Reikalinga ir gerbtina tik morali politika (1)

Eiti balsuoti ir rinktis reikia

Po kelių savaičių rinksime Seimo narius, politikus, kurie kurs naujus ir lopys senus įstatymus pagal kuriuos mes toliau gyvensime. Tikiu, kad gyvensime ir išgyvensime, tik klausimas – kaip? Geriau ar blogiau, saugiau ar su nerimu, su aiškia ateitimi ar kelyje į aklavietę? O rinktis reikia. Tiesiog, eiti ir balsuoti - būtina.

Nerinksime mes patys, kiti už mus išrinks. Būtų ir vėl blogai, jeigu net ne lietuviai lemtų mūsų ateitį, spęstų netgi lietuvių kalbos, kaip valstybinės kalbos, reikalus. Bet ar mokėsime, ar vėl nerinksime dėl juoko, kad tik būtų linksmiau, kad tik sočiai „paties riebiausio peno“ gautų žurnalistai, humoristai ir įvairaus švarumo žiniasklaida? Klausimų daug, netgi kiekvienam, nežiūrint kiek jis su politikos vingrybėmis būtų susipažinęs. Pabandysiu atsakyti sau – kaip aš rinksiuosi, į ką daugiausia kreipsiu dėmesį.

Dažnai galvoju, kas svarbiausia politikui ir politikoje? Kaip kas sako, kad pragmatizmas, kiti  - žmogaus teisės, treti – laisvoji rinka, dar ketvirti – tolerancija, pakantumas, nors man tie žodžiai vis dažniau praranda savo taurumą, nes pastaraisiais metais labai jau susiejami su nuolankumu, ištižimu prieš blogį, prieš nuodėmę, prieš savo ir savo tautos garbę. Skaitydamas įvairias rinkimines programas, pirmiausia jas bandau matuoti moralės matu.

Jau girdžiu, kaip oponentai sako, kad nėra tokio mato, kad moralė – subjektyvi sąvoka ir, kad visi stengsis įrodyti, kad jų politika pati moraliausia. Žinoma, pakaktų laikytis Dešimties Dievo įsakymų ir dėl moralės tikrai netektų abejoti. Tiesa, net buvo tokių politikų, kurie sakė, kad jų partijos visa programa ir yra Dešimt Dievo įsakymų. Būtų buvę gerai, labai gerai, jeigu tokios programos jie būtų laikęsi. Bet, deja, net vieno, aštuntojo - „Nekalbėk netiesos!“, liaudiškai kalbant – nemeluok, nesugebėjo prisilaikyti.

Labai svarbu laikytis moralė sglobaliuose klausimuose. Tokiuose kaip: saugant gamtą, panaudojant žemės resursus, gražinant aplinką, gerbiant visas, tautas, visus žmones, jų įsitikinimus, kultūrą ir tradicijas, dalinantis bendru rūpesčiu ir pastangomis išsaugant visas sąlygas žmogaus gyvenimui, jo tobulėjimui, gerovės siekiui, ypač, paliekant žemę su jos gyvūnijos ir augmenijos įvairove vaikams ir vaikaičiams, ateities kartoms. Išvardyti visas sritis, kuriose moralės klausimai turi lemiamą reikšmę yra labai sunku, nes visa žmogaus veikla privalo būti morali tiek artimuose, tiek tolimuose santykiuose su žmonėmis ir su ta aplinka, kurią vadiname žeme, pasauliu, netgi visata. Tad apsiribosiu tik trimis sritimis – politikos moralė santykyje su žmogumi, tauta ir valstybe.

(Bus daugiau)
skroblas

2012-10-01 16:34:41

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): giedrex26

Sukurta: 2012-10-01 22:05:18

...kai prasideda politika - bagiasi moralė...

Vartotojas (-a): Laima-L@

Sukurta: 2012-10-01 20:16:33

Reikia ir apie politiką... kad nepamirštume :)

Anonimas

Sukurta: 2012-10-01 17:12:37

Tada aš išsiregistruosiu iš čia, nes tai gal bus agitacija.

Vartotojas (-a): skroblas

Sukurta: 2012-10-01 17:03:47

Kam patinka - nepatinka, dar bus trys dalys. Tada ir bus viskas aišku, netgi mano pozicija. :) Kol skroblas netapo kelmu, jis dar rašo ir rašys, netgi apie politiką :)

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2012-10-01 16:51:28

buvo įdomu ir prasminga skaityti aktualų tekstą. Tik mažytė priekabėlė: teksto ašis — moralė. Apie ją tepaminėta, kad šiandiena kiekvienam leidžia ją suvokti subjektyviai ir tai tiesa. Bet pats autorius nepristato, kokia morale vadovaujasi, kokia morale turėtų remtis politika. Man to labai pristigo:)

Anonimas

Sukurta: 2012-10-01 16:46:58

Geriau, kad daugiau nebūtų. Aš apolitiškas.