Meilė

Santrauka:
Jausmų gama yra daug spalvingesnė, tiesiog žmogaus kalba yra per daug skurdi, kad ją įvardytų..
„Aš tave myliu“.
Kaip dažnai tenka girdėti šiuos žodžius? Pakankamai, ar ne? O kas tai? Kas ta meilė? Jausmas? Emocija? Daiktas? Mintis? Akimirka? Kas? Iš kur žinome, kad mylime? Iš kur žinome, kad esame mylimi? Visi tik ir kalba apie meilę, bet niekas negali pasakyti jos apibrėžimo. Nėra taisyklės kaip mylėti, kiek mylėti, kada mylėti. Kur rasti tą šabloną, pagal kurį visi mylėtume?

Nėra tokio dalyko, kaip meilė. Tai yra žodis, sukurtas apibendrinti tarpusavio santykius. Būna, gyvena poros 30 metų kartu, vienas kitam gerklę perkąsti nori, bet juk tuokėsi iš meilės?..

Sąpalionės, ar ne? Pasigilinkim. Yra keletas pagrindinių jausmų ir emocijų: Džiaugsmas, liūdesys, nuobodulys, pyktis ir kt. Kas yra džiaugsmas? Džiaugiasi vaikas, gavęs dovanų. Džiaugiamės laimėję loterijoje. Džiaugiamės, kad artimam žmogui sekasi. Situacijos skirtingos – džiaugsmas tas pats. Pyktis. Pykstam, kai meluoja. Pykstam, kai vaikai neklauso. Pykstam, kai neįvertina darbe. Skirtingos situacijos – pyktis tas pats.

O kaip su meile? Ar vienodai mylime mamą, šunį, vyrą? Ne. O ar vienodai mylime pirmą, antrą ir trečią partnerį? Ne. Su kiekvienu gyvenime sutiktu žmogumi turime skirtingą ryšį, jausmą. Nėra dviejų žmonių, kuriems jaustume tą patį. Tai kaip galima sakyti, kad mylėjau pirmą partnerį, myliu dabartinį? Tai yra skirtingi žmonės, skirtingi ryšiai. Jausmų gama yra daug spalvingesnė, tiesiog žmogaus kalba yra per daug skurdi, kad juos įvardytų. Tai ne meilė. Mylėtume visus vienodai.


Nėra tokio dalyko kaip meilė..
Nairita22

2017-11-21 23:47:56

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2017-11-22 11:08:07

 
Gera tema ir blaivusis jos kampas matosi aiškiai. Papildyčiau nebent tuo,  kad žmonės – psichofizinės būtybės, kurioms kontaktuojant prasideda įvairiausios reakcijos. Svarstant šiuo požiūriu, meilė – tai pirmiausia hormonai. Meilę žaidžia svarbiausi penki (bet jie jokiu būdu ne vieninteliai): feniletilaminas, adrenalinas, endorfinas, vazopresinas ir bene ypatingiausias, dažnai netgi vadinamas meilės hormonų vadu, – oksitocinas.
Kiekvieną iš jų patyrinėjus... biologinė psichiatrija... ir širdis, tas meilės simbolis, tėra raumuo, veikiamas kelių liaukų diktato...
 
Na bet viską galima apsukti visaip, o tada...
Savanoriškai užmiršus (kartais to labai labai reikia) mokslą, lygiai kiek racionalų, tiek stebuklingą, ir pažvelgus sieliškai galima pamatyti, kaip žmogus vejasi ir nepasiveja to kažko... vejasi be galo įvairiai ir kiekvienas savaip teisūs.
Gal meilė – tai nerimas? Besąlygiškas atsidavimas? Tolerancija, o gal kaip tik negailestingumas vardan išgijimo... Laukimas? Dievo šviesa?
 
Tema neaprėpiamai plati.
Kaip viskas prasideda nuo žodžio, taip jis ir palieka aiškiausias. Turbūt. Ir aprėminantis, ir suteikiantis laisvę.
Nėra tokio dalyko kaip meilė. Dalyko – ne. Betgi yra tokia kategorija, apibrėžta žodžiu. Ir žmogaus ilgesys.

Vartotojas (-a): Sutemų Sesuo

Sukurta: 2017-11-22 09:05:36

...meilė, kiek dedikuota eilių ir žodžių ir vis ieškoma to stebuklingo žodžio, juk visas pasaulis yra gyvas tik dėl meilės...prasmingi svarstymai...