Prisiglaudus

Santrauka:
Ekspromtas. Nerašau prozos, tačiau mintys šios atėjo šiandien ir taip netikėtai. Kadangi jos aplankė būtent šaindien, skiriu jas mano Mielai brangiai Draugei Janinai gimtadienio proga. Manau,tai tinka Jai.
Tylomis atvėriau duris. Tikrai nenorėjau trukdyti minčių tekėjimo, matyt per daug egoistiška esu – tiesiog reikėjo priglusti.
Būna, kad kartais reikia priglust.
Nemoku tokiais atvejais, nors ir puikiai suprantu, atsiklausti, galima ar ne trukdyti. Įsibraunu tarsi juodas viesulas, sudrumsčiu ramybės vandenyną, sukeliu audrą ir... tavo rankose nurimstu:

– Gyveno kartą mergaitė, vakarais mėgusi žiūrėti dangun į žvaigždes – į tuos neapčiuopiamus, jai tuo metu nerealius, nesuvokiamus pasaulius, besitikint sulaukti stebuklo. Neskaičiavo jų, net nežinojo, kur koks žvaigždynas – pasirinkdavo pačią ryškiausią žvaigždę ir kalbindavo, kviesdavo.
– Ką kviesdavo?

Nežinia. Sunku atspėti mergaitės mintis. Sunku įžengti į tą trapų, žavų pasaulį ir suvokti jo paslaptis. Galbūt galima, bet juk vis tiek tik savaip, kaip ir kiekvienam viskas savaip suvokiama.

Stebėjau šią nepaprastą būtybę. Būdavo, pakyla ji ir nuskrieja vos žemę liesdama, paskui save palikdama nepaprastą neužmirštuolių mėlį – pievon. Atsigula ant žemės. Jos ilgi plaukai susilieja su dar nenušienautomis smilgomis, suknelė gėlėta – su lauko gėlėmis. Eidamas pro šalį nė nepastebėtum, tokia nežemiškai – žemiška ji buvo. Žiūri į debesis ir šypsosi.
– Kodėl šypsosi?

Arba pravirksta. Keista, jei ji pravirkdavo, būtinai pasipildavo lietus. Tikriausiai suprato jis jos ilgesį nežinia ko ir prisijungdavo savo tyru solidarumu. Kartais eina ji lauko keliuku ir niūniuoja kažką taip tyliai, ant smilgos suvėrusi žemuogių grandinėlę. Pati kaip žemuogė.
O kartais įbrisdavo upelio vandenin ir stebėdavo ten taikiai beraibuliuojančios saulės atšvaituose besišildančius buožgalvius – niekada nė vieno neėmė rankon. Turbūt bijojo? Nežinau. Niekada neteko pasikalbėti.

Keista tokia ji buvo. Kitokia nei visi jos amžiaus vaikai: kalbėjosi su paukščiais, medžiais ir viskuo, kas gyva ar bent jau buvo kada gyva, tik persikūnijo arba priverstinai buvo transformuoti į kitą pavidalą.

Labiausiai mėgo ji vyšnią. Gal todėl, kad jos šakų karalijoje galėjo puikiai susirangyti ir kalbėtis su varnomis. Taip, varnomis. Juk nieko čia keisto, nes varnos – labai protingi paukščiai. Ir vienas varnas papasakojo jai apie nepaprastą meilę, tokią, kaip Tristanas ir Izolda, na, bent jau kažkas panašaus, arba istoriją apie Medėją, apie Narcizą, apie, apie, apie... Mažąjį Princą, senį ir jūrą, žuvėdrą...

- skristi
- pažinti
- pakeisti
-kovoti
- mylėti
panoro mergaitė.

- kentėti
- tylėti
- netekti
išmoko ji.

Pravirko. Pravirko – lietus nebeverkė.
Šypsojos. Šypsojos – saulė nebešildė.
Prigludo prie akmens.

Negaliu jos pamiršti, tarsi stebuklo, kurio niekuomet neįmanoma pamiršti. Virpa giliai viduje tas nebeapčiuopiamas atvaizdas.
- Mergaite, jei nebūčiau tavęs pažinusi, gal ir man nereikėtų
š-i-t-a-i-p
PRIGLUST
.
radaa

2009-09-09 00:04:40

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Laukinė Obelis

Sukurta: 2011-11-07 19:26:00

Žavus, lengvas, pilnas jausmo. Tikrai nuostabus kūrinėlis.
Vienas skaitytojas man vis primena: rašydama nebūk savimyla, nebandyk demonstruoti savęs.
Va, šį perspėjimą prisiminiau pradžioje perskaičiusi "Tikrai nenorėjau trukdyti minčių tekėjimo, matyt per daug egoistiška esu..." Manau, geram kūriniui tokie pasakymai nereikalingi, geras autorius pasako tai, ką nori, ir be tokių. O Jūs juk prie tų, gerųjų, ar ne? :)

Vartotojas (-a): saulyteinspain

Sukurta: 2009-09-14 21:57:46

O kaip gražu, kaip miela... ir nuostabiai šilta. Malonu užsukti. :)

Moderatorius (-ė): Goda

Sukurta: 2009-09-10 09:19:34

Poetiškas tekstas, puikus vaikystės atspindys, sugrįžti, pergalvoti, priglusti... ir taip tikroviškai šilta. Nuostabi dovana!

Moderatorius (-ė): Cieksas Žalbungis

Sukurta: 2009-09-09 21:27:04

aš tyliai ir be žodžių... tarp abiejų pusių

Vartotojas (-a): Karilė

Sukurta: 2009-09-09 20:12:12

Panoro - išmoko - pravirko - šypsojos -prigludo.
Gyvenimo linija :)

Vartotojas (-a): moli

Sukurta: 2009-09-09 20:12:03

Dėkui, net nesu verta tokios dovanos. Bet - tai tas tikras Priglust- prie tikro draugo dovanos. Negaliu komentuoti, tik atsidūstu. Tai---aš, TU, mūsų kurso mergiotės, jaunystė ir svajos, mūsų vaidmenys, mūsų paklydimai, tikėjimas . Po tiek metų, tik ilgesingas noras prisiglausti. Prie praėjusio ateinančio.

Vartotojas (-a): Ferrfrost

Sukurta: 2009-09-09 17:24:52

Tobulas. Juk tikrai atip noris kartais Priglust. Man suvirpino širdį šis darbas, dar vakare paskaitysiu šiuos gražius žodžius, man jų noris.

Vartotojas (-a): klevas

Sukurta: 2009-09-09 15:50:46

Tik dabar pastebėjau, kokiai mergaitei skirtas šis kūrinys:)
Išties - Ji stipri savo trapumu, o gal trapi savo stiprumu... Gražesnės dovanos ir būti negali:)

Anonimas

Sukurta: 2009-09-09 15:24:12

Visokių tų mergaičių būna;) O dovana graži:)

Vartotojas (-a): Medis

Sukurta: 2009-09-09 14:34:16

Graži dovana draugei, išsakyta ir proza ir eilėmis.

Vartotojas (-a): Sutemų Sesuo

Sukurta: 2009-09-09 08:29:16

..skaičiau tartum apie save, o tai jau nebekomentuojama..:)AČIŪ.

Vartotojas (-a): klevas

Sukurta: 2009-09-09 08:02:23

Greičiausiai visos šioje mergaitėje atradome nors dalelę savęs.
Smagu Tave rasti prozoje:)

Anonimas

Sukurta: 2009-09-09 06:46:52

...skaidrus...tyras, tarsi rasos lašas ant mūsų svajonės sparno. Gražiai. Patiko.

Anonimas

Sukurta: 2009-09-09 00:24:48

Nuostabus mergaitės paveikslas, tarytum daugiagarsis aidas atmintyje moters.

Vartotojas (-a): Sibilė

Sukurta: 2009-09-09 00:15:51

"akmenėlis turi šaltą širdį"...kažkodėl priminė šitą S.Neries eilėraštį- toks pat liūdnas, švelnus ir prasmingas paveikslas...