← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/79090

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Algmar

Sukurta: 2015-04-13 23:07:19

„... netė – žėnuojau ka tamė mėškė vėsuoks biesus ga tavi užpolt...“ Gerb. Rytukli, imkit ir parašykit šį fragmentėlį taip, kaip kalbate ir mamą kalbant girdite – be „tamė mėškė vėsuoks biesus“... Ir palyginkit, ir suprasit: kol samogitinės rašybos šlamštų graibysitės, ne tik Pranis Jūsų – pats savęs nesuprasite.
 

Vartotojas (-a): Raistinė

Sukurta: 2015-03-30 11:08:01

Mūsų tarmės dabar nyksta, todėl džiugu ir sveikintina, kad tarmiškai rašo jauni žmonės. Tarmės yra tas neišsenkantis šaltinis bendrinei kalbai tobulinti.

Vartotojas (-a): Ažeras

Sukurta: 2015-03-30 00:49:18

Ramunė teisi. Rašykit ir ieškokit savo tarmės pats. Nieks kitas neras. Šaunuolis.
 

Vartotojas (-a): zoikatis

Sukurta: 2015-03-28 20:32:49

Na, žinoma, pykti ant jaunimo nelabai išeina, jeigu, kaip rodo šis akivaizdus pavyzdys, jų mokytojai ŽEMAIČIAI apie taisyklingą žemaitišką rašybą nėra nė girdėję... Nors, kaip bebūtų keista, atrodo, jie nėra girdėję ir apie tai, kaip tikri filologai skirsto žemaičių patarmes. Na, kad tik kaimo bobutės - pagal daiktavardžio "duona" tarimo ypatybes... O tikri lituanistai žino, jog "dounininkai" - šiaurės žemaičiai, kurių kalbėjimas pagal tam tikras ypatybes gali būti dviejų patarmių, arba protarmių: kretingiškių ir telšiškių. Šiaip nieko nėra keistesnio, kaip ne prie kokio tiriamojo, t. y. mokslinio, darbo, o prie autorinės kūrybos (na, bent jau taip turėtų būti - tik tokia šiame konkurse turėtų dalyvauti...) matyti parašytą mokytojo pavardę. Kadangi tuomet niekaip negali atsiginti abejonių, ar tai tikrai autorinė kūryba... Bet šiuo atveju mokiniui tikrai nėra ko pavydėti - galima tik užjausti dėl menkos mokytojos kompetencijos. Nejučia dėl to tampa šiek tiek gėda kiekvienam žemaičiui.

Vartotojas (-a): P Aibutis

Sukurta: 2015-03-28 16:02:25

Sklandus pasakojimas ir aukštaitis suprato. O del tarmės, tai gal čia natūrali jos evoliucija.Kiek jaunimui tekstų mes esam įdėję?

Vartotojas (-a): Pranis

Sukurta: 2015-03-28 09:38:00

Jei mokytoja pagelbėjo, reikėjo tai daryti rimtai. Neteisingai nurodyta patarmė. Klaidų galybė. Nors pats esu nuo Salantų, tarmės neatpažįstu.