Praeities knyga kuprinėje

Šioje recenzijoje noriu aptarti dešimtos klasės istorijos vadovėlį „Naujausiųjų laikų istorija“. Šį  vadovėlį sudarė: A.Kasperavičius, R.Jokimaitis, A.Sindaravičius, J.Laurinaitis, J.Brazauskas, A.Čižauskienė, B.Stukienė ir B.Paulius, vadovėlį  2007 metais išleido leidykla “KRONTA”. Šioje recenzijoje aptarsime knygos išvaizdą, turinį, svorį ir dydį.

Visų pirma norėčiau aptarti šios knygos išvaizdą.Knygos viršelis, apklausus daugelį šios knygos savinikų, sudomina.Rudas, lygus knygos paviršius su mėlynomis juostelėmis viršuje ir iš rudos mėlynu virtančiu fonu apačioje. Dešiniojoje knygos pusėje yra nuotrauka, kurioje pavaizduotas vaikinas stovintis ant stulpo didelėje žmonių minioje.
Knygos svoris, pagal jos dydį, labai geras, kadangi knyga nėra didelė, puikiai telpa net mažoje kuprinėje, sveria apie šimtą gramų, taipogi joje yra trys šimtai keturiasdešimt keturi puslapiai.
Knyga prasideda Pirmojo pasaulinio karo pabaigos trumpu aprašymu.Šioje knygoje yra kalbama apie laikotarpį nuo Pirmo pasaulinio karo iki XXI amžiaus pradžios.Knygoje daug dėmesio yra skirta Antrojo pasaulinio karo nagrinėjimui, taip pat Lietuvos istorija šiuo laikotarpiu.Dauguma temų yra susiję su įvairių valstybių ekonomika, o ypač daug dėmesio yra skirta valstybių politiniam gyvenimui: partijų aprašymui, jų atsiradimo priežasčių nagrinėjimui, valstybių agresyvumo, kitų šalių atžvilgiu, politikai aiškinti, prezidentų, bei kitų valstybės organų veikliai suprasti.Temos knygoje išdėstytos eiliškumo tvarka, labai išsamiai aprašytas Lietuvos pirmojo pasaulinio karo, bei antrojo pasaulinio karo gyvenimas, gerai papasakotos Lietuvos įžymių žmonių biografijos, bei nuopelnai. Didumą knygos užima Antrojo pasaulinio karo metas.Šiose temose autoriai pasakoja apie Vokietijos ir kitų jos sąjungininkų tikslą valdyti pasaulį, bei jų priemones tai padaryti.Knygoje sutinkame tokių asmenybių kaip Adolfas Hitleris, Vokietijos fiureris, Dučė Betinas Musolinis, Vinstonas Čerčilis, J.Stalinas, A.Smetona ir daug žinomų, bei svarbių istorijai žmonių.Taipogo knygoje aprašomi Lietuvos okupacija, bei Nepriklausomybės siekimas.Knygoje aprašomi karo metu įvykę baisiausi užpuolimai, kaip natai, Perl Harboro sunaikinimas, Katynės Lenkijoje, žydų persekiojimas ir žudimas, masiniai tremimai į atšiaurų rytų Sibirą.
Galutiniose išvadose norėčiau pasakyti, jog knyga yra išleista pagal standartus ir atitinka dešimtos klasės mokymo programą.Joje yra išsami informacija, kurios pagalba dešimtokas tikrai gali išmokti istoriją ir ją suprasti.Tačiau knygoje yra ir keletas trūkumų.Pagrindinis yra tas,kad temose surašyti įvykiai nėra surašomi pagal datas, todėl kartais yra sunku susigaudyti kada,kas vyko.Taip pat galima surasti temų, kuriose informacijos yra gan mažai, palyginus su gimnazijų vadovėliais, todėl neretam mokiniui tenka ieškoti kitų informacijos šaltinių, kurie pagilintų jo žinias.
Jen