Trys draugai recenzija

\"Trys draugai\" - vienas iš geriausių ir populiariausių Erich Maria Remarque kūrinių. Šią, kaip ir visas kitas to paties autoriaus knygas, galiu drąsiai vadinti romanu su filosofijos prieskoniais. Rašytojas daug mąsto apie gyvenimą, pasidalina savo mintimis su skaitytoju, priverčia įsigilinti į kūrinį ir patį save, savo gyvenimą. \"Kartais miršta šimtas, ir nieko nejauti, o čia miršta vienas - žmogus, kuris net nelabai tau rūpi, o atrodo, tarsi mirtų tūstančiai.\" (Gyvybės kibirkštis, V. 2007., P. 191) \"Tik tas, kas nelaimingas, žino, kas yra laimė. Laimigasis tėra tartum koks gyvenimo jausmo manekenas. Jis tik demonstruoja, bet pats to neturi. Šviesa nešviečia, kai šviesu, ji šviečia tik tamsoje.\" (Trys draugai, V. 2005., P. 394).
Kalbant apskrtitai apie Remarque\'o kūrybą, galima drąsiai teigti, jog autorius rašo savo mėgiama tematika. Taip, jis keičia scenarijus, keičia personažus, tačiau aplinkybės visuomet panašios. Veiksmas vyksta Pirmojo ar Antrojo Pasaulinio karo laikotarpiu arba tarpukariu. Vienoje knygoje rašo apie nualintus, lageriuose gyvybę bandančius išsaugoti kalinius, fronte besikaunančius kareivius, kitose - vargstančius, besislapstančius žmones ar panašiai. Tačiau visose knygose aukštinamos vienodos vertybės: draugystė, meilė, ištikimybė bei žmogaus gyvybė.
Taipogi, pastebėjau gana keistą, bet kartu labai įdomų dalyką. Visose knygose autorius nepateikia aprašymo, apibūdinančio pagrindinių veikėjų išvaizdos ypatybes. Antraplanius personažus autorius šiek tiek aprašo, tačiau didžiausias darbas tenka skaitytojo vaizduotei. Pagal aprašomas charakterio ypatybes kiekvienas žmogus turi susikurti savitą veikėjo paveikslą.
\"Trys draugai\" - tai nuostabi meilės bei draugystės istorija. Karo veteranai, trys neišskiriami draugai, visiškai skirtingi, tačiau to paties likimo žmonės. Gotfrydas - amžinasis romantikas, taip ir nesuradęs savosios meilės, Otas - santūrus ir patikimas, Robertas - narsus ir nuoširdus. Kai Robertas sutinka Patriciją, gyvenimas pasikeičia. Pasaulyje, kuriame apstu godumo ir prievartos, įsižiebia tyra ir nuoširdi dviejų žmonių meilė. Po neilgo nuostabaus gyvenimo tarpsnio, gyvenimas paruošia Robertui nemalonių staigmenų: Pat serga sunkia, veik nepagydoma liga, Gotfrydas žūva, pašautas incidento metu, varžytinėse tenka parduoti jų autodirbtuves, vėliau - jų geriausią automobilį ir draugą \"Karlą\". Galiausiai nuo minėtosios ligos miršta Pat. Robertas lieka skausme ir tuštumoje. Gerai, kad ne vienas, jis tebeturi savo draugą Otą, kuris visad pasirengęs padėti.
Knyga, kuri privertė išspausti ašarą. Mano nuomone, jeigu kūrinys sukelia gilius jausmus, tai jau nėra tik kažkokie sapaliojimai apie gyvenimą ar mirtį, tai sukrečia iki širdies gelmių ir priverčia susimąstyti. Todėl knyga skirta skaityti žmonėms, kurie jau suvokia pasaulį tokį, koks jis yra, o ne gyvena dideliame rožiniame muilo burbule.
Žaibų milijonas

2009-09-28 18:32:50

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2009-09-28 20:48:26

Jo ir aš žinau kas yra laimė, pulsiu skaityti "Trys draugai", susigundžiau

Vartotojas (-a): semema

Sukurta: 2009-09-28 20:38:01

Remarko romanai ... primena man mano netolimą jaunystę... raudojau ir aš ties šiuo romanu :(