Kaip grįžta paukščiai II

Vaikų akyse tūnojo siaubas, toks didelis, didelis ir gauruotas, baisesnis nei tas, kuris gyvena po lova ir miegant bando pačiupti už neapklotos kojos. Ar priešų vaikai irgi yra priešai? Šito niekada ir niekas nepasakė. Visi kodeksai ir susitarimai seniai buvo sudegę — išsitrynę. Praeities nepakarsi ir nenuteisi, kartais tenka amžinai su ja gyventi. Džo srėbė kavą ir girdėjo, kaip nutyla dušas, kaip šlapios pėdos liečia grindis ir palengva artėja link jo.

Anksčiau šlapios pėdos aidėdavo dažnai, nudažydamos pilką kasdienybę spalvomis, dažnai skambėdavo ir juokas. Rytais tamsą draskydavo šypsenos. Dabar visos jos skaidrina kažkieno kito namus ir gyvenimus. Gyvybės ratas jau toks, besisukdamas jis kartais traiško nesuprasi ką ir nežinia už ką pakelia aukštyn, bet irgi tik trumpam — viską nuplauna nesustojantis laikas.

Pirštų galiukai perbėgo per jo kaklą. Dūmai kylantys į viršų sustingo, viskas sustojo. Pirštai slydo aukštyn į plaukus, švelniai perbraukdami ausis. Aukštai, dar aukščiau sutojo saulė ir visos planetos, nebėjo kvėpuoti — viskas aplink nutilo ir nurimo. Nebebuvo girdėti sprogimų ir šauksmų, viskas, kas degė ir griuvo, staiga sušalo. Visų jų pirštai ir šilti bučiniai grįžo su trenksmu į vieną vienintelę akimirką — čia. Džo niekada nemylėjo, nemokėjo saugoti, todėl griovė ir šaudė. Slapta laukė mirties, kuri kažkodėl aplenkdavo jį ir pasiimdavo tuos, kurių laukė artimieji ir už kuriuos meldėsi. Jis nemokėjo maldų, tik žinojo, kiek kainuoja laisvė ir meilė — jos buvo vertos mažiau, nei žmonių išganytojas.

Džo negalėjo pajudėti, viskas, atrodė, tik kausto, jos prisilietimai — kaip tramdomieji raiščiai, kaip skausmas, kai jauti, kad netenki vilties, nes gangrenos ir migrenos yra nepagydomos. Jos lūpos palietė kaklą. Ir tą akimirką viskas vėl buvo, kaip anksčiau. Viename bučinyje slėpėsi visas išbarstytas švelnumas. Visos niekam iš tikro nereikalingos ir užmirštos moterys. Visi draugai, kurių galbūt niekada ir nebuvo. Ir tas kvailas švelnumas, kai manai, kad iš tikro myli tą žmogų , kuris yra šalia ir be jo nebereikia daugiau nieko, kad ir akimirkai. Viskas anksčiau ar vėliau pasikartoja.

Pelenai, prisiminę, kad turi nukristi, nugarmėjo gilyn į peleninę, paskui save nusinešdami ir pusę pasaulio. Planetos pradėjo suktis. Jos tylūs žodžiai pagaliau pradėjo aiškėti ir virsti į suprantamus junginius: „Pažvelk į mane \'\'— Džo atmerkė akis.
Arnas

2013-03-26 09:13:34

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Rudenė

Sukurta: 2013-03-26 10:44:30

Pamąstyti verčiantis laiškas. :))