Šokis

Minorine gaida sučirškia žadintuvas. Nei anksti, nei vėlai, 6:20. Savo dešiniąja lavonranke sugraibau telefoną, išjungiu signalą. Iš lėto pakeičiu kūno padėtį į sėdimą ir pačiumpu nuo grindų sąsiuvinį, kuriame kaip skirtukas slepiasi bene vienintelis turimas tušinukas. „Praktiškas vyrukas“, –  pasijuokiu iš savęs sekundę. Skubu užrašyti kažką, kol dar visiškai neprabudau (skaičiau, kad tokiu būdu lieji pasąmonės srautą tiesiai ant popieriaus). Toliau seka įprastas rytinis ritualų maratonas: truputis švaros, karštas gėrimas, trumpa cigaretė. Užsimerkiu, atsimerkiu ir aš jau darbe.
Diena bėga greitai, nors šiandien aš kaip niekad tylus, labiau mintyse, nei ant savo kojų. Šimtas rankų paspaudimų, dukart tiek cigarečių, krūva kažkam reikšmingų darbų, pertraukėlė, pietūs, darbo pabaiga. Artėja susitikimas. Į sutartą vietą važiuoju troleibusu, toks keliavimo būdas neįpareigoja. O ir automobilį turiu tik pusiau. Galvoj dūzgesys, veidas kaip betono blokas – pilkas, drėgnas ir šaltas. Bus gabalėlis laiko pamąstymams, skubėti nenoriu, tik ne šiandien. Atsisėdu strategiškai patogioje vietoje. Prieš mane esančio stiklo atspindy galiu regėti nieko neveikiančius keleivius. „Realybes šou „Zombibusas“, – nepraleidžiu progos įžiebti truputį šypsenos veide. Vaizdas pro šoninį langą tą šypseną greitai ištaiso. Velniškai nepavasariškas oras. Atrodo, net šaligatviai susigūžę. Puiki diena mirti. Troleibuso durys sugirgžda tik sau būdinga maniera, ir aš jau centrinėje miesto daly. Žingsniai lėti, kvėpuoju giliai. Dar kelios įprastos sankryžos, nykūs posūkiai ir štai iš tolo regiu pažįstamų plaukų paslėptą veidą. Žingsniai dar labiau sulėtėja, bet širdis visiškai nepaisydama jų ritmo pradeda plakti tik tankiau ir tankiau.
– Labas.
– Labas. – Sėdim ant suoliuko, ji moteriškai kuičiasi rankinuke.
– Kaip darbas?
– Ai... Robotai, tamsuoliai. Cechas.
– Kaip tavo diena?
– Gerai ...
Abu tylim. Aš nesiruošiu pradėti pirmas. Žiūriu į savo batus, į dangų, kartais į ją, bandydamas pagauti žvilgsnį.
– Atsisek kuprinę.
Aš atsisegu. Ji įdeda kelis mielus, skaudžius daiktus. Suprantu, kad viskas tikrai baigta.
– Einam ten, – ištariu lediniu balsu ir mosteliu ranka.
Grindinys, šulinių dangčiai, praeiviai, pėsčiųjų perėja. Optimistiškai žalias žmogiukas kviečia eiti per gatvę. Vėl sėdim ant suoliuko, aikštėj. Čia jau esame buvę, bet tada buvo šventė, skambėjo prasta muzika, draikėsi vėliavos. Tyla, tik vėjas spiegia. Jaučiuos lyg žaislinis klounas dėžėje su užtaisyta spyruokle. Ji vėl kažko ieško rankinuke. Raktų žvangesys priverčia nusukti akis į toliausią matomą objektą, įsivaizduoju, kaip mano žvilgsnis skrieja aplink pasaulį. Girdžiu, kaip „montuoja“ vieną, išskirtinį raktą nuo pakabuko, kruopščiai ir tvarkingai, kaip visada. Atsisuku, vikriai priimu dovaną atgal (ne tokia dovana, dėl kurios dabar ginčyčiausi). Nesuvokiu, kur jį priglausti, suspaudžiu delne. Geriau smeigčiau sau į širdį. Vėl tyla. Galėčiau bet kurią akimirką atsistoti ir nueiti, prieš tai paskutinį kartą išgėręs ją akimis. Nepajėgiu, vis dar noriu kalbėtis.
– Juk žinai, kad turėsi ką nors pasakyti, – išdrebinu     
– Kad tu nieko neklausi...
– Galbūt šį kartą aš neklausinėsiu.
Visgi paklausiu, pasikalbam, lydžiu ją kažkur į pilkynę. Paduodu laišką su viltim, kad ji išridens ašarą skaitydama.
– Ačiū, – pasako ji švelniai.
Sunkūs atodūsiai, trumpas paskutinis apsikabinimas, ir ji dingsta minioje.
Sėdžiu namie, net neatsimenu, kaip grįžau, gal pėsčiomis. Atsiverčiu savo sąsiuvinio paskutinį įrašą – „skauda akmeninę širdį, ji trupa po kojom, o dulkėse – įspaudai pėdų. Lyg šoktų.“
Bazas

2014-04-02 16:59:12

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Laũmele

Sukurta: 2014-05-27 13:39:42

Man patiko. Nebūtina , kad visas tekstas vien perliukai...Išvystytas veiksmas ir jausmas...persipynusi nuojauta su žinojimu...Viena gyvenimo pamoka jau beveik patirta...

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2014-04-06 23:02:54

Pirmiausia - kas užkliuvo.Iš bendro stiliaus ir nuotaikos iškrito žodis „lavonrankė“ ir frazė „puiki diena mirti“. Veikėjas iki susitikdamas su mergina yra (savi)ironiškas, o manopaminėtosios vietos labai iškrenta iš šitos ironiškosios stilistikos. Na, nelimpa. „Ritualų maratonas“ - sviestas sviestuotas. Ritualas jau ir taip savy turi reikšmę, kad veiksmų seka atliekama nusistovėjusia tvarka. O maratonas čia lyg ir turėtų reikšti lėkimą, skubėjimą, su ritualu kertasi. Frazė apie automobilio turėjimą tik pusiau atrodo bereikalinga, apkrauna tekstą informacija, kuri turiniui visai nereikšminga, o netgi atvirkščiai - iškelia klausimą, kodėl mašinos neturima tik pusiau? O atsakymo nėra. „Grindinys, šulinių dangčiai, praeiviai, pėsčiųjų perėja.“ - jeigu ne praeiviai, tai pasakyčiau, kad sakinys labai puikiai perduoda informaciją, kad vyras nepakelia akių nuo žemės, o tai jau suteikia prasmių. Tačiau dabar tie praeiviai šitą dermę sugadina. „Geriau smeigčiau sau į širdį“ - banaloka. Puikiausios vietos man čia atrodo pastaba apie tušinuką sąsiuvinyje. Tokia paprasta, tikroviška, bet kartu taikliai užfiksuota detalė. Ir keleivių stebėjimas lange. Toks atsiribojimas nuo jų, bet kartu ir būvimas greta. Teksto harmoniją šie tiek sutrikdo ir nutylėtas pokalbis: „Visgi paklausiu, pasikalbam“. Šiuo atveju, manau, svarbus kiekvienas nutylėjimas ir kiekviena tema. Todėl geriau jie būtų nesikalbėję arba pokalbis pateiktas ir skaitytojui. Pabaiga - gera. BET visgi trupanti širdis - banaloka. Paskutinis sakinys, susijęs su pėdomis, labai geras. Reiktų prisimint, kad įrašas rašytas anksty ryte, vos atsibudus, todėl turėtų būti nerišlesnis, nelabai aiškus ir išties išėjęs iš pasąmonės. Pasitikėkit skaitytoju - jis supras sąsają. Toks tat mano komentaras. Atrodo, kad labai kabinėjuosi, bet išduosiu paslaptis - kabinėtis labiausiai norisi prie tų tekstų, kurie turi potencialo :) Tekstas neblogas, tik prie jo dar reiktų padirbėt. 

Vartotojas (-a): aizbergas

Sukurta: 2014-04-03 07:33:57

O aš vertinu labai gerai. Puiki būsenos pajauta ir raiška. Rašykite, nesustokite.

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2014-04-02 21:00:10

Apie jausmus, bet nenuobodu. Ir ne viskas nuspėjama. Intriga yra. Tiesa, atomazga nėra labai netikėta – palaipsniui smelkėsi nuojauta, kad keliai išsiskirs. Bet iki galo neperpratau veikėjo charakterio. Truputį pasimetęs, truputį ironiškas, balansuojantis tarp vilties ir kartu jau viską žinantis (pasiruošęs laišką, kurį įteikia). Gal esmė akmeninėje širdyje?
Parašyta be įmantrybių ir efektų, nėra idealu, bet visai neblogai.

Vartotojas (-a): Vasara7

Sukurta: 2014-04-02 17:12:21

Man pasirodė lyg ir neišbaigtas.Kažkaip per daug buitinis.Aš irgi vertinčiau 7.