Kaip Untanui maldas padėja

Netoli mūsų gyvena susiedka. Ana baisi pasakorka. Nugi ana ir papasakaja nutikimų.
   Anais čėsais, kai da mus mestelioki budava didžiuliai turgai, įvyka taks nutikymas.
    Pasimire Untana Untaniene iš Ligamiške ulyčias. Pakavoja kalnalį jų. Lika trys mažas mergiotes be mamas. Viskas da būtų baika. Untanas bais mylėja sava dukralas, ale gyvena bais bednai. Anys neturėja dažnai ką pavalgyte. Gerai, kad Untanas darbštus buva. Anas tai venam susiedui darbus pamačija, tai kitam. Až darbų vis duonas kriaukšliokų gauna ir vaikus papeni.
   Vienų roz turgaus denoj, anas sumyslija turgun nuveit. Myslina kakiam ponui pasisiūlit darban. Ir da buva sumislinys nuveit bažnyčian. Narėja anas devulia paprašyt, kad jam pamačitų vaikiokam momų susrast.
   Aina anas paupi ir veizi, kad tupi graži paukšte. Da takias anas nebuva matys. Pajeme na žemes grumsteliokų ir mete. Grumsteliokas kliude paukštį ir paukšte pargriuva negyva. Untanas paukštį inskyše užantin ir aina turgun. Ataja mesteliokan, a ti didžiausias turgus. Nebėr vietas kur prisiglauste. Patvariuos stovi vyrai su ratais, a bobas un stalaliu kiaušiniokus, sūriokus, svestelį susdėjį. Pre viena stalale Untanas pamate sava susiedkų Untosį. Tai ana laide pre savį pasdėt Untana turtų- paukštį. Visi ėja pra šalį ir dyvijas iš paukštes. Mat paukšte buva navatna ir graži. Ale pirkt niekas jas nepirka. Insdėja Untanas užuntin paukštį ir nuveja bažnyčian. Anas bažnyčiaj pasmelde, kad devulis padėtų momų mergiotem susrast ir da, kad šeimyna turėtų kuo mist.
   Ape Untana paukštį gandas paseke dvara ponų. Ponas su sava dukteri Agačioti jėme ješkat Untana. Kai Utanas išėja iš bažnyčias, ponas jau stavėja un palaukima. Ponas papraše parodyt paukštį. Untanas iš užunčia išsitrauke paukštį ir parode ponui. To paukšte bais patika ir ponui, ir ją dukterei. Dukte išpeše iš vadegas plunksnų ir jėme matuotes pre suknelas, a ponas jėme derint pre skribelioka. Tuo rozu ar na skausma, ar na šiuliumas Untana užunčia atsgava paukšte. Ana suplasnoja sparnais, pasispyre kojam ir nuskrida. Bepuldama užkliude pona nosį ir byškį sukaliečija. Biškį kliude ir Agačiotį. Anai un veida lika raudonas plėmas. Ponas supyka. Matai anas buva bais unaravas. Nusitimpe Untanų sudan. Ti, kur pre Mošes kramele. Sekretorius suraše viskų gramatnai ir perdave teisėjuj. Teisėjas išklause abi puses ir nutare, kad labiausiai nuskalta ponas su dukteri. Matai, Untanas pamuše paukštį, ale ana atsgava ir nuskrida. Nuskrisdama sukaliečija ponus, ale kol sekretorius suraše raštų, visa kas praja. Jakių kaliečijimų nėra. A, va poną ir panelas runkos pa plunksnų yr. Jei paukšte nuskrida, ana, vadinas buva gyva. A gyvų sutverymų skriauste nemažna. Uždėja teisėjas bausmį ponui ir panelai. Liepe anas ponui paremt Untanų pinigais, a panelai tapt momu Untana mergiočių.
   Dabar Untanas turėja pinigų ir pačių. Gerai, kad Agačiote buva darbšti, geras dušes ir mylėja Untanų ir ja mergiotes. Visa šeimyna buva laiminga.
   Matai, ale devulis atsdekoja Untanui až maldas ir jam padėja.
kunigaikštis

2009-02-21 12:59:30

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): semema

Sukurta: 2009-03-19 22:00:35

o kad tep mon ,- laimę iš paukščio vodegos išpeščiau :)

Vartotojas (-a): Ažeras

Sukurta: 2009-02-21 14:14:41

Nu jau teip vigadnai sudėta, kad net un dūšias malonu. A ir teismas tas, net dyvas. Va kad tokį šiom denom. Gal teisybę un svieta būt.
Jegu nepyksi, vienų kitų raidelį pakeravojau. Jegu netiks rašyk, atataisysiu.

Anonimas

Sukurta: 2009-02-21 13:15:10

Šaunu. :)