Lyg ir beržas, lyg ir aš pati...

Stovėjo medis vidury laukų. Toks vienišas, liūdnas, bejėgiškai  nusvirusiom šakom. Audra šėlo, suko verpetus virš jo viršūnės, kaukdama draskė paskutinius, pageltusius vienišo medžio lapus.
Ir ką jis galėjo padaryti, jei  neturėjo jokios užuovėjos, neturėjo savo brolių - kitų medžių?
Jis buvo vienas. Skaudžiai vienas. Šakos, vėjo lankstomos, girgždėjo. Jei pro šalį būtų ėjęs praeivis, būtų pagalvojęs, kad kalba senis, senu ir girgždančiu balsu. Beržo tošyje tebesimatė žymės nuo kirvių, kurias padarė žmonės, norėdami atsigerti beržo kraujo – sulos. Apgenėjo, sužalojo ir paliko vienut vieną vidury laukų, čežančių ražienų, mirti.
Vienoje medžio pusėje jau buvo apsaususios šakos, bylojančios apie artėjančią beržo žūtį, bet kam tai rūpėjo? Tik lietus kai kada apkrapnodavo, nuprausdavo jo lapus, pagirdydavo senas šaknis. Ir tuomet atrodydavo, kad beržas verkia didelėm ir skaudžiom ašarom. Jos risdavosi atšerpėjusiu kamienu ir krisdavo į žemę...
Kai kitą rytą patekėjo saulė - nustebo: beržas gulėjo ant šono su visomis šaknimis, o jo išdžiūvusios šakos buvo apglėbusios žemę, lyg žmogaus rankos, grįžusio iš tolimo krašto, pasiilgusio savo Tėvynės ir norėjusio ją visą apkabinti.
Ir iš tiesų, ar ne geriau nulūžti, nei  metų metais stovėti vidury laukų ir mąstyti apie lėtai slenkančią mirtį, kuri anksčiau ar vėliau išvers su visom šaknim?
Lelija

2010-03-16 09:18:06

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Lelija

Sukurta: 2010-03-17 20:40:38

Na,kad nulaužus šakelę pasipiltu sula-tai tikrai abejoju. Man teko matyti,kad su kirviu kerta tol,kol pasipila sula.Žiaurus būdas,bet pati mačiau tai darant.O jūs,miela vyne ar kada matėt?:)

Vartotojas (-a): Vynas

Sukurta: 2010-03-17 19:31:37

Prieš mane komentavusieji jau pasakė beveik viską. O ar tikrai sulą geria, prakirsdami tošį? Manyčiau, gręžia kamieną arba nulaužia mažą šakelę. :)

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2010-03-16 22:18:00

Kai kuriose vietose reikėtų taisyti stilių. Paskutiniame sakinyje ir skyrybą:
\"Ir iš tiesų ar ne geriau nulūžti, nei metų metais stovėti vidury laukų ir mąstyti apie lėtai slenkančią mirtį, kuri anksčiau ar vėliau išvers su visom šaknim?\" - \"Ir iš tiesų, ar ne geriau nulūžti nei metų metais stovėti...\"

Paskutinis sakinys tikrai čia netinka. Bet jei jau yra, atsakysiu: ne, ne geriau. Patinka man tie vienišieji medžiai, išsimėtę po laukus.

Vartotojas (-a): antanas vėjyje

Sukurta: 2010-03-16 13:56:22

palieciantis darbas. dėl paskutinės eilutės pritariu anktesnėm nuomonėm

Anonimas

Sukurta: 2010-03-16 11:19:05

Paskutiniojo sakinio atsisakyčiau ir aš. O šiap šiandien daug masčiau apie beržą. Jis man per langą matosi. Šį rytą jis įpatingas. Šerkšnas taip jį papuošė, jog atrodo tarsi galvą nuleidusi jaunamartė. Gražiai čia pasvarstėt.

Anonimas

Sukurta: 2010-03-16 11:07:23

...puiku, miela Audrone. Ačiū. Pasiimu. Didingai ir labai ryškiai parodyta vienišo beržo lemtis.
( tik paskutinės eilutės atsisakyčiau, skaitytojas mąstys pats)