Vidurinė klasė

Santrauka:
(pamąstymai prie konteinerio)
satyra
Kalbama, kad krizė dar siaučia mūsų šaly.  Tiesą sakant, aš jos kaip ir nejaučiu. Man tą krizė niekada nesibaigia. Štai išeinu šiandien į savo rinkimo apylinkę – ir še tau! Nieko nerandu. Jaunesnis konkurentas jau grįžta laimingas mūsiškos smulkios valiutos du Norfos maišelius prisikrovęs. Nors aš ir autoritetas, pavojinga teises aiškintis – tas jaunimas toks nušalęs moralės atžvilgiu... Mūsų smulki valiuta – buteliai, kailiukai. Tik piniginės didelės. Nieko, kai suglamžai, į kišenę telpa net kelios. Stambesnė mūsų valiuta skysta. Ją į plastmasinius butelius pilsto. Patogu – nesudaužysi, kai rankos dreba. Mokame saugoti savo turtą, kai jo yra. Nors... saugok nesaugojęs –  suvartojama greitai, kaip man vakar per banketą. Štai ir likau aš šiandien be pagrindinio ir apyvartinio kapitalo.
Tai aš dabar ir mąstau per prievartą blaivus. Per prievartą priverstas mąstyti, nuorūką čiulpdamas. Ėjo čia pro šalį toks įmitęs ponas... Užsidegė cigaretę, pasukiojo pirštuose ir šveitė į krūmus. Matyt, eilinį kartą rūkyti meta. Galėjo ir visą pakelį... Sulauksi...  Cigaretė tai nelabai...  Vos spėjau iš krūmų išgriebti, sudega jos akimirksniu. "Camel" pati balčiausia, antinikotininė. Nieko, kai žuvies nėra – ir vėžiai praverčia. Patys žinote, kai šunys darbo neturi, ką jie laižo. O jie, tarp mūsų kalbant, nebent Aliaskoje eskimus vežioja, čia atšerti drybso. Gaila, mes ne to tikėjimo, negalime tokios mėsos nors aukščiausio įmitimo valgyti. Ką ten negalime?! Galime, bet baisu su tokiais prasidėti. Ne triušiai juk...

Apie tai aš ir mąstau dabar per prievartą. Pamąstyti, kol ta cigaretė žaibiškai sudegs, galima prisėdus ant numindyto parko suolelio. Man tai kas?.. Juk ne padoriems, ne elitui pasėdėti čia padaryta dar prie sovietinių kraugerių. Anksčiau čia visi pasėdėdavo. Dabar tik paaugliai mindo ir tik tie, prie kurių purvas jau neprikimba, nes vietos nėra.

Nejučiomis susimąstai. Kas aš toks, kokiai klasei priklausau? Juk nepasakysi išnaudotojas, verslininkas – pramonininkas. Na, visa mano išnaudojimo praktika: priverčiu savo sugyventinę maisto iš socialinės paramos centro atnešti. Prisimenu, yra dvi klasės, kaip man mokykloje aiškino. Aš taip supratau: vieni dirba kitiems, o kiti pinigus į kišenes deda. Ankščiau aiškino, kad jie kraugeriai be sąžinės, dabar aiškina, kad tai protingiausi, gabiausi, darbščiausi – žodžiu, tautos elitas, be kurių mums visiems "šakės" labai greitai bus.

Pasvarstykime, kas mane išnaudoja?.. Ogi, niekas. Kai kas bandė. Netoli nuvažiavo. Ant manęs kur atsisėsi – ten ir nulipsi. Nepasirašo tokioms šlykščioms kapitalistinėms kvailystėms mano arkliukas. Tiesą sakant, jis ir sovietinėms nepasirašydavo. Taigi išeina, kad tas įmitęs, kuris brangia cigarete į krūmą šveitė, visai ne ponas. Jis, tarp mūsų kalbant, yra išnaudojamas: moka mokesčius, turi savo poną ar viršininką.  O mes – mus išlaiko – reiškia ponai. Mes nieko nedirbam, jokių gamybinių ekonominių santykių. Mes paprasčiausiai nekuriame jokios pridėtinės vertės.

Pastaruoju  metu vis dažniau išgirstu, kad yra kažkokia vidurinioji klasė. Jos atstovų kai bus daugiau – tai jie Lietuvą išgelbės. Tai tikrai ne mano žodžiai. Kas pasakė, patys atrinksite. Tauta nuo to tik klestės ir bus neapsakomai laiminga. Visuotinė laimė ir kvepėjimas. Mes į savo išrinktųjų vidurinę klasę tik pagal kvapą priimsime. Papūskite ir aš nustatysiu, iš kokio konteinerio jūs valgėte, kur tonizuojančius gėrimus pirkote. Štai!

Greitai visi taip kvepėsime. Neseniai sutikau po laiptais nuvirtusį viena partijos steigėją. Tas sako, ufonautai į vidurinę klasę nustūmė. Ką tik  su „ambaliu“ važinėjo, dabar žiūriu – kaip nulietas mūsų klasės atstovas. Visi požymiai, ir kvapas, ir mėlynės paakiuose.
Jeigu norite, ateikite, priimsime, nors konkurencija prie lygybės košės nemokamo katilo didelė. Vienintelė sąlyga – turėti normalu viduriniosios klasės kvapą. Mūsų neapgausite, galite ir aukščiausiai skraidyti, o tarp mūsų nutūpti. Ateikite, mums ant tos krizės tik nusispjauti.
Na, ir viskas, gana mąstyti, nes matau, mano brangioji kontrabandinių cigarečių atneša. Tai parūkysime, kaip balti viduriniosios klasės žmonės, ir mums dzin!..
jassonas

2013-01-27 10:52:27

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Roberta

Sukurta: 2013-02-01 16:11:30

Akinančiai. Norisi tęsinio.

Vartotojas (-a): Vlabur

Sukurta: 2013-01-27 15:42:35

Sveikinu viduriniosios klasės atstovą – su debiutu!
Neblogu, sakyčiau. Belieka laukti daugiau satyros.

Vartotojas (-a): juodvarnis

Sukurta: 2013-01-27 13:23:54

Tokių tekstų skaityčiau ir daugiau