iš aũkštā puolā, čiūpā narsuolį ažu galvōs ir megīna neštis vaikam un pētų. Gaidys mūšias sparnais, ale pakylė`tas aukštai oran tik bumt - parkrītā be galvos ir jėmiā tirtint‘ kājalas.
                         Viskā svieti būna. Va kadais visoj Lētuvoj legendās skambėjā, kai aukštaĩtiškas gaidys Dzūkijon pakliūvis ti až dzūkiškas vištas galvų padėjā . Ā čia ažu savas, vietines, aukštaĩtiškas. Jokiā dyvā.
                         Ale dyvai atsrādā vialiau. Vānagā papešta višta visai pablūdā. Kai kītās vīštās prigūsdytās kavōjās pā krūmais, šita uliōjā vidury atšlaĩmā kudakuodama ir niekā nebijodama. Kitas vištas pamāčius, vaikiās ir kapojā par skiauteres, kad tos krūvinās palīkdavā.Niat pavaliot‘ kaip gaidys jas miagenā. Dyvijās gaspadyniā, kad višta išdurnėjā .Ā maž ana kitaip galvõjā. Jai ko gera dėjās, kad jų, raibų, vānagas pasrinkā kaip vanagāitį, ir pavaliot nārėjā. Koks uonaras‼. Vanagai tai dungum skraidā, tai ne vīštās ar gaidžiai. Ana dažnai pati karkdama skryst‘ megindama pralė`kdavā par atšlaĩmų. Ir kiaušinius dėt‘ nustojā.. Gaspadinei nusbodus in glušų vištų dabot‘ žadėjā padėt‘ jos gālvų un kalādiās. Ale nespėja. Vānagās atskrīdā ir puolā un vīštas. Ana iš džiaugsmā tik pritupiā ir laukiā, kad tuoj tuoj jau jų dungiškai pavalios. Gi teip ir nesulāukiā. Vānagas griebiā jų aštriais nagais ir nusinešiā sau un pietų.
                         Va, ir visa gaidēliā ir vištās, kur narė`jā patapt‘ vanagaĩte istuorija,
P Aibutis

2018-02-08 08:26:29

Įgarsinimas

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2020-11-12 10:36:53

Nors i liūdna istorija, ale perskaitiau linksmai. Būna gi takių vištukių...  :)

Vartotojas (-a): Pelyna

Sukurta: 2018-02-15 17:39:05

Par vištely - vištelas protas, ale pasakėčia taikli

Vartotojas (-a): herbera

Sukurta: 2018-02-08 14:56:05

interesna pasakėlą ape tų vištelų, ale gi ir tarpi materų takių ,,vištelų,,būna, kad nori vanagaitem būte..