Iš Amerikoniško dienoraščio

Santrauka:
o buvo taip
Taigi, judame Nuodėmių Miesto – Las Vegaso link. Sustojame prie didelio prekybos centro „Costa“, kur gerai apsiprekiname. Amerikiečiai perka masiškai. Jų ir automobiliai dideli, ir niekur pėsčiomis nevaikšto. Jei pamatysite pėstįjį – tai gali būti koks turistas. Amerikonas tiesiog prie prekybos centro durų privažiuos.
Važiuojame per Mohavių (Mohave) dykumą. Dygūs krūmokšniai, žolės ir vadinamieji Joshua trees – medžio ir kaktuso hibridas, pirmiesiems atsikėlėliams buvęs panašus į besimeldžiantį, rankas į dangų iškėlusį Kristų. Turiu pasakyti, kad tų pirmeivių vaizduotė buvo arba gana laki, arba pakrikusi nuo karščio, nes Mojave dykuma, o ne Sachara, yra karščiausia vieta žemėje. Vasarą Las Vegase taip karšta, kad vairuoti neįmanoma – rankos prie vairo limpa. Įdomu, ką tada amerikonai veikia? Sėdi namuose, kondicionierius įsijungę? Čia tas karštis kitoks negu Lietuvėlėje. Pas mus jau prie +30 jautiesi kaip priplota musė, o čia +32 ir...nieko. Kažkokia sausra, verčianti ištisai siurbti vandenį iš buteliukų. Oras sausesnis, ištisai kosčiu.
Mums norisi daugiau egzotikos ir sustojame šalia vaiduokliškos, apleistos degalinės. Tarp kaktusų geriame burboną (tokiame karštyje), valgome dideles, tačiau beskones braškes ir labai skanius geltonus mangus. (Aš juos visada prisiminsiu, žvelgdama į žalius ir neprinokusius jų giminaičius mūsų „Maximos“ lentynose – iš jų tėtė Karlas galėtų Pinokį išdrožti...). Gintaras, pajutęs laukinę prigimtį, karstosi po kaktusinius medžius. Visi, kaip kas išmano, mėgaujasi egzotika. Tualetų čia nėra, kaktusai menkai ką teužstoja, bet niekas niekam neberūpi...
Las Vegasas užburia savo šviesų ir reklamų gausa. To miesto atsiradimo istorija tikrai verta dėmesio. Maždaug prieš šimtą ar šiek tiek daugiau metų vienas gana galvotas banditas sumanė čia įsteigti lošimų ir pramogų centrą. Dykumos viduryje. Ta savo idėja jis gebėjo įtikinti ir svarbiausius Niujorko bei Vašingtono galvažudžius ir pasiskolino iš jų pinigų. Na, banditai laukė laukė žadėtojo pelno ir nesulaukė. Tada jie, kaip manau, daug nesvarstę nudobė idėjos autorių ir patys perėmė visą verslą. Jų didelei nuostabai, idėja pasiteisino, ir taip po truputį išdygo Las Vegasas – miestas, kuriame viskas skirta lošimams. Čia net vaistinėse stovi lošimo automatai. Beje, apie vaistines – tas jų pavadinimas labai jau sąlygiškas, nes čia prekiaujama viskuo; pradedant akiniais nuo saulės ir baigiant alumi ir degtine (o ką – ir tai yra vaistas).
klajūnė

2015-05-04 23:22:37

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): šaltuona

Sukurta: 2015-05-05 08:46:59

Tik pradėjau skaityti, ir pasibaigė(:



Vartotojas (-a): Nijolena

Sukurta: 2015-05-05 07:01:45

Pro bičiulės pastabias akis galima pamatyti pasaulį ir nuo krėslo pačiai nepakilus...Dėkui.

Vartotojas (-a): daliuteisk

Sukurta: 2015-05-05 03:26:55

Pastabaus žmogaus įspūdžiai keliaujant svečioj šaly - tikiuosi, tai tik pasakojimo pradžia.

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2015-05-05 00:15:28

Mohave Desert (kitas v. Mojave Desert) lietuviškai rašoma Mohavių dykuma (arba galimas v. Mojave‘ių dykuma).
Kelionės dienoraščio fragmentas... Amerikonišką daryčiau mažąja arba dienoraščio pavadinimą išskirčiau (kabutėmis arba kursyvu).