Tūkstantmečiui. Istorija karpiniuose

Gražios dovanos sulaukė raudondvariečiai ir Kauno rajono kraštiečiai Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga.  Dailininkė Vanda Dūdienė ir vėl visus pradžiugino dar vienu gražiu kūrybiniu darbu, leidiniu – Bernardas Brazdžionis „Istorija“. Pagal tuo pačiu pavadinimu žinomą eilėraštį, jo atskirus sakinius, mintis dailininkė sukūrė subtilias karpinių iliustracijas, kurios skambiam eilėraščiui suteikė dar ir kitą žavesį - spalvas, kartu lyg ir pagilino, išplėtė parašytų minčių, istorinių tiesų suvokimą, jų emocingumą.  

Iš vienos pusės, pats knygelės formatas, jos apimtis, lengvai suprantamas ir širdimi priimamas parinktas populiarus tekstas, rodo, kad ji skiriama jaunesniam, mokyklinio amžiaus skaitytojui. Iš kitos pusės, puošnus leidinio apipavidalinimas daro jį prestižinį, suvenyrinį, tinkamą bet kurio amžiaus skaitytojui, tautiškų motyvų dailės mylėtojui. Galbūt vienaip būtų suprantamos vien tik perskaitytos eilėraščio eilutės:
            „Verčiu aš knygos šimtametės
            Senus pageltusius lapus, -
           Tegu suoš ten amžių girios
            Ir vėjas protėvių papūs.“

Ir visai kitaip jos priimamos, kai virš jų pateikiamos jautria širdimi parengtos meniškos iliustracijos.

Ypač leidinys turėtų būti populiarus tarp Kauno rajono kraštiečių, nes jame be Bernardo Brazdžionio eilėraščio dar yra ir ta pačia dvasia iliustruotas priedas „Istorijos puslapiai. Kauno rajonas“, kuriame trumpai aprašyti ne tik rajono ribose esantys Garliavos, Vilkijos ir Kulautuvos miestai, bet ir miesteliai, reikšmingesnės istorinės gyvenvietės, kaip Raudondvaris, Zapyškis, Čekiškė, Babtai, Panevėžiukas, Vandžiogala, Karmėlava, Kačerginė, Lapės, Domeikava. Tokiu būdu visas leidinys, jo poetinė ir meninė visuma labai gražiai reprezentuoja ne tik ilgametę Lietuvos istoriją, bet ir daug artimesnę, konkrečių vietovių istoriją.

Lyg ir nedaug tam ar kitam miesteliui, jo istorijai skiriama vietos, tik po puslapį, arba net ir jo pusę, bet istorikų Jūratės Chudinskienės ir Mykolo Federavičiaus gerai parinkti ir suprantamai pateikti istoriniai faktai, bendros žinios, nedidelė bet charakteringa iliustracija, V.Dūdienės užrašyta iš šios vietovės kilusio iškilaus kraštiečio mintis arba parašyto eilėraščio strofa, leidinio sudarytojams tikrai leido perteikti jautrų tos ar kitos vietovės pajautimą. Leidinėlį redagavo Vaida ir Viktoras Trofimišinai, o pati knyga išleista Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondo lėšomis.

Laikai rankose ploną spalvotą knygą ir negali nesidžiaugti, netgi nesididžiuoti, kad štai, toli nuo sostinės, nuo valstybės finansuojamų milijoninės apimties projektų, yra talentingų, patriotiškų žmonių, kurie savo iniciatyva ir savo lėšomis taip gražiai prisidėjo prie Lietuvos valstybės tūkstantmečio paminėjimo. Jį lyg priartino prie mažesnių miestelių, prie vietos žmonių.  Ačiū jiems visiems, pats nuoširdžiausias ačiū!

2009-07-08

P.S.
Keletą knygos iliustracijų galima pamatyti mano (skroblas) puslapyje.
skroblas

2009-07-11 11:32:45

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2009-07-16 09:40:30

tuo pačiu --> šiame kontekste 'kartu'/'drauge'. Vartotina tik tokiose konstrukcijose kaip 'ėjau tuo pačiu keliu' :)
daro jį prestižiniu, suvenyriniu, tinkamu --> prestižinį, suvenyrinį, tinkamą. Deriname linksniu.
Gal būt --> galbūt
Ypatingai leidinys ... --> ypač. Ypatingai vartojamas, kai norima nusakyti kaip
ačiū negali būti kažkoks, tik kažkaip, pavyzdžiui, nuoširdžiai ačiū ir pan.

Tekstuko pradžia patiko, lyg bandyta ir kaip recenziją rašyti, o vėliau pasilikta prie leidėjų liaupsinimų ir padėkų. Tas suerzina. Liaupses reikėtų sakyti asmeniškai, o čia užtektų recenzijos, pasidžiaugimo knyga, o ne tam tikrų fondų suteiktomis lėšomis. Gražu būtų, jei prie citatų įterptumėte paveikslėlių, padarytumėte koliažą , nes dabar tokie pasakymai kaip 'jautria širdimi parengtos meniškos iliustracijos' lieka tik tušti skambūs žodžiai.

Moderatorius (-ė): Goda

Sukurta: 2009-07-12 09:00:49

Ir informatyvu, ir toks taurus pasidžiaugimas, pasididžiavimas savo krašto istorija. Nuoširdi ir kilni padėka visiems, prisidėjusiems prie leidinio...
Labai sklandus Jūsų rašymas, nuostabios nuotraukos, visada džiuginančios sielą.
Ačiū.