Derlius

2014. 09. 02.
Melodingai pypteli skaipas. Pasižiūriu – internetinė draugė atsiuntė gėlytę, meškutį, saulytę. Taip ji visada tyliai, nedrąsiai beldžiasi tikėdamasi, kad atsiliepsiu ir pasikalbėsim; žinau, jai manęs reikia, labai. Nebūtinai manęs – žmonių, kurie, deja, niekuo jai negali padėti, nes niekas už ją negali išgyventi jos gyvenimo. Tačiau šiandien niekam nieko negaliu duoti, negaliu net pabūti nuodėmklausiu. Šiandien pati praradau viską. Ne, nepraradau, tik sužinojau, kad prarasti neturiu ką. Gal jau seniai nebeturėjau, tik nežinojau, tik nenorėjau patikėti? Taip tuščia sieloje, net skamba. Ir man niekas negali padėti.
 
Nesinori užgauti tą didelį nelaimingą vaiką anapus ekrano – nekalbinu, tik pasiunčiu jai voverytę, gliaudančią riešutus. Todėl, kad šiandien nuskabiau savo lazdyno derlių. Todėl, kad ta voverytė tokia linksma, nerūpestinga. Riešutai guli ant stalo – pora saujelių derliaus po bene dešimties metų nuo tada, kai parsivežiau sodinuką iš rudens parodos Noreikiškėse, sužavėjo raudonais lapais. Kaip sunku sulaukti derliaus. O per šios vasaros karščius mano lazdynas vos vos išgyveno – vidury vasaros nurudo, nukrito beveik visi lapai ir riešutų užuomazgos, bet pradėjus lyti atgijo, kas dar buvo likę. Ant šakelių daugybė mažyčių žirginėlių kitų metų derliui – augalas tiki ateitim. Švelniai paglostau. Ar augalai jaučia meilę? Ar jiems jos reikia? Keistai atrodo beveik nuogas krūmas su daugybe žirginėlių. Toks ir liks žiemoti, lauks pavasario. Kad aš taip galėčiau tikėti!
 
Iš kažkur, iš už ekrano, iš svetimo gyvenimo skaipu atklysta šypsenėlė. Atsakau tuo pačiu. Dvi tokios gailios, valdiškos šypsenėlės.
 
Tyla. Kokia tyla! Bent koks atsitiktinis praeivis užsuktų – tikras, ne iš už ekrano. Riešutais pavaišinčiau…
daliuteisk

2014-09-04 03:40:18

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2014-09-04 22:59:47

Ne tokios jau valdiškos, kaip rašote, šypsenėlės. Suvaržytąjį gali džiuginti pats jų sklandymo faktas, gali įpūsti tikėjimo kaip tam medžiui.
Antra. Nueitum, padarytum, pasakytum, jei… Greičiausiai taip bendrąja prasme.
Nes ir turintis visus veikiančius žemiškus, ne ekraninius atributus nebūtinai turi su kuo riešutauti. Ne vieną sezoną. Ir kiek toks kuo tiki?
Prasmingas įrašas pamąstymui.

Vartotojas (-a): miaumiau

Sukurta: 2014-09-04 19:15:32

krimst, triaukst...

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2014-09-04 18:03:15

Taip tuščia sieloje, net skamba. > hm. Gal tik man tuštuma labiau siejasi su tyla nei skambesiu. Tiesa, tam tikri tušti daiktai skamba, bet tada gal ir įvaizdį reiktų patikslinti :)
Išties, paskutinė pastraipa trumputė, bet labai gerai užbaigia kūrinį daug daug pasakydama. Ilgesys. 

Vartotojas (-a): Vlabur

Sukurta: 2014-09-04 13:29:37

Paskutinė pastraipėlė – tiesiog nuostabi! Sušildo.

Vartotojas (-a): Laũmele

Sukurta: 2014-09-04 08:02:29

Kad kas, skubantis per gyvenimą kasdien žinotų - kokia milžiniška dovana - kojos... Jos neša, paliesdamos kitų gyvenimus, galinčios pasiektį tą, tik prie ekrano esantį... Bet .. Kiekvienas gyvena savo gyvenimą... Lyg riešuto kevale uždarytą: kam papuvęs, kam pilnatvėj subrendęs. Ir kas gali pasakyti, kodėl kekelėj taip būna?
Ar gyvenimas nepajėgus brandinti tik pilnatves, ar to reikia, kad žinotume kas yra pilnatvė...

Vartotojas (-a): Nijolena

Sukurta: 2014-09-04 07:27:34

Kai prie vienos vienatvės prisiglaudžia kita, jau tyla nebe kurčia...Ir užeiti gali ne šiaip sau rišutų mėgėjas, o bedantis, norintis, bet nebegalintis priimti Tavo vaišingumą nuo ypatingojo lazdyno...Gyvenimas platesnis už mūsų matymo ir mintijimo galias...Tuo jis ir gražus.