Paslaptingas keliautojas

Santrauka:
Pasaka - mįslė (vaikams)
Mokausi 8 klasėje
Danguje saulė ilgina kelią. Vis ilgiau ji užtrunka grįždama vakare. Baigiasi ir man katino dienos. Saulės spindulys ima kutenti mano nosį. Ne be reikalo  stengiasi. Tai nebylus prašymas, kuriam visada paklūstu. Turėčiau prisistatyti, kas aš esu, bet... Ne, geriau skaitykite.
Iš paraistės atsitempiu seną, kaip žemė, lagaminą. Žinote, kas jame yra ? Ten pietys vėjas. Pėdinu į palaukę. Pasemiu gaivaus vėjo saują  iš lagamino ir paleidžiu ant sniego. Jis  vandens  srovele skuba į upelį. Upelio ledas, kaip riešuto kevalas sutrupa braškėdamas, o paupio karklai raivosi, tiesia šakas, apkimba katinėliais. Vejuosi sruvenantį  vandenį. Po to sustoju ir žiūriu, kaip žąsų ir ančių gagenantys trikampiai matuoja dangų. Pro šalį pralėkdamos pempės klausia:
-Ar gyvas?
Švysteliu saują šilto ir gaivaus vėjo ir į mišką. Vaikai meta pirštines į šalį ir puola rinkti žibučių. Jos tokios mėlynos, kaip mamų akys. Gal todėl vaikai ir skuba jas nešti mamoms .Pažadinu rugių želmenis, dabinu medžius žaluma, gėleles- žiedais. Džiūsta juodasis žemės arimas. Tai sėklelės guolis.
Sukleketuoja gandras lizde. Dar švysteliu saują vėjo. Kūdroje pabunda varlės. Gerai, dabar raudonakojis turės kuo pasivaišinti. Vabzdžiai, muselės dūzgia,  birzgia, po šilumą šaudydami ar po gėlių žiedus tupinėdami. Sodai skęsta baltume. Paukščiai ieško sau poros ir lizdelius kraunasi. O giesmės, o giesmelės!  Atėjęs  vakaras ir sutemos sugeria kylantį rūką. Lakštingala užgieda. Linksmina mane ir savo pačiutę.
Pralekia trys mėnesiai. Man rodosi, kad jie sutelpa į vieną gražią dieną. Į dieną pilną rūpesčių ir džiaugsmo.  Mano darbeliai baigiasi. Lieka tik vaikams skruostus rausvai nudažyti. Gaunasi linksma spalva. Ji primena kiaušinius, dažytus svogūnų lukštuose.  Juokiuosi. Gardžiai kvatojasi ir jie. Pailstu.  Metas kviesti sesulę. Radau sesutėlę  saulės atokaitoje. Perduodu lagaminą jai. Lai ji keliauja į kelionę.
Atspėkit, kas aš. Negalite ? Na, gerai. Dar palieku užuominą.
P-ievų A-idą V-ynioju A-uksu S-kaisčiu, A-kimis R-idensiu I-t S-aulę.


http://zaliazole.lt/gallerygoto/action/viewphoto/pid/25178/
kunigaikštis

2012-04-24 15:13:58

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Anonimas

Sukurta: 2012-04-29 00:00:56

Turi idėjų, tačiau reikėtų įdėti daugiau darbo, kad iš viso to galėtum turėti tvirtesnį tekstą. Siūlyčiau savo tekstus aptarti kartu su lietuvių kalbos mokytoja. Galbūt gautum kažkokių patarimų, o ir būtų proga į tekstą pažiūrėti šiek tiek techniškiau.

Vartotojas (-a): nenumeruojant

Sukurta: 2012-04-26 20:36:23

Tai nebylus prašymas, kuriam visada paklūstu > gražu :)
seną, kaip žemė, lagaminą > prieš palyginimą kablelio nereikia :)
Brūkšnys — (alt + 0151).
jos tokios mėlynos kaip mamų akys > netikėta ir vaizdu. Tik daugiskaitą keisčiau į vienaskaitą (kelia didesnį efektą).
Šiaip originalus ir įdomus tekstas, tik vietomis saldoka. Ir kitąsyk publikuodamas kūrinį būtinai skyrybą peržiūrėk!!

Vartotojas (-a): P Aibutis

Sukurta: 2012-04-25 16:21:00

Gražūs gamtos vaizdai