← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/57267

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Algmar

Sukurta: 2011-09-04 23:02:30

Na, Fizrukė patvirtino esė teiginius ir šia prasme užbaigė bylą. Dėkui už gerus linkėjimus :)


Bet niekur nedingo prasmė aptarti komentarų meną ir galimą klasifikaciją. Priešingai, šio puslapio komentarai išryškina dar nepaminėtą įdomų ir smagų porūšį. Jį reikia pridėti esė pirmojo išskaičiavimo gale, taigi gaunasi:


1-5. Painiojantys komentarai. Ryškiausias pavyzdys - Rykštės. Ten poroje eilučių supainiota viskas, kas užgriebta svarbesnio. Mato tik juodraštį. Kieno, literatūrologinio straipsnio? Taigi reikia matyti - čia ne straipsnis ir ne į straipsnius dedamas. Čia yra esė su puikiomis esė meno savybėmis: aktualia tema, aiškiu logišku dėstymu, analize ir išvada. Poleminės, parodijos savybės, atsikirtimas - šitai puošia ir gyvina šį žanrą. Tai ir yra žanro menas, mokslo straipsnyje negeistinas, ten kitaip sudėtą opusą vadintume meniškai parašytu.


Šis meniškas esė kalba apie meną komentaruose. Rodo pavyzdžiais, kas komentarams kliūva ir kas padeda, kad būtų ko nors verti, o pavykus - meniški. Pačiam straipsniui jo žanro meno pakanka, o šedevrai ir kitur nesimėto. Prirašyti būtų galima, tarkim, dar 5 kart tiek, bet ar verta. Ir jau tikrai nemanau, kad Rykštė čia norėtų puošmenų, neregėtų metaforų ar surimavimo... O kad atskleidus ką ypač gilaus, ta gelmė privalo gludėti būtent komentaruose.


Be Ugnelės, visi kiti šio puslapio komentarai papuola į painiojančių kategoriją. Nes: žanro ribose čia kalbama apie meną, orientacija vien į rašymą veda į pelkes. Komentaras dažnai tikriau pasako apie autorių negu jo kūrinys - šis būna gudresnis arba atbulai.


Painiojimo esmė nusakoma formule: neskiria pypkės nuo cibuko. Esant reikalui, pasakoma šiurkščiau.





Gerb. Rykšte. Prašau, gale esė įrašykite „Papildymas” ir perkelkite iš šio komentaro nuo 1-5. iki žodžio „šiurkščiau” imtinai. Arba prašau pritaikyti viduryje teksto.

Vartotojas (-a): fizrukė

Sukurta: 2011-09-04 14:36:05

krepšinis vis tiek mus suvienys, ir nesvarbu, kad mane aprengėte išvirkščia striuke, sergu už Lietuvos komandą ir Ispanams į kaulus duosim, o mano nuomonė (komentaras) yra tik paskvilio mankšta - lengvas, žaismingas pamąstymas ir esu tik vienu teiginiu teisi - tai diskusija, sėkmės Jums, esate verti įdomios ir prasmingos kūrybos :)

Anonimas

Sukurta: 2011-09-04 10:39:48

Na, komentarai komentarais.
Aš pvz., nematau meno kai kuriuose kūriniuose. Ir penktokas kai ką parašytų vienu mirksniu, kas įdedama čia, ir kas mano nuostabai nesusilaukia kritikos - pavyzdžių nemažai. Bet tiesiog patyliu, nesinori nieko įžeisti. Kritiko duonos nevalgau. O pati komentuoju tik tai, kas iš tiesų reikalauja kūrybinių pastangų, kas galėtų pasivadinti kūryba.

Anonimas

Sukurta: 2011-09-04 10:35:23

vertinkim tai kaip aktualiją, menas čia ne prie ko :)

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2011-09-03 19:03:20

Reikėtų gerai pamąstyti, ar čia esė apie komentarų meną, ar originalus atsikirtimas į komentarus.
Meno kol kas nematau. Nebent juodraštį.