Laiškas motinai

Lyg iš tolimo ir slogaus sapno mintyse kyla rūkas. Tame rūke matau save, savo vaikystę, matau tėvus, kurie, man tada atrodė, buvo tik tėvais ir daugiau niekuo. Atsigręžusi matau savo praeities pėdsakus, dar šiltus, garuojančius nuo mano pėdų. Ir rodėsi man, lyg visa tai būtų įvykę vakar…
Atsisuku ir matau save, tokią geraširdę, naivią ir dar tokią nepatyrusią  mergiotę, kuri ėjo į gyvenimo glėbį ištiestomis rankomis ir tikėjosi rasti ištikimus draugus, gyvenimo prasmę,viltį, meilę ir dar daugelį nuostabių dalykų. Eini per gyvenimą, lyg per gėlėtą pievą, švyti tokios švelnios ir šiltos spalvos, jauti nuostabų aromatą ir taip gera širdyje ir, rodos, kad iš tos laimės tu neegzistuoji, kad tavo siela akimirkai palieka kūną ir skrenda…Skrenda,susiliedama su visata.
Staiga…Vidury išsvajotosios pievos, netikėtai atsiranda purvas. Įklimpsta kojos, tu skęsti, trauki jas, bet, užuot išlipusi, tu įgriūni visa ir tavo švarūs drabužiai, ir tu pati lieki aplipusi purvais.Tokiais baisiais purvais, kad jų niekada nebeįmanoma išskalbti ar išvalyti. Ir tuos bjaurius, priskretusius purvus nešioji visą gyvenimą. Ir guli, nepajėgdama atsistoti, nebėra jėgų kovoti, nes jautiesi taip, lyg per tave būtų perbėgusi visa arklių kaimenė.
Galbūt, kas nors ir kada nors skaitys šiuos mano žodžius, gal ne dabar, o gal tada, kai manęs čia jau nebebus, bet… Man visai nesvarbu, o svarbu tai, kad popierius iš tavęs nesijuoks, nesityčios ir saugos paslaptis.
Kada vaikystėje nepatiri jokio dėmesio ir šilumos, stačia galva puoli į gyvenimą, tikėdama, kad ko negavai anksčiau čia, tą gausi ten, vėliau. Deja…Tenka išbraidyti ne vieną gyvenimo purvyną, o išsvajotosios laimės kaip nėra- taip nėra.
Praėjo jau daug metų, aš vis prisimenu skriaudas, (ne, aš jų prisiminti nenoriu, jos pačios ateina, lyg pikta dvasia), taip norėtųsi tarti žodį motinai ir paklausti:
-Mama, kas aš tau? Mama, mamyte… Juk tai turėtų būti pats švelniausias žodis, kurį taria vaikas motinai. Tik gaila, kad aš jo neištardavau su meile, daugiau- su skausmu.
Mama, kada man labiausiai reikėjo tavo šilumos, tavo supratimo, tu buvai šalta, rūsti. Man buvo taip sunku, mane slėgė baisi vienatvė, o tu atsukai man nugarą ir ištarei:
-Ko tu čia atvažiavai? Tu čia niekam nereikalinga…
Ar norėtum žinoti, mama, kaip aš TADA jaučiausi? Jau geriau būtum paėmusi peilį ir mano kūną subadžiusi tūkstančius kartų ir man būtų skaudėję mažiau, nei tie baisūs žodžiai, kuriuos tu ištarei.
Šito tu nesupratai ir deja- niekada nebesuprasi. Aš tau tebuvau daiktas, žaislas, kurį panorėjusi galėjai priglausti, o kada atsibosta- numesti.Tavo akyse aš dažniausiai matydavau paniekinimą, sumenkinimą, jau nebekalbant apie žodžius, kurie velniais, rupūžėm ir kitom baisybėm liedavosi iš tavo burnos.Tebuvau tik skuduras prie tavo durų, o dabar tu nori mano meilės?
Atleisk, bet jos tau duoti aš negaliu. Kada man labiausiai tavęs reikėjo, aš tau nerūpėjau, taigi,atleisk, tu man taip pat neberūpi. Nebeliko nieko, visiška tuštuma ir žaizda širdyje, kuri užaugo.Tik nepamiršk, mama,kad žaizdai užgijus lieka randas.
Tu, mama, visą gyvenimą, norėjai tik imti, o mainais duoti nenorėjai nieko.Gyvenime yra tokia taisyklė: jei nori gauti, iš pradžių reikia kažką duoti.
Dabar, turbūt, jau supratai, ką reiškia būti atstumtai ir nereikalingai, kokia kažkada jaučiausi aš?
Aš žinau, mama, mano šių žodžių tu niekada neskaitysi ir niekada gyvenime nesužinosi, kas yra besąlygiška meilė savo vaikui: be egoizmo, be tironijos. Sudie, mama. Man regis, kad aš niekada tavęs neturėjau. Daug metų tu mirusi mano širdyje. Manyje tau nebėra nė truputėlio vietos, įsivaizduok, kad tu manęs niekada ir neturėjai.
Aš žinau ir suprantu, kad šie mano žodžiai skamba baisiai, bet aš nekalta, kad tu nutraukei meilės stygą manyje. Toks tas gyvenimas jis- žiaurus. Man atrodo, kad mes gauname tai, ko nusipelnę.
Aš niekada tau nekerštavau, mama ir niekada nekerštausiu, tiesiog yra kažkas, kas randasi aukščiau mūsų, jis ir padaro gyvenimą tokį, kokio mes užsitarnavome.
Auga mano vaikai, aš nežinau, ką aš išgirsiu iš jų savo adresu, kada jie jau bus suaugę, tačiau, kad ir kaip jie bepasielgtų su manimi, aš priimsiu tai kaip dovaną, kurios nusipelniau ir niekada jų nesmerksiu. Jie niekada nebus mano žaislais, nebus skudurais prie durų ir niekada nedrįsčiau pasakyti,kad jie man nereikalingi.
Dar daug daug galėčiau prisiminti ir parašyti, bet tai jau nėra taip svarbu dabar taip, kaip buvo kadaise. Juk tau, mama, visada rūpėjo tik savas skausmas, manojo tu arba nematei, arba nenorėjai matyti. Ką galėčiau pridurti? Kraujas-ne vanduo, širdis-ne akmuo ir atėjo laikas viską atleisti ir pamiršti. Tiesiog su tavimi atsisveikinti. Man gaila tavęs,mama.
Prašau, nesiskųsk, kad niekas tavęs nemyli.
Sudie, MAMA. Ačiū tau už gyvybę, kurią man davei, deja, atgal tau jos grąžinti negaliu.
Ačiū tau už viską arba- ačiū tau už nieką.


2001m.
Lelija

2010-04-05 18:10:39

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): antanas vėjyje

Sukurta: 2010-04-05 22:39:40

joooo sukrečiantis laiškas. galbūt todėl ,kad esu išgyvenęs panašia situaciją pats, bet aš čia viską suprantu , viską iki smulkmenų. ir negaliu smerkti autorės už nemeilę motinai, nes buvo laiko tarpas kai ir aš savosios nebemylėjau, nes buvo širdyje tuštuma, kurią ji pati sukūrė. poto atsigulusi ant patalo atsivertė į gerą pusę.atšilo ir mano širdis atkuto sūnaus ir motinos jausmai. ir džiaugiuosi jog į amžiną atilsį išlydėjau ,kaip labai mylintis sūnus, be jokios pagiežos, be neapykantos, su visišku atleidimu.mano širdyje ji išliko MOTINA.( mano eiliukas \'\'laikiau malda\'\' daugiau pasakys) nors ko gero nedaug trūko jog būčiau visai išsižadėjąs.džaugiuosi atradęs stiprybės savyje atleidimui. ir manau ,kad autorė taip pat seniai tai padarė, kadangi sugebėjo publikuoti tokį asmenišką laišką parašyta prieš devynerius metus, kiek suprantu tikrai autorė turi stiprybės žvelgti iš laiko perspektyvos į buvusius įvykius savo gyvenime, ir publikuodama ši laišką užbėgti už akių kitų paauglių gyvenimo dramom ir tragedijom. galbūt šis laiškas suvirpins širdį atšalusiai motinai...

Vartotojas (-a): Lelija

Sukurta: 2010-04-05 22:11:26

Man labai apmaudu,bet supratau,kad ne visi įsiskaitė,ne visi pastebėjo žodžius: \"Atėjo laikas viską pamiršti ir atleisti\". Tai ir reiškia,kad aš atsisveikinu su savo skausmu ir nuoskaudomis,viską atleidžiu.
Viskas jau praeity. Ačiū visiems už komentarus, jų kaip niekada daug.;)

Vartotojas (-a): Lelija

Sukurta: 2010-04-05 21:52:39

Atsiprašau,klaidų daug,bet ATKREIPKITE DĖMESĮ,kuriais metasi TAI parašyta ;).Aš ir neredagavau

Anonimas

Sukurta: 2010-04-05 21:39:13

per apsirIkimą atsiprašau už klaidelę. :)

Anonimas

Sukurta: 2010-04-05 21:31:39

...suprasti gali tik tas, kas pats augo \"prie šaltosios širdies...\" Nieko nėra baisiau už suniokotą vaiko gyvenimą, už nepatirtą šilumą. Kas gali būti baisiau vaikui mažam ar suaugusiam neturėti mamos?
Daug sužeidimų skaičiau net tarp eilučių.
Moralizuoti gali tik tas, kas nenujaučia vaiko skausmo, atimtos vaikystės saulės. Gal reikia išsikalbėti, kad palengvėtų žmogui.
Jaučiu, kad savo vaikus labai mylite ir niekada jiems neleisite patirti to košmaro, kuris persekioja Jus.
Kažkada skaičiau knygą: \"Bėgančios su vilkais\", kurioje puikiai aprašytas vaiko skausmas, kai niekada nepatyrė motiniškos meilės. Rašoma, kad kartais per kažkokį apsirokimą, mažas žmogutis ateina visiškai pas jam svetimą sielą. Užaugus, reikia tiesiog įsisavinti, kad taip jau buvo, atsitiko. Padėkite duona, jei pritrūks, o taip gyvenkite džiugų ir prasmingą gyvenimą ir mylėkite savo vaikus.
Sujaudino. Ačiū už atvirumą.

Vartotojas (-a): Avoir

Sukurta: 2010-04-05 21:04:45

Žmogau...Dramatiška, tačiau kas tie gyvenimo purvai? Problemos, nenusisekimai?...
Apie tikriuosius vargus ir ar jie buvo tikri mes sužinome tik gyvenimo pabaigoje. Tik tuomet, išvargęs ir purvinas nuo gyvenimo dulkių, gali nebesugebėti atsikelti. O jaunatviškų jėgų kupinas atsikelsi ir ne įimą, ir ne du šimtus kartų. Ryžtingumo, valios, tikėjimo reikia.
Jaunystėje mes visi mėgstame dramatizuoti, nes susiduriame su gyvenimu petis į petį. Po apšilimo ateiuna susitaikymas - gyvenimas nėra lengvas. Vieni susigūžia ir burbėdami laukia pabaigos, kiti - pasistiebia ir pamato \"gražias pievas\", nors dabar jau žinodami, jog jose YRA purvo pilnų balų.
Kita vertus, motinos nemeilė - skaudus dalykas. Išties. Tenka pačiam atsistoti ir kovoti gyvenime pasiklaiujant vien savimi. Pradžia - nepavydėtinai sunki.
Man telieka apgailestauti, jog nešioji tiek daug skausmo savyje. Jog neatleidai. Juk svarbiausia susitaikyti su savo pyksčiu, o tuomet ateis ir ramybė, kuri leis lengviau atsikvėpti.
Sėkmės ir optimizmo Tau.

Vartotojas (-a): Meškienė

Sukurta: 2010-04-05 20:42:41

Žiaurus laiškas...Labai taiklus ir teisingas Rykštė komentaras.Mama,kokia ji bebūtų –lieka mama.Ir neturime teisės jos teisti. Neteisk ir nebūsi teisiamas.Kokia turi būti širdis, kuri nemoka atleisti? Ar ta neapykanta neatsisuks atgal?

Vartotojas (-a): Rykštė

Sukurta: 2010-04-05 20:27:04

O jau klaidų klaidelių. Atleiskit, bet net tokius įrašus reikia taisyti ir redaguoti.
O ir mintys... ar jos skaitytojui prasmingos, reikalingos? Tokius įrašus verčiau pasilikti sau. Arba įvilkti į tokius rūbus, kad skaitytojui plaikai ant galvos nešišiauštų. Subtiliai reikia. Subtiliai.
Ir man gaila jūsų mamos. Ir nesuprantu, kodėl tiek neapykantos tekste. Mama lieka mama. Kad ir ko pridarius būtų.
Apskritai neapykanta kenkia pačiam nekentėjui, o ne nekenčiama objektui.
Išmokit atleisti ir atleiskit - pasaulis sušvis kitomis spalvomis.

Vartotojas (-a): Beprotybė

Sukurta: 2010-04-05 20:13:18

Ir sprogo tarsi pumpuras kitoniškas ir tikras jausmas.