Kazuo Ishiguro

Santrauka:
Recenzija
Kazuo Ishiguro
NELEISK MAN IŠEITI
(orig.) NEVER LET ME GO
Leidykla: ALMA LITTERA
Leidimo metai: 2006
Puslapių skaičius: 384
ISBN kodas: 9955-24-171-3
Vertėjas: Jovita Liutkutė

Kazuo Ishiguro (g. 1954 m. ) – britų rašytojas, gimęs Nagasakyje, o nuo penkerių gyvena Britanijoje. Studijavo anglų literatūrą ir filosofiją Kento universitete. 1995 m. rašytojui už nuopelnus literatūrai suteiktas garbingas Britų imperijos titulas (OBE), o 1998 m. jis tapo Prancūzijos menų ir literatūros kavalieriumi. Šiuo metu su šeima gyvena Londone.
Romanas „Neleisk man išeiti“, nominuotas 2005 m. Booker premija, išverstas į 28 pasaulio kalbas.

Knyga prasideda gan paprasta situacija: slaugė, slauganti organų donorą pasakoja apie save ir nejučiomis skaitytojas po truputį perkeliamas į atsiminimus (keisčiausia, kad knygoje kaip ir pradingsta vieta, kurioje slaugė grįžtų į tą patį pokalbį su donoru).
Pirmuoju asmeniu pasakojama istorija apie Hailšemą, kuris primena vaikų namus, tačiau sąmoningai šių namų paslaptis nėra atskleidžiama.
Šis keistas namas gaubia paslaptį vaikų, kuriems negalima žinoti daugiau, negu tai, kad jie “įpatingi” ir turi besąlygiškai rūpintis savo sveikata.
Žinoma, kaip ir daugumoje tokio tipo romanų, atsiranda pagrindiniai veikėjai, kurie visgi sumano išsiaiškinti kas ir kaip. Viską dar labiau sumaišo tai, kad mokytoja, vaikams išdavusi paslaptį apie juos pačius staiga pašalinama iš mokyklos.


Knyga, savo veikėjų portretais bei kaikuriomis detalėmis labai primena M. Burgess romaną “HEROINAS” bei Mike Nichols filmą “Arčiau” (orig. “Closer”). Tačiau kitaip, nei HEROINE, “Neleisk man išeiti” – kur kas rimtesnė ir gilesnė knyga.
Veikėjai labai skirtingi ir jų portretai kuriami nuo pat knygos pradžios. Taip skaitytojui lengviau pateisinti vienokį ar kitokį poelgį ateityje. Keisčiausia, kad žinodami savo “paslaptį”, visi vaikai (o vėliau ir suaugę) ją priima ir susigyvena su savo gyvenimo tikslu, kas paprastam skaitytojui atrodytų nesuprantama.
Visi vieni kitus supranta ir knygoje niekas prieš nieką stipriai nemaištauja.
Pirmos dalies pabaigoje ir antroje dalyje pagrindinė knygos vystoma tema – seksas. Detalių aprašymų nerasta, tačiau iš veikėjų lūpų sklinda pastebėjimai “kas, kiek ir su kuo”.
Meilė,draugystė, ištikimybė knygoje apsivelka dar nematytą (ar neskaitytą) rūbą, o kartais ir visai išnyksta. Net idealiausi santykiai kupini nepasitikėjimo, melo. Geriausios draugės nutolsta, ieško pripažinimo kitur, poros mylisi ir skiriasi, vėl susitinka ir vėl pasimeta. Lieka tik troškimas to, ką turėjo, kai buvo vaikai. Su amžiumi ateina supratimas, kad to, ką turėjai ankščiau niekada nebesusigrąžinsi.

“Neleisk man išeiti” – nepaprastai jaudinantis romanas, nuo pirmo iki paskutinio puslapio persmelktas mūsų gyvenimo trapumo pajautos.

Gero skaitymo
Ambra

2006-12-26 14:15:30

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): ieva

Sukurta: 2007-01-04 14:59:33

aciu Ambra, uz knygos apzvalga. Suintrigavo si knyga ;-) lauksime kitu tavo apzvalgos ar recenzijos darbu ;-) sekmiuko tau ;-)