Savęsp: 28. Kaip tada prieš 75

     Kažkiek laiko buvo praėję, bet nedaug, kai pradėjau užmiršti apsireiškusią karietą su neįprasta viešnia. Tiesa, jos karietoje nemačiau nei atvažiavusios, nei išvažiuojančios. Įdomu, kad mudviem su redaktoriumi taip ir nepasakiusi, kas ji, iš kur. Net vardo nepasisakiusi, bet po karietos išvažiavimo savijautoje atsirado tai, kas man jau nebuvo naujiena: pradėjau mąstyti apie neblogai suprantamas esatis, kurios darėsi neįtikėtinos, paslaptingos, nesuprantamos. „Negi vėl kažkoks saulės užtemimas Savęspi? Negi?“ – nesmagiai galvojau, tačiau atsispirti negebėjau, kad galėtų būti kitaip. Ir pasipriešinimo instinktas nyko, glebo kaip Krymas Rusijos okupacijai. Atrodė, kad po kūną bėgioja, nardo, neršia skruzdės, kaip tie žali žmogeliai: jauti, kad yra, betgi praeis.
 Atsimenu, kaip lyg nusistebėjau, bet ramiai, tik raukšles ant kaktos pašiaušęs jos kilstelėjimu: kažin, ar iš tiesų yra taip, kaip priimta sakyti, kad, girdi, be priežasties niekas nenutinka. Tokia, atrodytų, absurdiška abejone taip pakuteno, taip saldžiai paskatino tokiai filosofijai paklusti, kad ir protas patapo jos sąjungininkas: ir jis pradeda abejoti vis dažniau klausydamasis: kaip čia atsitikę, kad anksčiau negebėta taip suvokti?
 Taip pradėjau ignoruoti mintį (gal supratimą?), kad bet kokiai esačiai reikalinga priežastis. Prireikė argumentų. Man atrodė, kad protingiausia juos sukaupti, parodant į save. Juolab kad darėsi lyg ir gėda, lyg ir nesmagu liudyti, kad kažkokio reiškinio pasėkoje atsirandu Aš. Kažkas sumanė tokį ir šit – ESU, priimkite. Taigi esu SUTVERTASIS. Tačiau tuomet ir klausimas: kas už tokį mane turėtų atsakyti?
– Didžiausia gyvenimo dalis praeina mums darant klaidas, – geraširdiškai sako Seneka. Bet dabar pajuntu, kad kažkoks nepasitikėjimas atsiranda ir tarp mudviejų. Taigi, nepasitikėjimas juo, Seneka, kuriam taip mielai skyriau parašytus eilėraščius, sodinau greta karietoje, įtikinėjau save, kad taip išliks iki paskutinės mano žvakės. O priežastis, a? Redaktorius, a? Gal. Jaučiu, suprantu, kad stengiasi mane apgobti savo įtaiga, laikyti savo dešinėje. Ir jam tai daryti ne taip sunku, kadangi žinau, jog pagarbos Senekai, kurį jis žino kaip Lucijų Anėjų, gimusį 4 mūsų eros metais Ispanijos Kordoboje, taigi, kartoju – pagarbos jam netgi daugiau, negu aš savo jausmuose sutalpinu, bet kaip jam patikėti, kad šis Seneka būtent tas, o ne dublis ano? Kaip? Tai labai nepaprastas dalykas. Ir todėl nemanau, kad toks užkratas į mano dvasią nepatenka. Ką? Ar aš nežinau, kiek daug aplinkui apsimetėlių? Kiek visokiausio plauko angelų sargų? Kita vertus, nemažai asmenybių turi ir savo dublius, kaip, tarkim, Hitleris, kaip Stalinas, kaip ne vienas iš kategorijos asmenybių, gebėjusių ar gebančių pertvarkyti pasaulį. Kodėl tokiu tikrojo Senekos pakaitalu (apsimetėliu) negalėtų būt bet kas, kas gali savo abrozėliais liudyti tikrąjį Seneką. O jo raštai? Tokie žmonės irgi gabūs perskaityti ir išmokti kad ir Vladimiro Ilijčiaus Lenino 55 tomus.
 Kai įmetu į ugnį savo kokį raštą, būna, kai redaktorius pakartoja:
– Sakiau gi, kad tokie jau nedega. – Ir būna, kai tuoj pat pacituoja ar padeklamuoja. Taip atsitiko ir su eilėraščiu, kurį skyriau Lucijui Anėjui Senekai, atsiliepdamas į jo mintis. Man neatrodė, kad tokį reikėtų laikyti rankraštinėje labiau nusisekusių, labiau pakenčiamų kūrinių,, betgi patys galite perskaityti..

Su Seneka (III)

Didžiausia gyvenimo dalis praeina mums darant klaidas

O kiek metelių buvo tau,
 Kai sužinojai šitą tiesą?
Aš jau į pabaigą rituos---
Protingai, broli, tavo pasakyta,
 Bet, Dieve, sergėki
 Gyvenimą palikti be klaidos.
 Ir kas jinai, žmogaus klaida?
 Nejaugi tai,
 Jeigu palikęs žmoną,
Aš myliu kitą
Ir suprantu tai tik vėliau,
 Kad reikia grįžt namo?
 Toks menkas pavyzdys!
 O pagalvok, kiek daug juo pasakyta –
 Ne vienas aš,
Taip milijonai grįžta atgalios,
 Ir būna, kad duris suradus,
 Per slenkstį neįmanoma nužengt...
 – Tu paleistuvis! – sako palikta,
 O aš tyliu, ausis nuleidęs.
 Tik nemanau, kad tai tiesa –
 Mylėjau dar ir kitą JĄ...

Ak, nekalbėki, Lucijau Seneka,
Ir man nerodyki į veikalus savus –
Geriau ant rankų dėk –
Pasupsiu savo šitą klaidą
Kaip puošmeną,
Kurios daugiau, deja,
 Gyvenime nebus...

„Tik nemanau, kad tai tiesa –
Mylėjau dar ir kitą JĄ“, – labiau įsikalbėjus man pritarė Aldona J. Ir dar parašė:
„Labai teisingai, Pranai, mylimuosius ir jų santykius keičia kasdienybė ir buities rutina. Ir, deja, ne į gerąją pusę. Tik iliuzijos visąlaik išlieka gražios ir viltingos...“
Nepyko ir dar vienas kitas, į kuriuos galbūt teisinga parodyti citata:
„... per klaidas suvokiame save kur kas geriau. Šeimyninė drama ir ilgesingas ištrūkimas bent mintimis. Tarsi laiškas. Įtikinamai“.
Tačiau absoliuti dauguma užsibarikadavo tyla. Likusieji gi, kurių irgi buvo nemažai, priekaištavo, kad darau klaidą...
– Jūs darote klaidą, kad skaitote Seneką.
– Ir ko tie seniai pradėjo Seneka žavėtis...

... paėmiau seną nuotrauką ir atsisėdau tėčiui ant kelių kaip tada, prieš 75.
 
Pelėda

2017-02-20 18:55:44

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas

Sukurta: 2017-02-21 19:53:12

Yra toks posakis "Iš klaidų žmogus mokosi". Ką nors darant, nežinome ar teisingai mes elgiamės ir tik pabandę, matome savo veiklos vaisius. Jeigu jie kartūs, pasukame kita linkme, jei - saldūs žinome, kad einame teisingu keliu. 

 Jeigu palikęs žmoną,
Aš myliu kitą
Ir suprantu tai tik vėliau,
 Kad reikia grįžt namo?
 Toks menkas pavyzdys!
 O pagalvok, kiek daug juo pasakyta –
 Ne vienas aš,
Taip milijonai grįžta atgalios,...


Taip, meilė kitai labai svarus argumentas. Net Justinas Marcinkevičius rašė:
"Visos moterys tik pakartoja tave,
Kaip šių metų žolė pakartoja pernykštę"...
Taip didelė dalis tų milijonų grįžta atgal, vadovaudamiesi gerai žinomu posakiu: "Geriau pirmu kąsniu paspringti". Daugeliui pasiseka mylėti JAS, kad namuose žmonai net lapė nekiaukteli. Jeigu kiaukteli, tai didelė galimybė grįžus, rasti dublerį ir vaikučių pagausėjimą. 
Pati didžiausia laimė atsisėsti ant tėčio kelių. Deja, to džiaugsmo neprisimenu.
Ačiū už išminties deimančiukus.
 

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2017-02-21 12:17:19

Atrodo, čiuopiamas senas (egzistencinis) nerimas, pro kurį kažkas pasirodė... Fėja? Į filosofijų sąjungininkus stoja ir protas (jis pradeda abejoti vis dažniau klausydamasis: kaip čia atsitikę, kad anksčiau negebėta taip suvokti?).
Nors iš ankstesnės pastraipos kyla įtarimas, kad gebėta... nerimo judėjimas jau pažįstamas, nes paties sakyta: jauti, kad yra, betgi praeis. Na gerai, pirma tebūnie pojūčiai, protas įsijungia paskui.
Bet ir su protu ne visai tvirta: protas tapęs sąjungininku (stebimasi ramiai, tik raukšlę kilstelint), o tuoj jau ignoruoja... Bene visa tai reiškia abejones, įtemptą Vidinio kovą?
 
Kai pagaliau prieinama prie Aš sutvėrimo klausimo, jau aiškiau (tik reikėtų įkalinti ir niekad nebeišleisti nei į mintis, nei į ekraną žodžio pasėkoje – tai nebent parazitų žodyno atstovas, šiaipgi nėra nei pasekos, nei pasėkos! Švariau išsireiškiant, AŠ – kaip kažkokio reiškinio pasekmė, padarinys.
 
Apie Seneką (ir dublius) pavinguriuota, bet suprantamai. O Didžiausia gyvenimo dalis praeina mums darant klaidas – tikra puošmena. Mylėjau dar ir kitą JĄ – taipogi. Tos kitos kaip ilgesingi ištrūkimai...

Seniukai, senikės, seniaĩ ir Seneka dabar... Gražiai skamba, prasmė subtili. Puiku, kai Seneka liudijamas savo pavyzdžiu. Ne apsimetėlis, ne dublis ar nuvertėjęs rublis, o AŠ. Nuo pat pradžios.