Popkultūra - kur ritamės?

Ne kartą teko girdėti, kad popkultūra arba, kitaip tariant, „masių“ kultūra yra tarsi kultūros avangardas. Ją stebi ir vertina daugybė vartotojų. Kaip ten bebūtų, šiame popkultūros vandenyne ne taip lengva atsirinkti vertingesnės meniniu požiūriu muzikos ar per muilo operas atrasti geresnį vaidybinį filmą.
Mąstydamas panašiomis temomis, su nostalgija skaitau istoriją, kai grupės „The Beatles“, „Queen“ arba rokenrolo karalius Elvis Presley buvo popkultūros reiškiniai, ne tik kūrę ir atlikę muziką, tačiau sugebėję keisti visuomenę ir visą pasaulį. Visiškai akivaizdu, kad dabar muzikantai savo muzika nebegali nieko pasakyti be pačios muzikos grojimo. Kažkas pašmaikštavo: „Visa muzika sugrota, tik visi pinigai nepaimti“.
Ką naujo galima sukurti ir vardan ko protestuoti ar maištauti? Dingo rokeriai, soul mėgėjai, naujieji romantikai, vėliau reiveriai ir kiti naujesnių srovių atstovai. Vieni ėmė mokytis (kaip gražiai skamba – akademinis jaunimas), o kiti – ką, nuo ekstazy dūsta?
Kažkaip labai tolerantiškai nusiteikęs būdavau tiems atlikėjams, kurie dainuodavo pagal įrašytą fonogramą – et, čia gi popmuzika. Ir jeigu kažkam patika „69 danguje“ arba „Yva“, tai tegul... Na, šių merginų bent jau figūrėlės gražios, o, be to, niekas neverčia jų muzikos klausytis. Tačiau kai Lietuvos popkultūros horizonte pasirodė Mindaugas Jonušas – Minedas – nieko nesupratau. Pamatęs pirmą kartą televizijoje jo pasirodymą, sprogau iš juoko ir galvojau, kad viskas tuo ir baigsis. Deja. Dabar, pasirodo, šis absoliučiai be klausos, sceninio judesio, pojūčio, įvaizdžio ir kitų dalykų (dėl ko jis yra žinoma nekaltas) „atlikėjas“ važinėja koncertuodamas ir tarsi klounas (be vaidybos!) juokina publiką.
Išvada peršasi viena: arba mūsų popkultūrai, kurios flagmanas yra muzika, reikia absoliučiai nieko neišmanačių žioplų, o gal netgi psichikos ligomis sergančių asmenų, arba talentų. Bet susidaro įspūdis, kad pastarieji taip „neveža“, o apie vidutinį lygmenį apskritai neverta kalbėti. Taigi, ko dar sulauksime? Tikrai ne naujojo Elvio Presley`io.
Albinas

2007-01-24 10:07:10

Komentarai

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Albinas

Sukurta: 2007-01-24 16:17:34

Elvis, pvz. kaip ir Tomas, angliškai rašosi su galūnėmis - is - šiuo atveju viskas gerai.

Vartotojas (-a): Apytiksliai

Sukurta: 2007-01-24 15:05:43

nevienoda užsieninių pavardžių rašyba - ElvIS, bet PreslEY, o vėliau Presley`io. kaip suvienodinti?
straipsnelis mažutis, tad matyt tokia ir buvo mintis - neilgas pamąstymas paie aktualiją.

Vartotojas (-a): Cherry

Sukurta: 2007-01-24 15:02:59

Rusijos darmaturgu seminaro metu teko išgirsti, kad didžiausiausi pinigai sukasi pop kultūros versle.
Rimtas atlikejas turi idėti daug lėšų, kad paruoštų atatinkamo lygio numerį: užmokestis judesio, dainavimo mokytojams, dizaineriui, choreografui, šokėjams, daininikms, rasti salę repeticijoms. O kur dar makijažas, stilistas?

Aukštas atlikėjo lygis reikaluja ne tik lėšų, bet ir didžiulio darbo. Minedas - grynuolis, "gatavas" artistas. Na kaip tokiu nepasinaudosi? Tūlas atrėžtų: kokia paklausa, tokia ir pasiūla. Bet ar mes tikrai neturime ką pasūlyti?

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2007-01-24 10:25:49

Geras straipsniukas. Taikli ir aktuali tema. Patiko