autobiografinis bandymas. pirmi metai.

Santrauka:
Metų kūdkis savo autobiografiją turėtų pradėti maždaug taip...
Žinoma gaila yra, kad metų kūdikis negali parašyti savo autobiografijos. Neįsivaizduoju kokia ji būtų įdomi. Šimtą kartų įdomesnė negu kokio Abeliaro ar Žemaitės.

         Manau, kad metų kūdikis savo biografiją pradėtų maždaug taip:

         „Atsimenu, kai gerai prisitvojau pieno iš dešinės motinos krūties, gulėjau visas suvystytas iki kaklo. Paguldytas ant šono, kad kartais, jeigu atpilčiau. Na suprantat, kaip būna kai padaugini. Nesijuokit, motinos pieno padauginus taip pat galima atpilti. Taip. O dar labiau atpili, kai tau pakiša pilstuko. Na taip, pačio tikriausio pilstuko. Dabar mamas nori būti labai gražios ir dar su gražiom krūtim. Todėl saugo jas ir nedaug laimingųjų gauna įsisiurbti į mamos krūtį. Iš kur žinau? Mačiau kaip mama vartė kažkokį spalvotą žurnalą. Ji pati jį taip vadino. Ten daug buvo kitų mamų, ir mama dūsaudama sakė, kad jų gražios krūtys, nes jos niekada nemaitino vaikų. Vaikas, kaip supratau buvau aš.

         Na bet jūs suaugę juk žinot, ką reiškia atpilti ir kas yra atpilti išgėrus pilstuko. T o kurio miltelius sumaišo su vandeniu ir duoda kaip motinos pieną. Šlykštu. Bet kur dingsi, jei esi suvystytas iki kaklo. Ką ten kaklo, iki galvos. Juk ji nesisukinėja, o pamatyti norisi daug. Todėl kai pasiūlo pilstuko, negali atsisakyti. O jūs suaugusieji labai atsisakot, kai jums pasiūlo? Sako Petrai, nori išgerti? Petras iš netikėtumo savo galvą gali atsukti 180 laipsnių kampu, jeigu pasiūlymas nuskambėtų iš už nugaros. Kūnas atsisuks tada, kai Petro galva jau bus su didžiausiu entuziazmu pasakiusi, taip.

         Neatsisakau ir aš, kai siūlo, atidirbinėju refleksą, pravers ateityje, socializuojantis.

         O tada, atsimenu, kaip gulėjau atsuktas į sieną. Na taip kaip mirštantis žydas. Aš nežinau, kas yra mirštantis, ir juo labiau žydas, bet girdėjau taip sakant savo tėtuką.

         Beje aš nežinau kas yra tas keistas padaras, kurį mama kartais vadina tėtuku, kartais ne taip gražiai, aš net pagalvoju sau, vienas, kad ir visai negražiai. Bet, na kaip galima pavadinti padarą, kuris pasilenkęs prie tavęs, vaiposi ir kraiposi, čepsi, marksto akis. Nusišneka. Na tik paklausykit sako, kad aš panašus į jį. Na jau. Be to jis neturi krūtų, ir turi didelį pilvą.

         Iki šiol nesuprantu, kam jis mamai reikalingas. Nors girdėjau sakant, išnešk prikakotas sauskelnes. Mano prikakotas. Mačiau kaip jis paėmė jas, visas susiraukęs, tarsi jam būtų liepę suvalgyti. Daugiau tą vakarą nepasirodė. Toli nešė matyt. Po to mama, kai jis grįžo, pavadino negražiai.

         Padariau išvadą, kad tėtė reikalingas, prikakotom sauskelnėm išnešti. Na patys pagalvokit, krutų neturi, moka tik visokias grimasas rodyti, be to kartais dar nuo jo sklinda nemalonus kvapas. Na, ne toks kaip būna, kai prisikakoji, nes tada kvapas sklinda iš kažkur žemiau, jam sklisdavo iš burnos. Todėl ir pagalvojau, kad su tokiu kvapu tik prikakotas sauskelnes ir tėra tinkamas nešioti.

        Taigi, atsimenu guliu aš ant šono, gerai prisitvojęs motinos pieno. Žiūriu į vieną tašką. Galvoje tuščia, gera. Jokių minčių, jokių pagundų. Pabandykit pasigundyti, būdami suvystyti iki galvos. Staiga, ar mano motina buvo ko suvalgiusi, ar pas mane prasidėjo kokie nežinomi procesai. Mane persmelkė mintis. Tai koks bus toliau gyvenimas, jeigu man metai ir aš visas iki galvos guliu suvystytas to gyvenimo? Kas manęs laukia, kokie vystyklai ir pančiai.
         Ir toks sukilo noras išsivaduoti. Pasipriešinti. Priešintis tam aplinkiniui pasauliui/
         Pagaliau, po nežmoniškų pastangų pavyko ištraukti vieną ranką, pasikasyti ja nosį, ir nuo to laisvės suvokimo, aš taip susijaudinau, kad pradėjau garsiai verkti.
         Matyt įsibrėžė, išgirdau per verksmą motinos balsą. Ranka greitai vėl buvo privyniota prie šono. Daugiau nieko nepamenu.
         Turbūt užmigau...“
mundus

2007-06-06 09:20:44

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2007-07-04 16:13:57

" :D " - daugiau nebeuriu ka ir pridurt.

Anonimas

Sukurta: 2007-06-06 13:40:36

"Neįsivaizduoju (,) kokia" -> kablelis reikalingas; "Dabar mamas nori" -> mamOs; "Mačiau (,) kaip
supratau (,) buvau" ->skyryba; "Na (,) bet" ->kablelis; "T o (,) kurio" -> to kartu rašoma ir kablelis; "Todėl (,) kai" -> kablelis; "Beje (,) aš nežinau (,) kas -> skyryba; "tavęs, vaiposi" -> nereikia kablelio; "Na (,) tik paklausykit (,) sako" -> skyryba; "Na (,) patys" -> kablelio reikia; "be to (,) kartais" -> irgi kablelis; "pasauliui/" -> čia tas pasviras brūkšnys reikalingas?;

geras tekstas, prajuokino ;) nežinau, toks puikus, toks tikras, ironiškas ir paprastas. puiku

Vartotojas (-a): kvinta

Sukurta: 2007-06-06 13:37:50

Taip, metų vaikutis rašo savo auto biografiją, apie dviejų mėnesių periodą; Čia nematau jokios nelogikos, viskas koja. ( vis tik praleistas labai šaunus periodas, kaip ten visi su cedeliukais ant rankučių, kaip kokie kolūkio paršeliai, ar ką tik "iškepti batoniukai" eilėmis surikiuoti, suguldyti bendru vežimėliu vežami pas savo "cisternas - motinytes pusvalandukui, ir atgal"; tada pagrinde ir vystydavo tikriausiai, o dabar jau niekas naujagimių nebevysto, leidžia jiems judėti, krutėsi, spurdėti ir galvytę patiems laikyti, vos prilaikydami; o kai suvystyti kaip kaulai, tai žinoma, kaklo raumenukai atrofuojasi, paskui mokosi ją laikyti; Dabar jau ir gimę gali būti šalia motinos, jei motina to pageidauja, tai jau ne koksai nusikaltimas, jei motina norės savo naujagimį - vaikelį nuogą pamatyti, tai jau nebe nusikaltimas ir ji už tai pasmerkta, nubausta, ir medikų aprėkta nebus, ir žvilgsniai, kitų palatoje esančių gimdyvių, su nebyliu palaikymų (padlyzišku) palaikančiu tuos geradarius medikus, kurie labai myli ir rūpinasi svetimais vaikais ir jų sveikata, kurie jiems rūpi labiau nė jų motinoms...))tai gi tokiais kolegių - gimdyvių smerkiančiais žvilgsniais perverta taip pat nebus;

tikriausiai tas 10 ties, dabar jau penkių dienų periodas - "kolūkis" --- metukus laiko gyvenusio piliečio, šiame pasaulyje, kvėpuojant jau savo plautukais, vaikelio - rašytojo, rašančio autobiografiją, būtų įdomiausias; o gal ir ne;

( žinoma iš suaugusio ir brandaus jau pozicijų, interpretacijos tai tokios, na bet čia juk toksai satyriškas kūrinukas) vis tik Mundau būtų tikriausiai įdomiausias; Vystė vystyklais tada, kada "kolūkiai";
O tenai, tiek motina vystyklas, tiek vaikelis, tėvai - tai medikai - visas aptarnaujantis gimdyvę personalas; va, kad tas metų laiko vaikelis parašytų dar ir savo 5 - ar 10 dienų šioje žemėje periodą - autobiografija;
Dabar skystokas; TAČIAU UŽMANYMAS - IDĖJA, gera.

Vartotojas (-a): Vynas

Sukurta: 2007-06-06 11:50:04

Žaismingas kūrinys. Su laisvės idėja:)