Meilė

Meilė – tik vardas tūkstančiui vardų, tik sąvoka su tūkstančiu reikšmių. Kiekvienam skirtinga, susiskaldžiusi į daugybę dalelių ir išsidalinusi pasauliui, tačiau visiškai absoliuti. Laikyta rankose ir dėta su mama į tešlą pyragui; justa močiutės prisilietime, kai nuovargis paguldydavo vakare į lovą ir naktis bėgiodavo blakstienom, kol galiausiai savo ramiu juodumu užpildydavo ne tik sunkius vokus, bet ir mintis. Tai tyriausia meilė, kokią tik galima įsivaizduoti – šiltos kakavos skonio atšiaurų žiemos vakarą, kai taip saugu širdy.
  Ir tik vėliau ateina supratimas, kad meilės skonis – nebūtinai malonus saldumas, ištirpęs ant liežuvio, kartais ji sūri, ar net gerokai karstelėjusi. Bet meilė – konstanta. Vienokia keičia prieš tai buvusią, ir visai nesvarbu kam ar kodėl. Meilė neklausia klausimų, neprašo atsakymų. Ji tiesiog yra – vis pildanti mus, kiaurus ąsočius, iš naujo, ir neprašanti užlopyti angų.
  Kiekvieną dieną ji pabunda iš naujo manyje, kaip ir kiekviename žmoguje, naujom reikšmėm. Ir šiandien ji man – rūkas. Vėsų, gaivinančiai vėsų, rudens rytą pakibęs lyg sakalas, bestveriantis grobį, virš įkalinančios žemės. Žengi žingsnį – ir per sekundę viskas aplink išnyksta, nes rūkas paskandina savyje, išvaduoja iš tikrovės, kuri mus laiko tvirtai, įsirėžusi savo tvarkingai sutvarkytais nagais ir vakare apklojančios darbo kalendoriais. Bet užtenka įžengti į rūką, ir jos nebėra. Nieko nebėra – tik pilnatvė. Ir viskas aplink taip arti, atrodo, ranka pasiekiama, tačiau kas kart išslysta iš pirštų. Ir rizikos daug, visgi migla aptrauktos akys gali nuvesti nepažįstamais keliais, kuriuose nežinia, ką sutikti gali. Tačiau toks tirštas rūkas, kurio išsigandusi, o gal priešingai, net žolė pravirksta, neleidžia rinktis. Jis apgaubia, ištirpdo, išskaido tave į molekules ir negali pasipriešinti. Esmė tame, kad priešintis net nesinori...
Būtent tokia man šiandien yra meilė. O rytoj?
Kopa

2011-10-21 19:01:40

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Kopa

Sukurta: 2011-10-25 18:26:41

Ačiū visiems :)

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2011-10-23 22:31:31

Apie tūkstančius meilės vardų jau rašė Širvys. Gal perfrazuojant reikėjo jį paminėti. Būtų suteikę tekstui svarumo.

Manau, kad tekstas labiau tiktų dienoraštiniam įrašui. Jei pamatyčiau tokį kur nors blog'e, būtų kaip tik. Ne viskas, ką parašom, yra proza, nors ir nėra blogas tekstas.
Tema gali būti tikrai ne banali, tačiau pateikimas, pripažinkit, tikrai nėra nei originalus, nei išsiskirianti iš galybės tokių tekstukų.

Anonimas

Sukurta: 2011-10-21 21:10:49

Belieka pritarti pasisakiusiems, ypač Laukinei Obeliai išdrįsusiai pasakyti, kad banalių temų nebūna. Esu linkęs manyti, kad šis pasakymas buvo taikytas ne vien šiam konkrečiam kūriniui, bet priimtinas kaip kartėlės pakėlimas visiems prozininkams. Taip. Svarbiausiai išpildymas, mokėjimas groti skaitytojo jausmine lyra.

Vartotojas (-a): Laukinė Obelis

Sukurta: 2011-10-21 19:33:32

Nesutinku su Žiogu, kad tema banali. Kodėl? Apskritai drįstu teigti, kad banalių temų nėra, tik galima banaliai jas pasakoti.
Šiuo atveju papasakota tiesiog neįdomiai. Yra potencialo, kai kur kažkas lyg ir blyksteli, pvz. jausmus bandoma skirstyti pagal skonį, kvapus; bet tuoj pat ir vėl viskas išblėsta.
Sunku suprasti, ką bandė padaryti autorė - pateikti jaudinantį akimirkos blykstelėjimą ar aptarti meilės temą apibendrintai. Kažkaip sumalta viskas...

Vartotojas (-a): Žiogas

Sukurta: 2011-10-21 19:20:02

Esmė tame, kad priešintis net nesinori... >> Na blogiausiu atveju tegalima sakyti "esmė ta". Netaisyklingai.

Tema banaloka, kalbėjimas sausokas, nepasakoma nieko naujo.