← Atgal

Komentarai

Kūrinio nuoroda: https://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/49707

Atsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. Registruotis

Vartotojas (-a): semema

Sukurta: 2010-11-04 21:45:17

Labai jau nūdieniškai aprašytas ХХIII amžius, sunku patikėti, kad astronomai "kasė" griovius, ir žodynas ribotas ateities vaizdą piešiant, tačiau skaitėsi patraukliai, juk bet kokiu atveju į ateitį žvelgti įdomu ... :)

Vartotojas (-a): Tikras Dearnis

Sukurta: 2010-11-04 21:27:19

Džiaugiuosi kiekvienu fantastikos kūriniu, kuris publikuojamas svetainėje. Šiuo - taip pat. Tačiau užkliuvo kūrinio kokybė ir užbaigtumas, idėjos originalumas. Jei tai ilgesniojo teksto pradžia - dar viskas kuo puikiausiai pateisinama, nes geresni ir intriguotesni skyriai gali būti dar tik ateityje. Jei tai baigtinis kūrinys su pradžia ir pabaiga, jis man atrodo blankokas dėl jame vystomos jau gerokai aptrintos idėjos - pasaulinio karo. Karo tema yra neblogai, tačiau pasigendu labiau naujoviško ir originalaus to sumanymo perteikimo.
Antra - kūrinyje norėjau ne vien abstraktoko papasakojimo, tačiau ir ryškių veikėjų ir per juos perteikiamos istorijos. Plokščias atrodo toks k0rinys, kuriame pasakojama vien tik tai, kas ką daro ar kas kur nors įvyksta. Maloniau, kai tekste daugiau psichologijos.
Antra vertus kalbiniai dalykai kūrinyje pakankamai neblogai sutvarkyti, nors dėl kai kurių dalykų dar būtų galima prisikabinti.
Kaip ir minėjau karo tema fantastikos kūrinyje - senas kaip pasaulis dalykas. Fantastika, tai literatūra, kuri "mėgsta" naujoves. Fantastikos stuburas - naujos mokslinės ir nemokslinės, tačiau fantastinės idėjos. Be naujos idėjos kūrinys atsiduoda vakarykščia diena, kaip pernykštis sniegas - nieko naujo. Tad be jokių kalbų pasakysiu: plėtodamas fantastinio karo temą nepagailėk ir naujų fantastinių idėjų. Tarkim karas galėtų vykti dėl kažkokios rimtos, tačiau aiškiai apibrėžtos, o ne abstrakčios priežasties. Labiau, mano manymu, pasaulinis karas galėtų kilti tarp vakarietiškos ir musulmoniškosios kultūrų. Amerikonus ir europietiškas kultūras (ir pasaulius) jungia krikščioniška kultūra, panašus technologijų ir ekonomikos išsivystymo lygis. Tat, jei pasirinkai tokį visuotinio karo variantą, galėjai rasti įtikinamesnes tokio karo priežastis.
Galutinio verdikto nepateikiu, bet bendra nuomonė yra tokia: fantastika yra labai gerai, tačiau dar geriau būtų įtikinamesnė ir su šviežesnėmis fantastinėmis idėjomis apipintas kūrinys.
Visgi laukiu naujų Jūsų kūrinių. Pasakau taip, nes ir pats turiu panašią patirtį. Pirmuosius savo fantastikos kūrinius pradėjau nuo nuvalkiotų idėjų. Tik paskui gimė kažkas naujo, šviežio. Pasistenk nesivadovauti perskaitytomis knygomis ir peržiūrėtais filmais. Ypač holivudiniai filmai - pats prasčiausias pavyzdys pradedančiąjam fantastui. Būk kuo toliau nuo tokių "pavyzdžių", nes holivudas bet kokias geras idėjas supopsina iki begalybės. Ieškok savo kūriniams kitų šaltinių. O jų pasaulyje yra, tikrai yra...