← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/79052

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Felicija Ivanauskienė

Sukurta: 2015-03-26 22:38:24

Ar nepavėluota giesmė?

Vartotojas (-a): Viltenė

Sukurta: 2015-03-26 21:06:09

Ogo...patiko.

Vartotojas (-a): Eiliuotoja

Sukurta: 2015-03-26 15:38:08

Giliu žvilgsniu, sodria raiška. Super!

Vartotojas (-a): Pakeleivis

Sukurta: 2015-03-25 23:24:05

Labai sudėtinga pakomentuoti, nes kūrinys supintas neišdraskomai.
Kaip ir visada, matyti Autoriaus erudicija, nepaslepiamas eufonijos valdymas (ū ū ū y y), darbštumas, lengva ranka  ir tvirtos nuostatos.
Siužetinė ir paslėptoji linija tai daugmaž aiški, bet man oi kaip gražu, kaip visa tatai parodoma: puikiai dera pirkliai, šventi paviljonai ir šventi Jonai, pranašai ir aukšti bokštai, boluojantys lyg minaretai, iš kurių matyti nūdienos tendencijos ir senoji Ostra Brama, o jau susidorojimas su šešėliu – išvis pasaka, kaip slibino nukovimas (tuo koreliuoja su lietuvių liaudies kalyte ir žarijų duobe). Vaizdusis junginys iš naftos tirščių būrė, kaip ir kiti meniniai išradimai, čia taikomi turbūt pirmiausia politiniam kontekstui, bet visai susilieja ir su visų laikų kultūriniu (būrimo menai ir raganavimas). Gula šešėlio kampas nuo Triptiko (dėsnių prasme).
 
Gariūnų (visokeriopo, t. y. visuomeninio ir kitokio, turgaus) kariūnai – atseit tautos vertybių sargyboje. Tik apsidairyk panosėje – matysi, kad tas tiesa. O klumpės (avalynė tautinė ir perkeltinė), kumpiai (ar senovės medžioklių laimikiai, ar vėlesni skilandžiai, ar Krekenavos kvy kvy), dar būtinai toji ypatinga kalba – išskirtiniai brangintini punktai, nes sumyštančios vertybės, kaip antai: tautinis padargas žagrė, žodžių ir prasmių žaisme gražiai paminima Žagrakalytė, taipogi čia ir ten įmanoma lietuvė Sigutė, joms į draugę Briuselio ir šiaip grifonas, universalieji kedžiai, Elena iš Trojos, rodo absoliučią kultūrų sanglaudą, viskas tiesiog niveliuojasi, lietuviškų sodų ainis prakalba lyg Briuselis forever.
 
Nesulauksit, ponai kariūnai, pranašai jūs netikri! Neprekiausiu ir neparsiduosiu. Pabaigoje, kaip ir geriausia psichologiškai, įsriegtas antimilitaristinis No war, nesvarbu, kad praleista Make love, vis tiek įplieskia bendrai patriotinę ir asmeninę ugnį. Baigiama atseit ramiai, bet toji būsena labiau savotiškas neutralitetas (gyvent tai reikia), pastanga priimant realybę likti atspariam.
Pavadinimas rodo ne tik ironišką poziciją, bet ir pasaulio, margojo turgelio, įvairovės grožį.
Komentaras labai blankus, o kūrinys, aišku, ne.

Vartotojas (-a): eglute7

Sukurta: 2015-03-25 22:57:36

Paskutinė eilutė nuramino. Taigi, ramiai einu miegot... :)