Iškalbingasis prancūzas

Santrauka:
Apie įvairiausias pasaulio tautas pilna visokių klaidingų ir teisingų stereotipų. Tarkime, anglai — šalti, rūškani, prancūzai — mergišiai, italai — plepiai ir t.t. Man atrodo, jog prancūzai — labai iškalbingi. Čia pabandžiau įsivaizduoti besiginančio prancūzo kalbą vienos Afrikos valstybės teisme. Su humoru bei lengva satyra. Nežinau, kaip pavyko, tačiau vėlgi — jūs esate geriausi ir nepamainomi vertintojai!
— Noriu jums pasakyti, kad gyventi man dar nenusibodo, gerbiami prisiekusieji! Ir dėl to, žinodamas, kas man gresia, šio nusikaltimo tikrai nepadariau. Visi kaltinimai man yra laužti iš piršto. Šiame teisme jau sakiau — nužudymo metu buvau visai kitoje vietoje. Apskritai, padorūs žmonės-toks tikrai esu — įtartinose vietose niekada nesilanko. Vargšė ir tikrai nelaiminga ten pakliuvusi auka!
Esu svetimšalis, į jūsų kraštą atvykęs paturistauti. O tai, jog nusikaltimo vietoje smėly rasti pėdsakai sutampa su mano sportbačių paliekamu raštu, yra grynų gryniausias atsitiktinumas. Reikia kaltinti dėl to batų pramonininkus, nesugalvojančius nieko įvairesnio.
Gerbiami prisiekusieji, noriu dar kartą pabrėžti: nusikaltimo vakarą aš telefonu kalbėjausi su žmona. Prisipažinsiu: kalbėjau piktai, nes sužinojau, jog jinai nori su manim skirtis. Galvoje, tiesa, buvo mintis grįžus gerai jai užvožti, tačiau nė nenumaniau, kad kitame miesto gale žudomas žmogus ir kažkas ant to paties pripėduoto smėlio rašo būtent mano vardą bei pavardę. Beje, šioji buvo užrašyta klaidingai.  Koks kvailys tai sugalvojo, aš nenumanau ir nė neįsivaizduoju.
Dar kartą gerbiamam teismui kartoju: esu nekaltas šioje sukurptoje byloje. Prašau mane tokiu pripažinti ir paleisti iš teismo salės.
Žinote, kad pagal profesiją esu aktorius. (Gal kažkas, prisižiūrėjęs kriminalinių serialų, kuriuose man teko vaidinti, ir atliko tokį darbelį). O tokių žmonių labai jautri prigimtis, mirties bausmės, o tuo labiau — kalėjimo, tikrai neištverčiau, kadangi negaliu pakęsti ribojamos laisvės.
Jūsų šalis yra tikrai labai graži. Atvykę europiečiai čia randa atilsį bei poilsį. Nigerijos žmonės irgi tiesiog puikūs! Visur — tik baltos šypsenos juoduose veiduose. Kaip gyvas gyvenime nesu matęs vienoje vietoje tiek gražių šypsenų!
Jūsų transporto sistema irgi beveik ideali. Nors niekas kelių eismo taisyklių nepaiso, važiuoja kaip kam pakliuvo, bet iš visų pusių sklinda balsingi signalai, tarsi visi dalyvautų džiaugsmingiausiame parade. Turguose gali derėtis iki nugriuvimo ir išeini iš jų patenkintas, nusipirkęs daiktą už 30% jo pirma pasakytosios vertės.
Tikiuosi, kad atkreipsite dėmesį į šiuos mano nuoširdžius įspūdžius, patirtus jūsų šalyje ir tikrai manęs nenuteisite, nes esu nekaltas.
Tegul šviežia deguonis pamaitina jūsų intelektinio proto ląsteles ir, viliuosi, priimsite vienintelį teisingą sprendimą šioje byloje, gerbiami teisėjai ir prisiekusieji!
Feniksas Skrajūnas

2012-08-12 21:54:39

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2012-08-14 14:00:58

Pakoreguoju rašybos-skyrybos klaideles.
Lietuviškas brūkšnys — (alt + 0151).
Atvykę europiečiai čia randa atilsį bei poilsį > pirma: bendrašakniai žodžiai. Antra: iš esmės jais pasakoma vienas ir tas pats, tad užtektų ir vieno žodžio:)
Buvo smagu, turbūt mielai perskaityčiau ir tęsinį:) man priminė senesnių laikų literatūrą.

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2012-08-13 21:15:09

Abipus brūkšnio būtini tarpai. Ir jei visas sakinys rašomas skliausteliuose, taškas taip pat turi būti juose.
Smagus tekstukas, kurį galima traktuoti nebūtinai kaip didesnio teksto ištrauką. Nors tekstas, žinoma, puikiai tiktų didesniam tekste, kuris, tikiu, rastų savo skaitytoją.

Vartotojas (-a): juodvarnis

Sukurta: 2012-08-13 19:28:05

Už kaip kuriuos kreipinius jau būtų sušaudę. Šiaip nieko.

Vartotojas (-a): spika

Sukurta: 2012-08-12 23:07:52

Savitas, perskaičiau ne kaip atskirą kūrinį, o ištrauką. Užkliuvo- paturistauti...prastina kalbėjimo stilių.
Turguose gali derėtis iki nugriuvimo ir IŠEITI iš jų patenkintas....

Vartotojas (-a): klajūnė

Sukurta: 2012-08-12 22:16:19

įdėja įdomi, reikėtų daugiau išvystyti.