← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/12603

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2007-03-30 20:09:13

Dėkui už pastabas. Būtinai į jas atsižvelgsiu, redaguodamas savo rašinį. Kita vertus čia tik apsakymas, todėl nereikia tikėtis visapusiškos pažinties su apsakymo herojumi. Būtų apysaka arba romanas- būtų galima tikėtis kai ko daugiau. Taip pat, jau minėjau, gerokai trumpinau kūrinį, dėl to neliko epizodų aprašynėjimų apie patį herojų (kai ėmiausi "versti pasakojimą pirmu asmeniu daug kas apskritai iš viso dingo (herojaus gyvenimo praeities, ir kita) aprašymai. Be to, įtampos požiūriu kūrinyje nesiteikiau sukurti begalinės įtampos, juolab, kad ir pačiame darbe veikėjo mintimis aiškiai parašiau, kad jis nuobodžiauja ir aiškiai nerimauja dėl laidos įdomumo, taigi ir pačio pasakojimo įtemtumu, įdomumu savo lūpomis tarsi ir abejoju. Nors tai ir nuotykių fantastika, tačiau jokiu būdu nepretenduoju į meistrus, kurie padaro geriau negu aš. Tai tik literatūrinis bandymas, kaip ir kiti parašynėjimai...

Anonimas

Sukurta: 2007-03-30 13:26:06

Pastabos - karantinas neleistų jokių pašalinių padarų "į vandenį". Ypač savoje planetoje, neištyrę veisimosi ypatybių ir galimo pavojaus. Čia truputį persūdyta. Antra, jeigu čia pabaiga, tuomet veikėjo nespėjau pažinti tiek, kad prie jo emociškai spėčiau "prisinarplioti". Nepritraukiantis kūrinys ir tiek. Mažai vėikėjo asmenybės, daug daiktų ir netikėtumų. Labai "daiktiška". Na, čia mano nuomonė - esu psichologijos mėgėjas. Dar - šiame kūrinyje įtampos gana mažoka. Gal dėl to, kad esu priverstas skaityti monitoriuje - nežinau...
Pliusai - herojiniai apsakymai tau gerai rašosi. Tik daugiau dėmesio skirk skaitytojo ir pagrindinio veikėjo ryšiui, o ne tai, kas ant žemės ar kuprinėje mėtosi.

Vartotojas (-a): Barabas

Sukurta: 2007-03-30 08:44:59

Na, štai ir sulaukėm pabaigos:)
Kūrinys įdomus, pakankamai originalus ( nors gal kiek primena "Trifidų dienas" ), tačiau mano galva neišbaigtas ir iki galo neištobulintas. Tas pabaigos akcentas su netikėtai atrasta valtele visai nieko, tačiau jos įmetimas į tvenkinį - nepyk - tačiau visiškai nelogiškas. Jei jau karantinas - tai po jo ne į mėgėjų rankas pakliūna tokie daiktai, o į mokslininkų ar kariškių. Bent mano tokia nuomonė būtų.
Ko dar pasigedau?
Truputį maišaisi tarp ateities ir dabarties. Jei jau tai fantastika - tai galėjai pasitelkti ir tokius dalykus, kaip kamera akyse ir ausyse skambantis kokio nors patarėjo ar roboto analizuotojo balsas. Darbas taptų patrauklesnis:) Jau vien dėl to, kad būtų galima pamatyti ir iškelti daugiau hipotezių apie vienokį ar kitokį įvykį:)
Na, gal kol kas tiek minčių man kilo:)
Tiesa ta šou idėja tikrai įdomi, nors, vėl gi pasikartosiu, neišbaigta iki galo:) O juk turi potencialo Dearni:) Linkiu, tau šį kūrinį kaip reikiant patobulinti - iš jo tikrai galima išspausti kur kas daugiau, nei vienplanį vaizdą:)

Nuoširdžiai ir pagarbiai:)

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2007-03-30 12:27:48

Puiku, kad paliekat komentarus ir pastebėjimus apie kūrinio bėdas. Dabar išdėstau savo paaiškinimus. Sutinku, kad kūrinys dar taisytinas, nes esama daug klaidų. Darbą vertinimui pateikiau pakankamai operatyviai. Nors apsakymas sukurtas 2000 m., tačiau jį parašęs greitai užmečiau. Šį kartą jį perkūriau, pasakojimą pasakodamas ne trečiuoju asmeniu, kaip buvo anksčiau, originale, o pirmuoju. Dėl šios priežasties teko teko daug ką pakeisti. Atsisakiau net kai kurių kūrinio epizodų (originale buvo išsiplėsta ties pabėgimu į "Krabą", kur per "operaciją" Delas gerokai nukentėjo, tačiau išliko gyvas). Dabartinėje versijoje viskas kur kas labiau supaprastinta. Vis dėlto tai nuotykinės fantastikos kūrinys be jokių plačių užmojų į filosofijas ir psichologiją. Robotų ir patarėjų atsisakiau, nors tai ir buvo originalioje apsakymo versijoje. Pagalvojau, kad tų visokių išradimų ir "civilizacijos sukurtų priedų" fantastikoje jau ir taip apstu. Pats taipogi buvau prirašęs krūvas kūrinių, kur knibždėjo ir knibžda įvairaus plauko "žmogaus pagalbininkai". Nenorėdamas subanalinti šio rašinio viso to atsisakiau.
Sutinku su Barabo teiginiu, kad kūrinys šiek tiek primena "Trifidų dienas". Tačiau maniškis sumanymas buvo kitoks. Tiesa, su trifidais mano "laivai" turi bendra - ir tie ir anie yra organinė gyvybė. Tačiau savo kūrinyje taip ir neišaiškinau iki galo ar "laivai" yra kokie nors ypatingos rūšies gyvūnai, ar augalai, ar dar kokie nors augalų ir gyvūnų hibridai.
"Laive" nesistengiau prikimšti įvairių technologijų, o karantinas "Krabe" visai ne kariškių sumanymas - teisinga. Kodėl ateityje turi veikti pagal 20 ar 21 amžiaus modelius? Argi mūsų civilizacija šiuo metu žengia į priekį, kuria savo sistemas pagal antikinių laikų arba viduramžių civilizacijų modelius. Anot Barabo išeitų taip, kad šiuo metu būtų toleruojama neapykanta kitatikiams, naikinami eretikai arba veikiama vergvaldžių santvarkos metodais. O gal apsakyme "Laivas" karantinas ne taip jau ir reikšmingas dalykas, kaip dabar, sakykim, gripo epidemija arba sloga. Tikėtina kad bet kokia nežinoma viruso ar mikrobų invazija bus lengvai pakeliama ir įveikiama kokiomis universaliomis vakcinomis, todėl karantiną vykdo paprastos netgi ne valstybinės tarnybos, atliekančios panašiai kaip šiais laikais savotiškų "šiukšlininkų" vaidmenį.
"Valtį" į "laisvę" paleidau dėl paprasčiausios priežasties. Tvenkinys - mažas, uždaras ir pakankamai saugus vandens telkinys - paprastai sakant "prūdas", kur jokio pavojaus vandeniui nutekėti. Kadangi valtis vandens sutvėrimas, todėl didelio pavojaus kad pabėgs ir užkrės žmones ar net visą biosistemą nėra pavojaus. Žadėjau pavartoti liaudišką terminą, tačiau greitai supratau, kad literatūriniame kūrinyje jis nelabai dera, nors ir yra tikslesnis.
Kalbėdamas apie poelgį su atrastąja valtimi nei policijos, nei kariuomenės nei kokių spec tarnybų CŽV, KGB ar kokių kitų vėlgi nekišau. Kadangi visiškai nesigilinau kokioje sistemoje gyvena mano personažas, o pasakojau tik tai, kad gali būti naudinga kūriniui, todėl bet kokių užuominų ar projekcijų į konkrečią visiuomeninę sandarą ateityje visiškai nedėjau, nes tikslai buvo kiti.
Kita vartus dėstydamas istoriją apie pagrindinio personažo nuotykius keistoje planetoje ir gyvenimą laive, nesistengiau jo perkrauti detalėmis, nors labai norėjau. Kūrinys būtų labiau išplėtotas, jeigu būčiau pasirinkęs apysakos ar romano žanrą. Tuomet būtų pakakę vietos ir įvairioms hipotezėms ir papildomiems paaiškinimams. Tuomet būtų buvę daugiau personažų.
Dar kartą dėkoju už įvairias pastabas. Matydamas, kad susidomėjimas šiuo kukliu mano rašiniu tikrai yra, kyla minčių, kaip Barabas pasiūlė, "Laivą" paversti daugiaplaniu ir ir ilgesniu kūriniu. Tačiau iš pradžių imsiuos kitų sumanymų. Visų pirma - kitų kūrinių, kurie čia pradėti, bet nebaigti skelbti.