Prakalbinti ąžuolai

Retas tautodailininkas gali pasigirti tokia surengtų parodų gausa kaip raudondvarietis Antanas Ruškys. Raudondvariečiai dar prisimena jo 2007-ųjų metų pabaigoje Juozo Naujalio memorialiniame muziejuje sakraline tematika eksponuotų darbų parodą „Telydi angelai“. Jo Karaliui Mindaugui skirtas koplytstulpis puošia Raudondvario dvaro parką. Ir ne vien Raudondvaryje, bet ir kitose Lietuvos vietovėse A.Ruškys pastatė ne vieną koplytstulpį, surengė per 30 įvairiausių darbų personalinių parodų.  Tačiau ši paroda „Prakalbinti ąžuolai“ tikrai yra ypatinga, nes ji Seimo nario Justino Urbanavičiaus iniciatyva surengta pačiame Lietuvos Respublikos Seime.

Tokia paroda kiekvienam menininkui, juo labiau tautodailininkui, yra didelė gerbė, gražus jo kūrybinio darbo įvertinimas. Iš kitos pusės, parlamente, kur vyksta audringas politinis gyvenimas, Seimo nariams ir jo svečiams meninio, kūrybinio pajautimo akimirkos taip pat labai reikalingos, nes primena, kad yra ir kitas gyvenimas, kitos vertybės, kurios žmogui ir tautai yra nemažiau reikalingos.

Į parodos atidarymą atvyko ne tik gražus būrelis raudondvariečių, kitų Pakaunės gyventojų, bet ir iš tolimesnių, Žemaitijos vietovių, atstovų. Ir tai nieko nuostabaus, nes A. Ruškio  gimtinė yra Auksorų kaime, Klaipėdos rajone. Baigęs Endriejavo mokyklos šešias klases, vėliau mokėsi Rietavo žemės ūkio mokykloje. Tik gyvenimo vingiai nesibaigė Žemaitija ir netgi Lietuva. Pokaryje, pasirinkęs rezistento kelią, buvo išduotas, nuteistas 15 metų katorgos. Nuo 1951-ųjų metų kalėjo Krasnojarsko lageriuose ir į Lietuvą grįžo tik po 18 kalinimo ir tremties metų. Tėviškės vietoje rado vienus degėsius. Patirta skriauda, Tėvynės meilė, jos ilgesys ilgam užsidegė šviesia ir karšta kūrybine ugnimi, kuri reiškėsi jautriu poetiniu žodžiu, vėrėsi medžio darbuose, užrašytuose prisiminimuose.

Gal todėl neatsitiktinai į parodos atidarymą atvyko ir kalbėjo garbūs politikai, kraštiečiai. Tai Seimo nariai Justinas Urbanavičius, Auksutė Ramanauskaitė – Skokauskienė,  Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma,  Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis, Rietavo Oginskių kultūros ir istorijos muziejaus direktorius Vytautas Rutkauskas, Endriejavo seniūnė Laimutė Šunokienė bei kiti. Prasmingas kalbas, prisiminimus lydėjo Rietavo M.K.Oginskio meno mokyklos kanklininkių ansamblio jautriai atlikti muzikiniai kūriniai.  Parodoje, šalia įvairia tematika išdrožtų medžio skulptūrų, portretų, grupinių bareljefų  stende galėjai matyti ir A.Ruškio išleistas poezijos knygeles, tremties prisiminimus „Raudonosios katorgos kelias“, Endriejavo kraštui, jo žmonėms skirtą knygą „Endriejavo žemė“.

Visados sunku kalbėti apie parodas, jas reikia matyti. Seimo kanceliarijos darbuotojų ir muziejininko V.Rutkausko pastangomis išdėstyti darbai ne tik neatrodė padrikai, bet tikrai viemtisai kalbėjo apie Lietuvą, jos istoriją, garbingus praeities žmones – kunigaikščius, 1918 metų  Vasario 16-osios Akto signatarus, į 1990 m. kovo 11-ąją atvedusius iškilius Lietuvos asmenis. Neatskiriami nuo Lietuvos, jos žmonių, kančios per visą ekspoziciją pačia šviesiausia gija driekėsi sakraliniai kūriniai, lyg atskleisdami lietuvių tautos sielos grožį, jos tvirtumo pagrindą.

Parodos lankytojai ne tik gėrėjosi eksponuojamais darbais, bet  tikrai pelnytai sveikino ir dėkojo A.Ruškiui už gausius ir meniškus darbus, tautiškos kūrybos tęstinumą, pačia gražiausia meno kalba prakalbintą ąžuolą. Endriejavo seniūnė L.Šunokienė ant drobinio rankšluosčio įteikdamas žemaitiškos juodos duonos kepalą linkėjo, kad ji ir toliau duotų sveikatos ir tos pačios stiprybės kurti, garsinti gimtąją žemę, Lietuvą.

Vos dvi savaites paroda bus eksponuojama Seimo rūmuose. Vėliau ją perims Rietavo Oginskių kultūros ir istorijos muziejus. Tai tikrai graži dovana žemiečiams, savo kraštui.
skroblas

2011-03-29 12:33:08

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2011-03-30 08:52:51

Informatyvus tekstas apie Lietuvos šviesuolį.
Ačiū už pažintį ir pristatymą :)

Vartotojas (-a): skroblas

Sukurta: 2011-03-29 18:34:13

Mano puslapėlyje yra įkeltos A.Ruškio ir jo medžio darbų parodos LR Seime nuotraukos.