Pasimatymas

Santrauka:
Bet tą dieną ji galvojo apie mūsų pokalbį.
Niekados anksčiau to nedarė.
Būdavo, bijo.
Miestelyje niūru, liūdna - spigina aitri saulė, tvoskia bjaurus karštis. Tyla, jokio vėjelio.
Tik ištvermingi seniai gali iškęsti be vandens visą vasarą arba pavasarį - čia, kaime. Galvojo senė ir sėdėjo ant suoliuko. Akių vokai nervingai krūpčiojo.
Užsimerkė.
Bet, kaip bebūtų keista, ji matė lyg toliau žvalgytųsi, - sodą, medinį namo kampą, smėliną kelią. Blakstienos vos vos krutėjo.
Staiga pajuto krūtinėje skausmingą dūžį ir sustingo.
Tarsi išsigando.
Burna kreivai susiraukė, skruostikauliai išbalo, bet pamažu įkvėpė ir praėjo. O kai išgirdo gandrų kalenimą ant stogo, atsimerkė. Atplaukę debesys staiga užtojo saulę.
Bet senė buvo akyli. Klysti negalėjo. Kiekvieną vasarą aš grįždavau atostogų tuo pačiu metu.
Ji sėdėdavo ant suoliuko ir laukdavo. Tuo pačiu baidė špokus, mažąsias zyles, čirškiančius žvirblius, saugojo kieme nokstančias vyšnias ir serbentus, sode juodųjų slyvų medį, obuolius, bei pakraštyje pageltonijusias kriaušes.
Bet tą dieną ji galvojo apie mūsų pokalbį.
Niekados anksčiau to nedarė.
Būdavo, bijo.
Kai laikas ateina, ir aš vėl susiruošiu atgal kelionėn, - ji nusitveria skarelės kraštą, susuka į ją savo plonų plaukų kasą, pakelia prie veido ir tyliai sukūkčioja. Gilūs įkritę vyzdžiai mąsto.
Nesuprasi.
Traukinys kas dieną važiuodavo tą pačią valandą. Ji nelydėdavo.
Stovėdavo ilgai prie durų slenkščio, lyg be didelio noro, pakėlusi ranką virš baltos galvos, lyg kokia šmėkla. Kelias atrodė tolimas, silpnėjo kojos, nugara neišsitiesdavo.
Kad ją dar aplankysiu, aš visada žinojau. Apsikabindavome ir atsisveikindavome. Vis kažkoks tikėjimas.
Aistruolė

2009-07-12 15:04:44

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2009-07-16 09:31:07

Bet senė buvo akyli --> akyla?
Tuo pačiu - šiame kontekste 'kartu'/'drauge'.
Labai jausminiu pagrindu - tiek pačia idėja atskleidžiamas jausminis pagrindas, nuotaika, išsiskyrimo metu išgyvenamos emocijos, tiek net aprašinėjama pasitelkiant jausmus. Labai paprastučiai sakinukai, tačiau nuotaika susilipdo iš jų.

Anonimas

Sukurta: 2009-07-12 17:43:30

Kažkaip įdomiai tekstas kryptelėjo nuo eilutės "Bet tą dieną ji galvojo apie mūsų pokalbį". Visą laiką pasakotojas vaizduojamas kaip visažinis stebėtojas, o čia bac ir jis pats jau veikia. Taip šis veikėjas tampa kažkoks nerealus (na kur čia realus žmogus žinos, ąpie ką galvoja, kaip atrodo, jaučias toli nuo jo esantis asmuo?). Taisytinas darbas. Ale man visai patiko. Gera pradžia. Kažkam. Dar nežinau, kam:-)