Viena iš požiūrių į poeziją plačiąja prasme

Santrauka:
- - -
Kai kas pasakė, jog aš savo požiūrį į kūrybą išreiškiu Hermanno Hesse‘es žodžiais: „Jei žmonija liktų be poetų, gyvenimo žaismas prarastų savo žaviausią grožį. Bet jei žmonija suprastų savo poetus, žiūrėtų į juos rimtai ir sektų paskui juos, ji pražūtų, prarastų balastą“... Bet tai yra tik iškąstas gabaliukas iš Hermanno Hesse‘es minties apie poetų pripažinimą-nepripažinimą. Man artimas minėto autoriaus pamąstymas būtent šiame kontekste.

Požiūrį į kūrybą galbūt drįsčiau išreikšti ir savaip sudėliotais žodžiais, ne norėdamas išsiskirti ar prieštarauti didžiai gerbiamam poetui-dailininkui ir kitoms šviesioms literatūrinio pasaulio asmenybėms, o tik mėgindamas savu kampu pažvelgti į bendrą čionykštį visų mūsų deimantą (t.y. poeziją plačiąja prasme).

Poezija – tai nėra vien (uni)forma, tai greičiau giluminės savistabos ir mus supančių pasaulių santykio kontempliavimo būsena. Būsena, bendra buvusiems, esantiems ir būsimiems poetams. Formos gali kisti, transformuotis, netgi tapti visai nebeatpažįstamomis ir neapčiuopiamomis, o būsena išlieka būsena net ir tada, kai, regis, imsi ir išduosi savo įsitikinimus. Be abejo, labai dažnai nutinka taip, jog narciziškai ima dominuoti (uni)forma, kuri ilgainiui apgailėtinai komiškai nusidėvi, į aikštės vidurį negailestingai išspirdama visiškai išnuogėjusią tuštybę, kuriai nebėra kur dėtis.

Reikia didelės drąsos vidujai prisipažinti, jog esi poetas, jog nori juo būti, išlikti ištikimas Idealui, kad ir kas benutiktų. Įsikalbėti, įsitikinti ar viešai apie save rėkti literatūriniuose turguose yra kur kas paprasčiau. Toks beatodairiškas savęs teigimas ir brukimas reikalauja įžūlumo, o ne tokios narsos, kuri būtina norint būti atviram bei sąžiningam prieš patį save. Tik tokiu atveju, nuolankiai nusižeminę, galime kvėpuoti kartu su tais, kurie ne vien savo tekstais, jų kokybe ar kiekybe, buvo, yra ir bus tikrieji egzistencinio skausmo įskaistinti Kūrėjo kūrėjai.
aizbergas

2010-01-08 10:21:32

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): aizbergas

Sukurta: 2010-03-01 12:48:19

VienaS iš požiūrių į poeziją plačiąja prasme. (praleista taidė).

Vartotojas (-a): Baltas lapas

Sukurta: 2010-01-09 21:56:48

O dabar pabandyk sudėlioti,
šios žodžis į ketureilį posmą,
kad įrodytum sau ir pasauliui,
kaip nelengva ir gera būt poetu...

Vartotojas (-a): Raktažolė

Sukurta: 2010-01-09 12:47:31

Vidujai?
Išsakyta nuomonė, dėkui, kad pasidalijote.

Vartotojas (-a): kaip lietus

Sukurta: 2010-01-08 21:09:54

narciziškai ima dominuoti (uni)forma.. Kas tai - duoklė madai? Konservatyvumas? Šiedu reiškiniai visiškai priešingi, bet ir vienu, ir kitu atveju autoriaus kūryboje ir dominuoja būtent uniforma, bet ne jausmų gilumas. Tai gramatinis perteikimas, kuris žavi tik išoriškai. Gal aš ne taip supratau?

Vartotojas (-a): semema

Sukurta: 2010-01-08 20:04:38

egzistencinio skausmo išskaistinti ... taip... sutinku, tai būsena ir tai dar sakė Valery/ atleiskit jei neteisingai rašau vardą/
(uni)forma... puiku :)

Vartotojas (-a): Judy

Sukurta: 2010-01-08 16:58:51

Norėčiau ir aš mokėti taip išsakyti savo mintis, pastebėjimus, jausmus. baltai pavydžiu tiems žmonėms, kurie tai geba. Nes juk, kaip pats teigi, būsena yra bendra. Tik ne kiekvienas gali žodžiais ją išreikšti.

Anonimas

Sukurta: 2010-01-08 16:07:30

...buvo, yra ir bus tikrieji egzistencinio skausmo įskaistinti Kūrėjo kūrėjai.

Vartotojas (-a): aizbergas

Sukurta: 2010-01-08 12:52:21

Autorius gabaliukais vis praplečia šią temą, nes tenka gabaliukais vogti laiką iš šykščios sistemos užančio :)

Vartotojas (-a): skroblas

Sukurta: 2010-01-08 12:14:43

Teisingos mintys, tik norėtųsi, kad autorius šią temą dar šiek tiek išplėstų. Juk, atrodo, turi ką pasakyti.