← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/75714

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): Astra

Sukurta: 2014-09-17 21:23:23

Aišku, kodėl gi nepabandžius, juk turbūt sutiksi su manimi, kad tai labai smagu :) O man patiko skaityti. 

Vartotojas (-a): Vlabur

Sukurta: 2014-09-17 20:15:58

Tiesiog patiko!
Dvi pastabėlės:
1. Galima praleisti skyrybos ženklus, – ir tarp hieroglifų jų nepastebiu :-)
2. Trečiajame vietoj „tik“ linkėčiau „o“.
Visa kita, kaip jau minėjau, patiko.
Sėkmės!

 

Moderatorius (-ė): Goda

Sukurta: 2014-09-17 11:18:27

Kad ir kaip gražiai parašytas trieilis, ne visada gali jo įvardinti kaip haiku. Yra tam tikri šio žanro kriterijai, kurie padeda tiek rašyti haiku, tiek skaityti.
Kaip žinoma, Haiku yra kontempliatyvus, nerimuotas eilėraštis, kuris perteikia realų momentą, akimirkos esmę, kurioje gamta yra susijus su žmogaus gyvenimo esme, patirties aspektu, palikta erdvė tarp eilučių skatina skaitytoją gretinti, įžvelgti ryšį tarp šių dviejų. Geras haiku išvengia subjektyvumo; poeto ego įsikišimo, nuomonės, ar vertinimų.

Iš visų dešimt trieilių, išsiskyrė trys kaip haiku (2, 7 ir 8), ir geri haiku. Pagal autoriaus prašymą, keletas pastabų paeiliui.

1........
Rugsėjo šalnos.
Praeiviai mindo lapus –
Žalių nebūna

Čia haiku labai tiktų tik pirmos dvi eilutės.
Žalių nebūna padaryta išvada, jos neturėtų būti. (Dėl realumo dar ginčytina, kodėl nebūna? Būna rugsėjį dar žalių lapų, po šalnos net žali krenta). Pvz., Žalių jau nėra paryškintų realų momentą, o jei žalias būtų skaitomas prasme kaip nesubrendęs, ne kaip spalva, liktų ir mintis.

2..........
Balti balandžiai
Sugrįžta atsigerti.
Rugsėjo sausra

Labai gražus, vaizdingas haiku su sodria potekste. Balti balandžiai kaip taikos, tyrumo, meilės simbolis, jei ne sausra, gal jie nebūtų sugrįžę... leidžia plėtotis mintims.

Nesišypsojai...
Tik nukritę kaštonai
Neturi veido

Tik nukritę kaštonai
Neturi veido – čia jau poeto subjektyvi nuomonė, metaforizuota, lyg lenkiama į aforizmą. Haiku turi rodyti, bet nenusakyti. Tiesiog poetiškai lyriškas blyksnis.

4..........
Koks tirštas rūkas!
Ar tiesa, kad paklydus
Bijojai aido?

Gražu, asmeniška, intymu. Bet kaip haiku – tik pirma eilutė nepriekaištinga, tas klausimas gražus, bet asmeniška, tam tikroj situacijoj, tam tikra būsena... Pvz. antrai ir trečiai eilutei kad būtų kažkas universaliau: Bijau sušukti, kad neišgąsdintų aidas – jau būtų arčiau haiku žanro.

5 ..........
Spalvų kontrastas:
Žydra, geltona, balta.
Viena jų – tavo

Vėlgi autorius nusprendė. Aišku, visos spalvos turi savo simbolius. Betgi visos mano:). Nėra suvokiama, kodėl matomas spalvų kontrastas, nėra konkretaus momento, per abstraktu.

6 ..........
Tiki, kad ruduo
Sugrąžina vienatvę.
Šiąnakt nelijo

Ruduo yra ruduo, lyja ar nelyja... Lyriškas, kažkas labai asmeniško.

7..........
Barbena lietus...
Pagavau vieną lašą –
Patylėsime

Tas lašas ypatingas, jau nurimusio žmogaus momentas, realus, konkretus momentas, priveda prie to, kad norisi atitrūkti nuo to, kas buvo... lietaus nuotaika ir galbūt prisiminimai, liūdesys jaučiasi. Tai haiku.

8 ..........
Grįžulo Ratai
Giedriausią rudens naktį
Pamečiau vadžias

Jei čia tikros vadžios, ir senriu galėtų būti. Tikroviškas, vaizdingas, su haikiška potekste, galima skaityti visaip; ir grynai metaforiškai šmėkšteli ši sąsaja: Grįžulo Ratai – Pamečiau vadžias. Tai dar poetiškiau, tik haiku privalumas, kai kažkas realaus sutampa su metafora. Labai geras haiku.

9..........
Erškėtis dega.
Viešpaties lūpos pilkos.
Ragaujam uogas

Užuominos primena Bibliją. Erškėtis dega... Ragaujam uogas kaip haiku gerai, bet Viešpaties lūpos pilkos kažkaip nenatūraliai, autoriaus manymas įteigiamas, kaip poetinei miniatiūrai, aišku, nekliudo.

10 ..........
Akių šuliniai...
Pasemsiu rieškučiomis
Tik akimirką

Labai graži lyrinė miniatiūra. Bet per daug metaforizuota kaip haiku.

Sėkmės Haiku kelyje! :)
 

Vartotojas (-a): Saulės kelias

Sukurta: 2014-09-17 10:08:20

Įdomūs. Pati mokausi irgi rašyti haikus - labai įdomu ir atvirai pasakius nesu įsitikinus, kad čia haiku. Labiausiai man: 5,10. Sekmės. Tikrai lauksiu naujų.

Vartotojas (-a): Laũmele

Sukurta: 2014-09-17 09:12:07

Neįprasta skaityti kaip lietaus trumpinius, bet jie tai tas pats jausmas, tik sutramdytas... vistiek išspinduliuoja... man patiko ( 8, 10 įstrigo)

Vartotojas (-a): Nijolena

Sukurta: 2014-09-17 09:11:56

Nesu šio žanro didelė žinovė, bet Jūsų bandymai, manau, ganėtinai vykę, nes paskutiniai trys turi tą akmenuko, sukeliančio sieloje raibuliavimą, efektą. Kurkite, ne vienas meistras nuo gizelio pradėjo...