Kvadrate

Kai jis suprato pametęs koordinates,
nusprendė suvesti sąskaitas su sąžine –
net ir pats nežino kodėl –
patraukė į visas keturias pasaulio šalis.
 
Nors ant akių buvo juodas vualis,
šiąnakt ir vėl sapnus jis veltui dalins,
todėl svyruodamas nuėjo į svirną,
kur rado dėl jo verkiančią stirną.
 
Ir tada, labai keista, jam pagailo jos –
pirmą kartą – jaunos, nekaltos.
Todėl atsisėdęs ant akmens,
nusprendė: gyvens...
Langas Indausas

2017-07-26 16:16:56

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas

Sukurta: 2017-07-28 15:09:16

Įdomus, nuotaikingas kūrinys.
Sprendimas idealus.
Jaunystė yra visagalė. Jeigu būtų buvusi sena stirna? Ar būtų buvę jos gaila?

Vartotojas (-a): bitėžolė

Sukurta: 2017-07-27 17:27:10

Baigiamoji mintis nenuspėjama, todėl lieka mįslinga, daugtaškis skaitančiajam palieka spėliojimų erdves. Gerai, kai žmogus pats renkiesi gyvenimo kryptis, ne kas nors jas siūlo. Įdomu.

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2017-07-27 14:35:36

Nedrįstu spėlioti, ar čia jau prasidėjo geometrinių figūrų improvizacijos, bet jei ir taip, kodėl gi ne, – kvadrate susitinka bent pora trikampių, o ir kūrybos medžiaga, manau, ta pati (kaip praeito eil. Trikampis) – egzistenciniai klausimai.

Siužetiškai aišku: pasimetimas, (re)vizijos, sužadinti jausmai… žodžiu, reanimacija per giliuosius dvasios klodus. Bet – labai keista, kad ašaros sugraudino. Kita vertus, stirna jauna, o tai perspektyvu.
Tai kas gi dedasi tame kvadrate, kokie svyravimai? Kyla pagrįsta mintis, kad jausmų bei (nušvitusio) proto kova: iš gailesčio kažkas sukirba, dar blogis nenugalėjęs, juodas vualis nenusmukęs iki širdies, bet tas nusprendė – racionalus ėjimas, strategavimas. Beje, nusprendė yra dukart, pradžioj ir pabaigoj, o toks akcentas lenkia į galvojimą.
 
Įdomu, kaip išnaudojamas kvadratas, kaip jis mainosi: abstrakcija (keturios pasaulio pusės – tai nežinia kur) pereina į uždarą teritoriją (ją aprėmina tasai svirnas, vis dėlto jis keturkampis), o ten galima knisti kvadratinę šaknį. O šaknis tai šerdis… Kitaip sakant, esmė.
 
Kvadrato kraštinės lygios. Tarkim, ir pasirinkimai lygiaverčiai. 1:1. Galbūt net būties dualizmas taip išreikštas. O tada jau ne šiaip kvadratas, trikampis ar kūgis, o tikras pneumatinio grąžto smūgis.
 
Kvadratas pasiduoda ir kitaip interpretuojamas, išvis geometrija taikosi ne tik į erdvinius ryšius, ji gali matuoti ir geo vyksmų gelmes... žodžiu, metaforiškai aprėpia būtį tarp dangaus ir žemės... bet kuo mažiau kalbi, tuo atrodai protingesnis. Ir galva nuo galvojimo nepasidaro kvadratinė.

Vartotojas (-a): atkaklioji

Sukurta: 2017-07-27 11:57:01

Sprendimas priimtas protingai ir laiku...

Moderatorius (-ė): Goda

Sukurta: 2017-07-27 09:21:20

Kvadrate... su savo sąžine. Kvadrate – sąžinės labirintai. Spalvinga santūriai pasakojama istorija. Sujaudina dėl jo verkianti stirna... Įdomu skaityti Jūsų eiles. Ačiū.

Vartotojas (-a): kaip lietus

Sukurta: 2017-07-27 03:17:46

Dėl stirnos jaunos ir nekaltos... Gerai nusprendė :)

Vartotojas (-a): Vasara7

Sukurta: 2017-07-26 19:09:04

kaip visada jūs mokate nustebinti... puikus kūrinys